Portfolio signature

A légkondicionálók miatt már alig látszik a járványhatás az áramfogyasztáson

Nem kis részben a kánikula, illetve a légkondicionálók használata miatt már a tavalyi hasonló időszak értékeit közelíti a hazai áramfogyasztás; július eddig eltelt részében már csak kevesebb mint 5 százalékkal használt fel kevesebb villamos energiát az ország, mint egy évvel korábban.

2020 júliusában eddig (a hónap 10. napjáig) 1096 gigawattóra áram fogyott Magyarországon, míg 2019-ben ugyanekkor 1146 GWh. Az átviteli rendszerirányító, a Mavir napi bruttó energia adatai alapján így alakult eddig az idei nyáron a hazai villamosenergia-felhasználás:

Energia

... és így a 2019-es év hasonló időszakában:

Energia

Az összesített adatokhoz hasonlóan a napi felhasználási csúcsok, vagyis a rendszerterhelési értékek alakulása is azt jelzi, hogy a járvány kitörése óta most, júliusban a legkisebb a különbség a 2019-es és a 2020-as év magyarországi áramfogyasztásában.

A cikkből kiderül még továbbá, hogy

  • Hogyan hatottak a járvány megfékezésére hozott korlátozások az áramkeresletre.
  • Hogyan befolyásolta a fogyasztást az időjárás.
  • Az idei szezonban hogyan alakult a légkondicionálók iránti kereslet.

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A teljes anyag elolvasásához érdemes most előfizetni a Portfolio Signature-re, augusztus 11-ig 50%-os kedvezménnyel 1745 forintért (teljes áron a havidíj 3490 forint lesz). Az éves előfizetés díja 34900 forint, a fizetés egyszerűen, online tranzakcióval működik.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések