huawei_tabla
Üzlet

A németek nem zárnák ki a Huaweit az 5G-ből

MTI
Nem kell eleve kizárni a Huawei kínai távközlési vállalatot az újgenerációs mobilhálózatok (5G) németországi kiépítéséből a szövetségi távközlési szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) vezetője szerint.

Jochen Homann egy szerdán ismertetett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy olyan szabályozási rendszert dolgoztak ki, amelynek révén csak "megbízható" technológiát használhatnak az 5G-hálózatok üzemeltetői. Ezért nem szükséges előre kizárni a Huaweit az ilyen beruházások lehetséges beszállítói közül.

A szövetségi informatikai biztonsági hivatallal (BSI) és a szövetségi adatvédelmi biztos hivatalával (BfDI) közösen kidolgozott katalógusba foglalt előírások megfelelőek a hálózatok biztonságos üzemeltetéséhez - mondta a hatóság vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lapban csütörtökön megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint.

Németországban még nem hoztak végleges döntést az 5G-hálózatok kiépítéséről és üzemeltetéséről szóló szabályokról, és a Bundesnetzagentur még nem hozta nyilvánosságra a javasolt előírások katalógusát. Ugyanakkor Jochen Homann nyilatkozata egybevág a korábbi kormányzati állásfoglalásokkal, amelyek szerint hiba lenne előre kitiltani bármely céget a fejlesztésekből, és a helyes eljárás az, ha valamennyi lehetséges résztvevővel szemben komoly biztonsági követelményeket támasztanak.

A Bundesnetzagentur tavaly júniusban zárta le az 5G-hálózatok kiépítéséhez szükséges frekvenciák használati jogának árverését. Jogosultságot a Vodafone, a Telekom Deutschland, a Telefónica Germany és az 1&1 nevű mobilszolgáltatót működtető Drillisch Netz szerzett, együtt összesen 6,549 milliárd eurót (2300 milliárd forint) fizetnek.

A Huawei a legnagyobb szereplő a hálózati eszközök piacán, és már a 3G-, illetve 4G-hálózatok kiépítésében is részt vett számos országban. Bírálói - élükön az amerikai kormány - szerint a társaság túlságosan közel áll a pekingi vezetéshez, és termékeinek alkalmazása az újgenerációs hálózatokban lehetőséget teremthet Kínának kémkedésre, vagy akár szabotázsra is.

Ilyen megfontolások alapján döntött a brit kormány a napokban arról, hogy a helyi távközlési vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak a kínai óriáscégtől berendezéseket a nagy-britanniai 5G mobilhálózatok kiépítéséhez, és a már beépített eszközöket 2027 végéig el kell távolítani a távközlési rendszerekből.

Címlapkép: Shutterstock

Koronavírus
autó park parkolás
maszkosférfi
Frankfurt tőzsde
kiskereskedelem
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Koronavírus