Koronavírus
Üzlet

Koronavírus: Románia után Ausztriában is újra gyorsul a járvány

Portfolio
Szerda reggelre meghaladta a 13,3 milliót a koronavírus-fertőzések száma a világban, a Johns Hopkins Egyetem friss adatai szerint, a világ országai 578 ezer halálesetet mellett 7,399 millió gyógyultat tartanak számon. Emellett jó hírek érkeztek az egyik koronavírus-vakcináról, az amerikai biotechnológiai cég, a Moderna kedvező hírekről számolt be a klinikai tesztek kapcsán. Romániában az elmúlt 24 órában ismét több mint 600 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, így szerdán meghaladta a tízezret az azonosított aktív esetek száma az országban, míg a belga nemzetbiztonsági tanács szerdán úgy döntött, hogy egyelőre nem engedélyezi a koronavírus féken tartását szolgáló korlátozások további lazítását. Ausztriában ismét 100 feletti új fertőzöttet regisztráltak 24 óra alatt.

Mérsékelten jó hírek Törökországból

Törökországban szerdán több mint egy hónap után ismét 950 alatti értékkel, 947-tel emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Ezzel a regisztrált esetek száma 215 940-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően, 900 körüli értékekről indulva június közepén jutottak néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre. A mutató június 24. óta csökken, 950 alatt legutóbb június 10-én járt.

Szerdán az előző napinál hárommal kevesebben, 17-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma így 5419-re emelkedett az országban. A halálesetek napi száma június közepe óta nem esett 15 alá.

Keddel ellentétben az elmúlt 24 órában az intenzív osztályon fekvő és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma is nőtt, az előbbi 1204-ről 1206-ra, az utóbbi 396-ról 401-re.

A gyógyultak száma 1013-mal 197 733-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az esetek már több mint 91,5 százalékát. A 83 milliós országban eddig közel 4,11 millió vírustesztet végeztek el.

(MTI)

Bolsonaro tesztje ismét pozitív lett

Jair Bolsonaro brazil elnök koronavírus-tesztje ismét pozitív lett - írja a Reuters. Az elnök tehát még nem gyógyult fel a betegségből, így egyelőre nem tud visszatérni a normál munkamenethez.

Koronavírus: meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Romániában

Romániában újabb 30 napra meghosszabbította a kormány szerdán a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt veszélyhelyzetet.

Tovább a cikkhez

Csökkentik az olajkitermelés visszafogására tett vállalásaikat az OPEC+ országai

Megállapodtak egymással az OPEC-országok és partnereik, többek között Oroszország, hogy csökkentik augusztustól a kőolajkínálat visszafogására tett rekordszintű vállalásaikat – írja a Reuters. A WTI augusztusi határidős árfolyama jelenleg 2,2%-os pluszban van.

Tovább a cikkhez

Mi lesz a nyári olimpiával? Megszólalt a NOB elnöke

Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) változatlanul elkötelezett amellett, hogy jövőre megrendezzék a koronavírus-járvány miatt elhalasztott tokiói ötkarikás játékokat.

Tovább a cikkhez

A magyar kkv-k ötödénél csökkent a létszám a koronavírus-járvány miatt

A Facebookon jelen lévő kis- és középvállalkozások (kkv) 26 százaléka függesztette fel tevékenységét a koronavírus-járvány miatt január és május között, egyes országokban azonban több mint 50 százalékuk kényszerült erre; a magyar kkv-k 87 százaléka aktívan működött - derül ki a Facebook, a Világbank és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) együttműködésével készült kutatásból.

Tovább a cikkhez

455 büntetőeljárás a koronavírus miatt

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben a járvány kezdete óta kedd éjfélig összesen 455 büntetőeljárást indított a rendőrség  - írja az MTI. A police.hu-n szerdán közzétett közlemény szerint 134 nyomozás csalás, 134 rémhírterjesztés, 29 közveszéllyel fenyegetés, 28 járványügyi szabályszegés miatt indult. Az eljárásokban eddig összesen 85 gyanúsítottat hallgattak ki - írták.

Ismét 100 fölött az osztrák új fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 133-an fertőződtek meg koronavírussal Ausztriában az Egészségügyi Minisztérium szerdai jelentése szerint - írja az MTI. Egy kedvező folyamat tört meg azzal, hogy ismét száz fölé emelkedett az új fertőzöttek száma; azt megelőzően ugyanis két egymást követő napon száznál jóval kevesebben, 51-en, illetve 73-an kapták meg a fertőzést. A legtöbben Bécsben (46 fő), Felső-Ausztriában (30 fő), Alsó-Ausztriában (25 fő) és Stájerország tartományban (20 fő) fertőződtek meg, ugyanakkor Burgenlandban (5 fő), Tirolban (4 fő), Salzburg tartományban (2 fő) és Karintiában (1 fő) is történtek fertőződések.

Ausztriában eddig 19 154 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, a vírus okozta megbetegedésbe 710-en haltak bele, míg 17 175-en időközben meggyógyultak. A betegek közül 96-an szorulnak kórházi kezelésre, tízen az intenzívosztályon fekszenek.

Az alsó-ausztriai Bécsújhelyen a pünkösdi-karizmatikus mozgalom protestáns irányzat egyik közösségében alakult ki gócpont; itt csaknem megduplázódott, a korábbi négyről kilencre nőtt a fertőzöttek száma. Az eset kapcsán 270 kontaktszemélyt kutattak fel. Korábban egy felső-ausztriai közösségben ugyancsak gócpont alakult ki, melynek kapcsán később több százan fertőzőtek meg.

Ugyancsak Alsó-Ausztriában egy vágóhíd csaknem harminc dolgozója is megkapta a koronavírust; több mint 200-an kerültek házi karanténba, és várják a tesztvizsgálatot.

Az osztrák külügyminisztérium közölte, hogy éjféltől megszűnik az olaszországi Lombardiára kiadott utazási figyelmeztetés. Ausztria 32 országra, így Albániára, Bangladesre, Bosznia-Hercegovinára, Brazíliára, Bulgáriára, Chilére, a Dél-afrikai Köztársaságra, Ecuadorra, az Egyesült Államokra, Egyiptomra, Észak-Macedóniára, Fehéroroszországra, a Fülöp-szigetekre, Indiára, Indonéziára, Iránra, Koszovóra, Mexikóra, Moldáviára, Montenegróra, Nigériára, Oroszországra, Pakisztánra, Perura, Portugáliára, Romániára, Svédországra, Szenegálra, Szerbiára, Törökországra, Ukrajnára, az Egyesült Királyságra, valamint a kínai Hupej tartományra adott ki utazási figyelmeztetést; ami egyben azt jelenti, hogy az onnan hazatérőknek vállalniuk kell a kéthetes karantént.

Lettország szigorít a határellenőrzésein

Lettországban regisztrálási kötelezettséget vezetnek be július 16-tól a beutazók számára a koronavírussal fertőzöttek számának emelkedése miatt - jelentette be Krisjanis Karins lett miniszterelnök a szerdai kormányülést követően.

A nemzetközi járatokkal érkezőknek csütörtöktől kezdődően le kell adniuk személyes adataikat a hatóságoknál. Ehhez az elkövetkező két-három hétben egy elektronikus rendszert is fejlesztenek, addig azonban a regisztráció papír alapú lesz. Ugyanez a szabályozás vonatkozik a magánrepülőgépekkel, illetve jachtokkal érkezőkre is.

A regisztráció a fertőzöttek számának alacsonyan tartásához, illetve a karanténelőírások betartásának ellenőrzéséhez szükséges a kormányfő indoklása szerint. "Tudatában vagyunk annak, hogy a lehetséges kockázatok részben olyan emberektől származnak, akik nagyon kockázatos területekről, illetve olyan államokból érkeznek, ahol jóval magasabb a fertőzöttség szintje, mint Lettországban, vagy Európa biztonságos határain belül" - hangsúlyozta Karins.

A balti ország június elején nyitotta meg határait olyan európai országok előtt, ahol alacsony a fertőzöttek száma. Később ezen országok körét kiszélesítették az EU által elfogadott harmadik államok listájával. A karanténkötelezettséget eltörölték azon országok állampolgárai számára, ahol 100 ezer lakosra kevesebb mint 15 fertőzött jut. Olyan országok állampolgárai esetén viszont továbbra is kötelező a kéthetes karantén, ahol a fertőzöttek száma meghaladja ezt a küszöbértéket.

A lett kormány szigorúbban büntetné a karanténelőírások megszegőit, így a többi között visszavonhatnák a harmadik országokból származók vízumát, illetve tartózkodási engedélyét. Ezt viszont még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Az 1,9 millió lakosú Lettországban eddig 1178 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 31-en hunytak el a Covid-19-betegségben. Az utóbbi időben azonban fokozott mértékben regisztráltak külföldről behurcolt eseteket.

