Portfolio signature

A légkondicionálók miatt már alig látszik a járványhatás az áramfogyasztáson

Nem kis részben a kánikula, illetve a légkondicionálók használata miatt már a tavalyi hasonló időszak értékeit közelíti a hazai áramfogyasztás; július eddig eltelt részében már csak kevesebb mint 5 százalékkal használt fel kevesebb villamos energiát az ország, mint egy évvel korábban.

2020 júliusában eddig (a hónap 10. napjáig) 1096 gigawattóra áram fogyott Magyarországon, míg 2019-ben ugyanekkor 1146 GWh. Az átviteli rendszerirányító, a Mavir napi bruttó energia adatai alapján így alakult eddig az idei nyáron a hazai villamosenergia-felhasználás:

Energia

... és így a 2019-es év hasonló időszakában:

Energia

Az összesített adatokhoz hasonlóan a napi felhasználási csúcsok, vagyis a rendszerterhelési értékek alakulása is azt jelzi, hogy a járvány kitörése óta most, júliusban a legkisebb a különbség a 2019-es és a 2020-as év magyarországi áramfogyasztásában.

A cikkből kiderül még továbbá, hogy

  • Hogyan hatottak a járvány megfékezésére hozott korlátozások az áramkeresletre.
  • Hogyan befolyásolta a fogyasztást az időjárás.
  • Az idei szezonban hogyan alakult a légkondicionálók iránti kereslet.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés