huawei
Üzlet

Az Egyesült Királyság kitiltja a Huaweit az 5G hálózatából

Portfolio
Az Egyesült Királyság kedden bejelentette, hogy kitiltja a Huaweit az 5G hálózataiból, ami egy 180 fokos fordulatot jelent a kormány részéről a korábbi álláspontjukhoz képest.

Oliver Dowden, a digitális fejlesztésért felelős brit minisztérium vezetője beszélt erről kedden a parlamentben. Dowden szerint az országban tevékenykedő mobilszolgáltatóknak év végéig fel kell hagyniuk a Huawei telekommunikációs eszközeinek vásárlásával, tovább minden Huawei eszközt el kell távolítaniuk a már meglévő infrastruktúrájukból 2027-ig.

Dowden azt is elmondta, hogy a lépés miatt az 5G hálózatok bevezetése három évvel csúszhat, valamint 2 milliárd fontos költséget vonhat maga után.

A lépés azért is meglepő, mivel az Egyesült Királyság januárban korlátozott hozzáférést biztosított a cégnek az ország következő generációs mobilhálózatának kiépítéséhez. A korábbi iránymutatás szerint a szolgáltatóknak 2023-ig 35 százalékra le kellett csökkenteniük infrastruktúrájukban található olyan perifériális hozzáférési elemek kiépítéséhez szükséges eszközök arányát, amelyek a Huaweitől származtak.

Azért is jelentős ütés ez a Huaweinek, mert cég az elmúlt időszakban felpörgette a beruházásokat az Egyesült Királyságban, többek között egy új kutatási és fejlesztési központot is létrehoztak Cambridgeben.

Ez a csalódást keltő döntés minden Egyesült Királyságbeli ember számára rossz hír, akinek van mobiltelefonja

– közölte Ed Brewster, a Huawei U.K szóvivője.

Brewster szavaira reflektálva meg kell jegyezni, hogy a lépés mindenképpen hatással lesz az ottani szolgáltatókra, hiszen a legnagyobb mobilszolgáltatók közül három, az EE, a Vodafone, és a Three már telepített 5G-t az infrastruktúrájába. A Vodafone és a BT vezetői múlt héten beszéltek arról, hogy legalább öt évbe telne kicserélni a Huawei telekommunikációs eszközeit egy másik vendoréra.

Az Egyesült Államok viszont valószínűleg kedvezően fogadja a döntést, hiszen már évek óta nemzetbiztonsági aggályokat fejeztek ki a Huaweiel kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy a cég felszereléseivel Kína kémkedhet és értékes információkhoz juthat. A Huawei ezzel szemben minden vádat tagad, és azt állítja, hogy a független a kínai kormánytól.

A másik oldalon viszont az Egyesült Királyság és Kína kapcsolatának romlásához vezethet a lépés, amely az elmúlt időszakban egyébként is nyomás alá került a hongkongi nemzetbiztonsági törvény kapcsán, miután a brit kormány szerint a törvény sérti Hongkong autonómiáját.

Miután a Huawei az USA-Kína közti feszültségek egyik fő tűzvonalában van, ez meglátszik a vállalat eredményein is. A Huawei kedden hét év óta a leglassúbb első féléves árbevétel növekedéséről számolt be, ami részben az USA által eszközölt szankcióknak, valamint a koronavírus járványnak volt betudható. A társaság 64,23 milliárd dolláros árbevételről számolt be az első félévben, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 13,1 százalékos növekedést jelent.

(CNBC)

Címlapkép: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
bullbear
shutterstock_526779460hotel bécs
vakcina oltás
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus_roller_gyerek