(MTI)

Felrobbant a vezetékes internet használata Magyarországon a koronavírus miatt

Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágba sorolt vállalkozások folyó áron 831 milliárd forint árbevételt értek el az első három hónapban, 7,6 százalékkal többet, mint az előző év azonos negyedévében. A legnagyobb súlyt jelentő információtechnológiai és egyéb információs szolgáltatási ágazatok vállalkozásainak együttes árbevétele 11, a távközlési ágazaté 7,2 százalékkal nőtt - ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a Távközlés, internet, televíziószolgáltatás című, 2020 első negyedévét bemutató, ágazati statisztikai tükörből.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: az angolok már készülnek az elsőnél súlyosabb második hullámra

Július 24-től kötelező a boltokban és szupermarketekben a maszkviselés Angliában – számolt be a CNN. A szabályszegőket akár 100 fontra is büntethetik.

Tovább a cikkhez

Megint találtak egy már létező gyógyszert, amely hatásos lehet a koronavírus ellen

Hatékony lehet a Covid-19 betegség kezelésében egy koleszterincsökkentő gyógyszer - állapították meg a Jeruzsálemi Héber Egyetem (HU) és a New York-i Mount Sinai Egészségközpont szakemberei.

Tovább a cikkhez

Csaknem 10 százalékkal visszaesett az orosz GDP a második negyedévben

Az orosz bruttó hazai termék (GDP) 9,5-10 százalékkal esett vissza a második negyedévben - közölte az orosz központi bank szerdán.

Tovább a cikkhez

Pozitív meglepetést okozott az amerikai ipar júniusban

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés júniusban az Egyesült Államokban, miután egyre több vállalat indult újra a koronavírus-járvány miatti kényszerleállás után.

Tovább a cikkhez

Belgium egyelőre leáll a korlátozások enyhítésével

 • A belga nemzetbiztonsági tanács szerdán úgy döntött, hogy egyelőre nem engedélyezi a koronavírus féken tartását szolgáló korlátozások további lazítását - írja az MTI a helyi sajtóra hivatkozva. 
 • Sophie Wilmes miniszterelnök a tanácsülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az eredetig 5 szakaszra tervezett korlátozásenyhítések mégsem léphetnek az utolsó fázisba, mivel "már július eleje óta észlelhető, hogy a vírus új erőre kapott, és ismét egyre gyorsabban terjed." A kormányfő hozzátette: a döntést jövő héten felülvizsgáljak, amikor már "pontosabb képet" kapnak a járvány helyi terjedéséről.
 • "Az esetszámok hirtelen csökkenése után azt vettük észre, hogy az újonnan fertőzöttek száma a napokban már 8 százalékkal növekedett, a reprodukciós ráta ismét egy felett van" - figyelmeztetett.
 • Wilmes arra is emlékeztetett, hogy a maszk viselése immáron kötelező minden üzletben és olyan zárt helyiségben, ahol egyszerre több ember is tartózkodik.
 • "A maszk mindennapi életük részévé vált. A teljes védekezéshez nem elégséges, de aki nem viseli, büntetésre számíthat" - hangsúlyozta.
 • A külföldi nyaralásokkal kapcsolatban elmondta, hogy mindenhol és minden esetben is be kell tartani a higiéniai és távolságtartással kapcsolatos előírásokat, mert "a vírus külföldön is ugyanaz a vírus marad".
 • Kiemelte, hogy a "járványmutatók ismét egyértelműen a rossz irányba mutatnak", és az újabb általános lezárások és leállások elkerülése érdekében a megelőzésre kell koncentrálni. Hozzátette azonban, hogy ha a helyzet ismét komolyra fordul, a belga kormány kész újra szigorú korlátozásokat elrendelni. 
 • Az ország flamand régiójában 4907, a vallon tartományban 3392, míg Brüsszelben 1489 aktív fertőzöttet tartanak számon. A 11,5 millió lakosú országban közel 9800-an haltak már bele a kórba, illetve 62 802 ember kapta el a fertőzést.

