traders
Üzlet

Ezért nem teljesít alul az S&P 500 annak ellenére, hogy az USA nem képes megfékezni a járványt

Portfolio
Látszólag fékezhetetlenül terjed a koronavírus az Egyesült Államokban, a S&P 500 tőzsdeindex azonban mégsem teljesít rosszabbul, mint európai társai annak ellenére, hogy az európai országokban javarészt sikerült megfékezni a vírus terjedését.

Tombol a koronavírus járvány az Egyesült Államokban, az ország három államában rekordszámú beteg hunyt el koronavírus okozta betegségben kedden, már mintegy 3,3 millióan kapták el a betegséget az országban, és 135 ezer felett jár az elhunytak száma. Mindemellett viszont a piac egészét összefogó S&P 500 tőzsdeindex jól tartja magát az európai riválisaihoz képest, annak ellenére, hogy a járványhelyzet az USA-ban sokkal rosszabb, mint Európában, ahol látszólag javarészt sikerült az országoknak irányításuk alá vonni a koronavírust.

Oliver Jones, a Capital Economics közgazdásza egy keddi elemzésében amellett érvelt, hogy a jelenség mögött több húzódik meg, mint a valós, de sokat emlegetett tény, amely a technológiai és egészségügyi cégek túlsúlya az S&P 500 indexben.

Jones azt hangsúlyozta, hogy az index magába foglalja a világ szinte összes legnagyobb tőzsdei cégét, beleértve számos monopolistát, amelyeknek jelentős készpénzállománya van, az erős mérleggel rendelkező cégek pedig más cégekkel szemben sokkal jobb helyzetben voltak, hogy átvészeljék a koronavírus válságot. Néhány közülük pont, hogy lehetőségként tekintett az időszakra, hogy bebiztosítsa a piaci dominanciáját, miközben a riválisok küzdöttek a válsággal.

A közgazdász azt is kiemelte, hogy az öt legnagyobb cég a válság kezdete óta 18 akvizíciót jelentett be.

Azt is látni kell viszont, hogy az S&P 500-zal szemben a kisebb amerikai vállalatokat tömörítő small-cap indexek jelentősen estek június 8. óta (a második járványhullám óta) és sokkal rosszabbul teljesítenek, mint az európai társaik. Ez részben annak tudható be, hogy nem osztják az S&P 500 szektorális előnyeit, és jobban ki vannak téve a belföldi gazdaságnak.

Forrás: Capital Economics

Az új koronavírusos esetek száma folyamatosan nő az Egyesült Államokban, miközben a nyugat-európai országokban stagnálást vagy csökkenést láttunk az elmúlt két hétben, a New York Times adatai alapján. Mindeközben az S&P 500 nem teljesített rosszabbul, mint vezető európai részvényindexek, annak ellenére, hogy a valós idejű adatok stagnálást mutatnak az USA gazdasági fellendülésében, az európai újranyitás pedig javarészt folytatódik.

Jones szerint a leginkább az feltűnő, hogy nagy kapitalizációjú részvényindexek relatív teljesítménye legalább annyira kapcsolódik a globális ágazati mintákhoz, mint a belföldi gazdaság teljesítményéhez. Pontosan emiatt figyelmeztet a közgazdász a relatív teljesítménnyel kapcsolatban arra, hogy amikor a Egyesült Államok irányítása alá tudja vonni a járványt, akkor lehetséges, hogy annak nem az S&P 500 lesz a legnagyobb haszonélvezője.

(MarketWatch)

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

forint mnb épület sötét magyar jegybank
turizmus magyarorszag mentocsomag hitelprogram200804
Frankfurti tőzsde
diageo
António Guterres
bróker
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Koronavírus