Az NNK szerint a szennyvizekben mért vírus koncentrációja mindenhol egyaránt alacsony

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közzétette az újabb heti eredményeket a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban. Az elmúlt hetekben már nemcsak Budapesten, hanem valamennyi megyében mintavételezésre került sor. Az eredmények alapján az NNK szerint elmondható, hogy a vizsgált településeken a szennyvizekben mért vírus koncentrációja mindenhol egyaránt alacsony. Ennek alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható. Az NNK szerint fontos hangsúlyozni, hogy a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírusörökítő anyagának jelenlétét vizsgálják, annak érdekében, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek.

Az NNK a környezeti monitoringot alapfeladatai részeként végzi, az országos szennyvízvizsgálatok célja nem pusztán kutatás, hanem az egyéb járványügyi vizsgálatok kiegészítése, az előrejelzés támogatására.

Az NNK közzététele kiemeli, hogy számos nemzetközi tanulmány igazolja, hogy egy adott közösségben a tünetekkel rendelkező esetek számának növekedése minimum 4-10 nappal követi a szennyvízben kimutatható örökítőanyag koncentráció emelkedést. Egyéb vírusok mellett már az új koronavírusra is rendelkezésre állnak az erre vonatkozó bizonyítékok. Az NNK szerint a szennyvíz vizsgálata - amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál - azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.

NNK

Szijjártó: Magyarország lélegeztetőgépekkel segít Kirgizisztánnak

 • Magyarország segít azoknak az országoknak, amelyek akkor támogattak bennünket, amikor mi voltunk nehéz helyzetben a koronavírus-járvány miatt; ezért juttat lélegeztetőgépeket most Kirgizisztánnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek Kirgizisztánból telefonon nyilatkozva.
 • A tárcavezető biskeki látogatásával kapcsolatban kifejtette: a koronavírus-járvány sok kiszámíthatatlan és váratlan fordulatot hozott, nem lehet pontosan tudni, hogyan alakul a jövőben, nem tudni, "ki kerül bajba és mikor". Éppen ezért a nemzetközi együttműködés szerepe rendkívüli mértékben megnő - mutatott rá.
 • Emlékeztetett: volt olyan időszak, amikor Európa, és benne Magyarország, komoly kihívásokkal nézett szembe, nehéz időszakot élt át. Akkor a Türk Tanács tagországai "egytől egyig a segítségünkre siettek" - idézte fel.
 • Közölte: "most fordul a kocka", most Közép-Ázsia van nagyobb bajban, mint Európa, és akik akkor Magyarországnak segítettek, most segítséget kérnek tőlünk.
 • A miniszter kiemelte: annak érdekében, hogy az elkövetkező időben is "számíthassunk egymásra", természetes, hogy most segítünk azoknak, akik nehéz helyzetben vannak, mert amikor "mi voltunk nehéz helyzetben, akkor ők segítettek nekünk".
 • Azt mondta: ezért most Kirgizisztánba 20 lélegeztetőgépet hoztak, mert az egészségügyi ellátórendszer kapacitásai lassan elérik a határaikat. Magyarországon az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök beszerzése érdekében nagyon komoly erőfeszítéseket tettek, és ennek köszönhetően most úgy tudják Kirgizisztánba hozni a 20 lélegeztetőgépet, hogy nem veszélyeztetik a felkészülést még a legrosszabb forgatókönyvre sem - fogalmazott.
 • Megjegyezte: emellett Ausztriából egy Kirgizisztánnak szánt gyógyszeradományt is elhoztak.
 • Szijjártó Péter kitért arra: a koronavírus-járványnak nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági hatásai is vannak, és most kell felkészülni arra, hogy az új világgazdasági rendszerben a magyar vállalatok minél előnyösebb pozícióból tudjanak startolni. A magyar cégek közép-ázsiai jelenlétét és sikerét is most kell előkészíteni - tette hozzá.
 • Kifejtette: ezért megállapodtak a kettős adóztatás elkerüléséről, valamint a beruházások kölcsönös védelméről szóló szerződések pontos szövegében, és ezeket hamarosan aláírhatják. A magyar gyógyszeripari termékek komoly súllyal vannak jelen a kirgiz piacon, jelenlétük folyamatosan erősödik - magyarázta. Hozzáfűzte: emellett a nukleáris hulladékok ártalmatlanítására vonatkozó nemzetközi projektekben is előkészítik a magyar vállalatok részvételét.
 • A tárcavezető arról is beszélt, hogy Közép-Ázsia stabilitása rendkívül fontos Európa biztonsága szempontjából, hiszen ez a térség nagyon kitett a terrorizmusnak, az iszlám extrémizmusnak és az Afganisztánból induló folyamatoknak. Fontos, hogy a terrorellenes és biztonsági együttműködés keretében segítsük a közép-ázsiai országokat, ezért támogatja Magyarország, hogy Kirgizisztán tagja legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának, valamint azt is, hogy az Európai Unió és Kirgizisztán közötti stratégiai partnerségi megállapodást minél előbb aláírják - közölte a külügyminiszter.

Beszakadt a görögországi turizmus, csúnya lesz az idei év

Az idei év első felében 67%-kal 2,6 millió főre zuhant a külföldi látogatók száma Görögországban és egyelőre július első két hetének adatai sem túl biztatóak: 70% körüli a zuhanás év/év alapon, így az idei egész éves turisztikai bevételek várhatóan csak 5 milliárd eurót tesznek majd ki  a tavalyi 18 milliárddal szemben, azaz itt is 70% körüli zuhanás valószínű – írja a görög gazdasági helyzet összefoglalójában a Teneo hírlevele.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a járvány megelőzésére kell koncentrálni az uniós biztos szerint

Az általános karantén és leállások elkerülése végett a koronavírus-járvány újabb kitörésének megelőzésre kell koncentrálni - jelentette ki az Európai Bizottság egészségügyéért felelős biztosa.

Tovább a cikkhez

Romániában meghaladta a tízezret az ismert aktív esetek száma

 • Romániában az elmúlt 24 órában ismét több mint 600 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, így szerdán meghaladta a tízezret az azonosított aktív esetek száma – számolt be róla az MTI.
 • A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában minden korábbinál több, 18 440 teszt kiértékelése nyomán 641 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel 34 226-ra emelkedett a járvány romániai megjelenése óta regisztrált fertőzések száma. Közülük 22 049-et gyógyultnak nyilvánítottak, az utóbbi napon elhunyt 21 fertőzöttel pedig 1952-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.
 • A jelenleg nyilvántartott 10 225 aktív koronavírusos eset közül 2106 tünetmentes fertőzöttet tíz nap után miniszteri rendelet alapján, 727 fertőzött pácienst pedig saját kérésére engedtek ki a kórházból. 
 • Romániában a járvány első áprilisi tetőzésekor 356 esetig emelkedett a napi új megbetegedések kéthetes átlaga. Ez a mutató június elejéig 165-re csökkent, azóta pedig az óvintézkedések lazítása nyomán újból növekedésnek indult. Most már az utóbbi két hét adatai alapján a napi 467 megbetegedés számít átlagosnak, de az utóbbi héten a napi új esetszám már négy alkalommal is meghaladta a 600-at.
 • A román hatóságok július elején elhalasztották a tervezett további lazításokat: nem nyitottak ki a vendéglátóhelyek zárt terei, zárva maradtak a mozik és színházak.
 • A bukaresti kormány szerdai ülésén várhatóan újabb 30 napra meghosszabbítja az éjfélkor lejáró veszélyhelyzetet.

Ismét megugrott a fertőzöttek száma Ukrajnában

 • Az MTI szerint a korábbi napok enyhébb növekedése után szerdára ismét nagy számban, nyolcszáz fölött regisztráltak új koronavírusos fertőzötteket egy nap alatt Ukrajnában, és az eddig azonosítottak száma velük együtt már meghaladta az 55 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

 • A járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma az előző napi 835 új esettel együtt elérte az 55 ezer 607-et. A hét elejére még 550-650 közötti napi növekményt regisztráltak az országban, viszont a múlt héten is még 800 fölött volt az újonnan azonosított betegek száma.
 • Előző nap 15 újabb haláleset történt, így már 1427-en haltak bele a betegségbe, miközben eddig 28 ezer 131-en gyógyultak meg, közülük 977-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma jelenleg 26 ezer 049.
 • Az egészségügyi alkalmazottak körében 41 újabb esettel az eddig azonosított fertőzöttek száma 7540-re emelkedett.
 • Az elmúlt napban 224 beteget kellett kórházba szállítani.
 • Előző nap a legtöbb új beteget ismét az ország két legfertőzöttebb régiójából jelentették, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből 171-et, a fővárosból Kijevből pedig 147-et. A statisztikában harmadik helyre ezúttal a keleti országrészben lévő Harkiv megye került napi 64 új fertőzöttel, Kárpátalja pedig a negyedik lett 57 új beteggel.
 • Kárpátalja megyében a jelenlegi adatok alapján eddig 4112 fertőzöttet azonosítottak, közülük 142-en haltak meg és 1379-en győzték le a kórt.
 • Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerdán az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában már arról beszélt, hogy a hónap végével lejáró országos karantént a tárcája még legalább egy hónappal kezdeményezi meghosszabbítani. Ezt a kérdést várhatóan a jövő héten tekinti át a kormány. Kedden a Szevodnya című lapnak a minisztérium egy név nélkül nyilatkozó illetékese még csak a karantén kéthetes, azaz augusztus közepéig történő meghosszabbítását vetítette előre.
 • Közben szerdán az éttermek, bárok és egyéb közétkeztetési intézmények tulajdonosai tiltakozó akciót kezdtek Kijevben a kormány épülete előtt, követelve, hogy engedélyezzék számukra éjjel 11 óra után is a nyitva tartást. Jelképesen üres székeket és kanapékat helyeztek ki az utcán a kabinet épületével szemben.

A legmagasabbra emelték a járványügyi készültséget Tokióban

 • Az MTI szerint a legmagasabb, négyes szintre emelték a járványügyi készültséget Tokióban azt követően, hogy ismét emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma - jelentették be a japán főváros kormányzójának szerdai sajtótájékoztatóján.
 • Az úgynevezett "vörös riasztás", amelyet Koike Juriko járványügyi szakértők tanácsára rendelt el, ugyanakkor nem írja elő egyebek közt a boltok bezárását.
 • A szakértők szerint az újonnan fertőzöttek elsősorban a fiatalok közül kerülnek ki, akik vélhetően éjszakai szórakozóhelyeken, illetve a munkahelyeken és családon belül fertőződtek meg.
 • A fővárosban a járvány kitörése óta 8354-en fertőződtek meg, ez az országban regisztrált fertőzések egyharmadát jelenti. Tokióból három hete nem jelentettek a vírussal összefüggő halálesetet, ám május vége óta nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A fővárosban mintegy 14 millióan élnek, a hozzátartozó agglomerációban körülbelül 37 millióan, ez a terület a világ legnagyobb urbanizált térsége.   
 • Japánban az április elejétől május végéig tartó rendkívüli állapot nem volt olyan szigorú, mint az európai országokban, a hatóságok elsősorban az emberek együttműködésére számítottak a korlátozások betartásában.
 • Elemzők szerint a kormány vélhetően nem vezet be újra rendkívüli állapotot, mert a korlátozások így is súlyos csapást mértek a gazdaságra.
 • Szakértők mindazonáltal felhívják a figyelmet arra, hogy a lazítások óta a napi fertőzöttek száma emelkedik, a múlt héten pedig rekordot döntött, 243 újonnan regisztrált fertőzöttel.
 • Japánban a többi országhoz képest viszonylag kevés, alig több mint 22 500 koronavírusos esetet jelentettek, és körülbelül ezer ember halt bele a vírus okozta Covid-19 betegségbe.
 • A több mint 120 milliós ország továbbra is zárva tartja határait, egyelőre nem léphetnek be olyan külföldi állampolgárok sem, akik rendelkeznek japán tartózkodási engedéllyel.
 • Eközben kampány indul a belföldi turizmus népszerűsítéséért, de sokan máris attól tartanak, hogy az országon belüli utazások miatt is emelkedni fog a fertőzöttek száma.

A második világháború óta nem látott visszaesésre számítanak a német kiskereskedők

Idén nagyjából az eladások 22 százalékos csökkenésével számolnak a német nem élelmiszeripari kiskereskedők abban az esetben, ha a koronavírus-járvány második hulláma nem következik be.

Tovább a cikkhez

Beütött a víruspánik: a magyarok hátat fordítottak kedvenc befektetéseinek

Jelentősen, mintegy 400 milliárd forinttal megcsappant idén a magyar befektetési alapok kezelt vagyona, elsősorban ez azzal indokolható, hogy jelentős hozamveszteséget szenvedtek a tőzsdék összeomlásával párhuzamosan az alapok, a befektetők pedig megijedtek a volatilitástól és kirántották a pénzt. Még a legnagyobb alapok kezelt vagyona is csökkent, mintegy 87 milliárd forinttal július elejéig, pedig teljesítményük többnyire viszonylag kedvező volt a Covid-krízis ideje alatt. A szektor 67%-a a tőzsdei visszapattanás ellenére egyébként még mindig mínuszban van az év eleje óta.

Tovább a cikkhez

A balkáni országok közül Montenegróban van a legtöbb fertőzött az összlakossághoz képest

 • A montenegrói közegészségügyi intézet jelentése szerint a balkáni térségben arányaiban Montenegróban van a legtöbb aktív koronavírusos eset: százezer lakosra 231 koronavírus-fertőzött jut. Észak-Macedóniában 167, Bosznia-Hercegovinában 109, Szerbiában 66, Albániában 52, Horvátországban 28, Szlovéniában pedig 13 az aktív esetek száma – számolt be róla az MTI.
 • Szerbiában egy nap alatt 18 639-ről 18 983-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden 13 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 418-ra nőtt.
 • Folyamatosan csökken az eredetileg a koronavírus-járvány megfékezése érdekében tervezett korlátozó intézkedések miatt kirobbant tiltakozások lendülete Szerbiában. A tiltakozások a múlt kedden kezdődtek, amikor Aleksandar Vucic szerb elnök bejelentette, hogy valószínűleg újra kijárási tilalmat vezetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának folyamatos növekedése miatt. A tiltakozásokat később már azzal indokolták, hogy a kormány nem megfelelően kezelte a járványt, eltitkolta a fertőzöttek és a halottak valódi számát, és túl gyorsan oldotta fel a korlátozásokat. A tüntetők a múlt hét végén már arról beszéltek, hogy azért vonultak utcára, mert Aleksandar Vucic diktatórikus eszközökkel irányítja az országot, rosszak a gazdasági és szociális mutatók, és a bizonyos szakmákban dolgozók - tanárok, művészek, egészségügyi dolgozók - nem kapják meg a kellő erkölcsi és anyagi támogatást.
 • Koszovóban szerdára 5118-ról 5285-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Három halálos áldozata volt a Covid-19 betegségnek az utóbbi 24 órában, ezzel 111-re nőtt a halottak száma. Több klinikát és kórházat is kizárólag koronavírus-fertőzöttek ápolására jelöltek ki, a betegeket hazaengedik, vagy más intézményekben helyezik el.
 • Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 8197-ről 8332-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt négyen haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 389-re nőtt a halálos áldozatok száma. A nyugat-balkáni országban a szerda munkaszüneti nap, hogy minél többen vehessen részt az előrehozott parlamenti választáson. A voksolás a legnagyobb elővigyázatosság mellett zajlik, a szavazóbizottság tagjai védőfelszerelést viselnek, a szavazóhelyiségekbe pedig csak annyi embert engednek be, hogy tartani lehessen egymástól a másfél méteres távolságot, illetve a szavazópolgároknak kötelező a maszkviselés, és a szavazóhelyiségbe lépés előtt fertőtlenítik a lábbelijüket és a kezüket.
 • Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 6981-ről 7179-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 228-ra nőtt.
 • Montenegróban keddről szerdára 1287-ről 1453-ra emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Két halálos áldozata volt a vírusnak, így a halottak száma 26. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb vezetője közölte, a járvány második hullámában nem terveznek kijárási tilalmat, illetve nem zárják be a vállalatokat, mert a gazdaságnak sem szabad összeomlania, inkább csak arra kérik az embereket, hogy viselkedjenek felelősségteljesen, és tartsák be az elővigyázatossági intézkedéseket.

Ezért nem teljesít alul az S&P 500 annak ellenére, hogy az USA nem képes megfékezni a járványt

Látszólag fékezhetetlenül terjed a koronavírus az Egyesült Államokban, a S&P 500 tőzsdeindex azonban mégsem teljesít rosszabbul, mint európai társai annak ellenére, hogy az európai országokban javarészt sikerült megfékezni a vírus terjedését.

Tovább a cikkhez

Még hogy az építőipart nem érintette a koronavírus? - Kijöttek a legfrissebb számok

Májusban az építőipar termelése 20,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas szintjétől, és az áprilisihoz mérten 20,3 százalékkal csökkent szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva. Az épületek építése 24,0 százalékkal, az egyéb építményeké 15,6 százalékkal csökkent tavaly májushoz viszonyítva. A koronavírus okozta járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása májusban jelentős volt - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Tovább a cikkhez

Tisztítórobotokat vet be a londoni reptér a koronavírus ellen

Többek között tisztítórobotok éjszakai alkalmazásával próbálja csökkenteni a koronavírus-fertőzések kockázatát a londoni Heathrow repülőtér.

Tovább a cikkhez

Észtországban enyhítenek a tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozásokon

 • Az észt kormány szerdától enyhíti a nyilvános tömegrendezvények megtartására vonatkozó korlátozásokat, amelyeket koronavírus-járvány miatt vezetett be korábban - számolt be róla az MTI.
 • A kormány sajtószolgálata közölte, hogy a zárt helyiségekben tartandó rendezvények résztvevőinek megengedett számát ötszázról ezerötszázra növelik. A szabadtéri rendezvényekre vonatkozó korlát ezer emberről kétezerre nő.
 • Jüri Ratas miniszterelnök azt mondta, hogy a beltéri tömegrendezvényeken legfeljebb félig lehetnek tele a termek, és a résztvevőknek kerülniük kell a tumultust, például a mosdóban.
 • Az 1,3 milliós kis balti köztársaságban a koronavírussal fertőzöttek száma 2011, és 69-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. A járvány miatt bevezetett rendkívüli helyzet március 17-től május 17-ig volt érvényben.

Koronavírus Magyarországon: itt a szerda reggeli jelentés, a negyedik napja nincs haláleset

Öt újabb koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon az elmúlt 24 órában, viszont nincs újabb haláleset – derül ki a kormányzati portál szokásos reggeli jelentéséből. Ezzel már a negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak Magyarországon a hivatalos statisztika szerint. Az aktív esetek száma is biztatóan alakul, a gyógyulásoknak köszönhetően 16 fővel csökkent tegnap reggel óta.

Tovább a cikkhez

Közelebb lehet a koronavírus-vakcina, mint gondolnánk - Állítja a Wall Street-i guru, aki az elsők k

Közelebb lehet a koronavírus-vakcina, mint azt a piacok gondolják – nyilatkozta a Wharton Egyetem professzora, Jeremy Siegel a CNBC-nek.

Tovább a cikkhez

Tovább nőtt az igazoltan koronavírus fertőzöttek száma a világban

A világ legtöbb fertőzöttet regisztráló két országa az USA és Brazília, az első öt ország között szerepel még India, Oroszország és Peru.

A gyógyulások számát vizsgálva az első három helyen az országok között Brazília, az USA és India áll.

Az Egyesült Államokban már több mint 136 ezer halottja van a járványnak, majd Brazília és az Egyesült Királyság következik.

Címlapkép forrása: Getty Images 

Berobbant a járvány Amerikában, kinyithatnak-e az iskolák?

Az Egyesült Államok három államában rekordszámú beteg hunyt el koronavírus okozta betegségben kedden, már mintegy 3,3 millióan kapták el a betegséget az országban, és 135 ezer felett jár az elhunytak száma - írja a Reuters. Most arról megy a vita az országban, hogy az iskolák kinyithatnak-e a tanév kezdetén.

Tovább a cikkhez

Hatvanmilliárdos hitelt vesz fel Magyarország a járvány elleni védekezésre

Hatvanmilliárd forintnyi forráshoz jut Magyarország a járvány elleni védekezéshez – jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban, miután aláírta az erről szóló megállapodást az Európa Tanács Fejlesztési Bankkal (CEB). A pénzügyminiszter elmondta: a kedvezményes finanszírozási forrás többek között maszkok, gyógyszerek, tesztek, fertőtlenítőszerek, valamint intenzív ágyak beszerzését biztosítja.

Tovább a cikkhez

Nagyon jó hírek érkeztek az egyik koronavírus-vakcináról

Több mint 16 százalékot száguldott az amerikai zárás utáni kereskedésben kedden a koronavírus ellen vakcinát fejlesztő Moderna árfolyama, miután kedvező hírekről számolt be a klinikai tesztek kapcsán. Mind a 45 páciensnél, aki megkapta a vakcinát, erős immunválasz jelentkezett és antitesteket kezdtek termelni.

Tovább a cikkhez

Hajnal óta korlátozzák a belépést Magyarországra

Hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások.

Tovább a cikkhez
Frankfurti tőzsde
cimlapkep
elelmiszerboltkisker1500shutter
koronaviruscoronavirus
nikola
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Frankfurti tőzsde