Frankfurti tőzsde
Üzlet

Megállíthatatlan a Nasdaq szárnyalása - Itt az újabb történelmi csúcs

Portfolio
Ázsiában vegyesen teljesítettek hétfőn az irányadó részvényindexek, Európában a korábbi esést ledolgozva emelkedtek a tőzsdék hétfőn, a befektetők az vállalati gyorsjelentések mellett az EU-csúcsra figyeltek. Az amerikai tőzsdék kívétel nélkül emelkedéssel zárták a hétfői kereskedést, a részvényindexek közül a legjobb telesítményt a Nasdaq nyújtotta, amely új történelmi csúcson tudott zárni.

Rávetették magukat a techcégekre a befektetők

Tovább zsákolták a technológiai vállalatok részvényeit a befektetők Amerikában, amelynek köszönhetően folytatódott a Nasdaq Composite eszeveszett száguldása hétfőn is. A meghatározó technológiai vállaltokat magába tömörítő tengerentúli részvényindex értéke több mint 2,5 százalékot erősödött, amelynek köszönhetően új történelmi csúcson, 10 767 ponton zárta a kereskedést. Érdemes elmondani, hogy a részvényindex április 28-a óta nem teljesített ilyen jól és ez volt idén a 28. alkalom, hogy új csúcsra tudott erősödni. A technológiai vállalatok közül az Intel (+ 1,9%), a Microsoft (4,3%) és a Tesla (+9,4%) árfolyama is érdemben tudott emelkedni a múlt pénteki záráshoz képest. Fontos megemlékezni az IBM-ről is, amelynek árfolyama több mint 3 százalékot erősödött az amerikai tőzsdék zárását követően annak köszönhetően, hogy az elemzői várakozásokat meghaladó eredményt tett közzé. A Dow Jones értéke 0,1 százalékot, míg az S&P 500 értéke 0,8 százalékot tudott erősödni a múlt pénteki záráshoz képest.

Pluszban Amerika

A kereskedés második felében javult a befektetők hangulata a tengerentúli tőzsdéken, a Dow Jones Index 0,1 százalékos, az S&P 500 0,6, a Nasdaq 1,8 százalékos emelkedést mutat. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Vegyes a kép Amerikában

A vezető amerikai indexek vegyes képet mutatnak, a Dow Jones Index 0,3 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,3 százalékos, a Nasdaq 1,5 százalékos emelkedést mutat. Több koronavírus-vakcináról is jó hírek érkeztek, ami a befektetők figyelmét a gyógyszergyártók papírjai felé terelte, 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Pénteki záróértéke közelében fejezte a be kereskedést a BUX

Mérsékelt elmozdulással zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül az OTP 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 1,4 százalékot gyengült, a Richter 0,6 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 2 százalékot emelkedett. A magyar tőzsdén a legjobban az AutoWallis teljesített, melynek árfolyama 8,5 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Cyberg teljesített, melynek árfolyama 11,3 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Kedvező hírekről számolt be a Pfizer a vakcinajelöltjével kapcsolatban

Jó eredményekről számolt be a Pfizer és a BioNTech a két cég által fejlesztett potenciális koronavírus vakcinával kapcsolatban a németországi tesztek után.

Tovább a cikkhez

Jó hírek érkeztek egy koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban

Kedvező hírek érkeztek egy koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban, a hétfőn publikált adatok szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett vakcina pozitív immunválaszt mutatott a korai szakaszú, embereken végzett vizsgálat során.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedéssel indították a kereskedést az amerikai tőzsdék

Mérsékelt emelkedést látunk a tengerentúli tőzsdéken, bár a Dow stagnál, az S&P 500 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett. Az Egyesült Államokban 61 487 új koronavírusos fertőzést regisztráltak a Johns Hopkins Egyetem vasárnapi összegző adatai alapján. Ezzel legkevesebb 3 773 260 esetre nőtt a fertőzöttek száma, a 415 új halálesettel a teljes halálozás 140 534-re növekedett. A hangulat javulásához vezetett azonban, hogy a kedvező hírek érkeztek a Pfizer és a BioNTech kísérleti koronavírus vakcinája felől, amely az addicionális adatok szerint biztonságos, és immunreakciót váltott ki a pácienseknél. A járványügyi hírek mellett a vállalati gyorsjelentések vannak a befektetők fókuszában.

Warren Buffett hajlandó idiótának tűnni rövidtávon, hogy hosszútávon jól járjon

Sok kritika érte Warren Buffettet, mikor a legendás befektető megszabadult minden légitársaság részvényétől, a Wall Street egyik legnépszerűbb guruja azonban most felszólalt Buffett mellett.

Tovább a cikkhez

Íme 14 részvény, ami a koronavírus-válság nyertese lehet

A Bank of America stratégája tematizált összeállításában olyan cégek részvényeit válogatta össze, amelyek több trendből együttesen is profitálhatnak majd a jövőben, az elemző szerint ezen részvények a gyors növekedés lehetősége mellett ugyanakkor a diverzifikáció fontos forrását is jelenthetik. A vételre ajánlott tizennégy részvény az elemzők várakozásai szerint olyan trendeket lovagolhat meg sikerrel a jövőben, mint a jövőbeli járványokra történő felkészülés, és a társadalom öregedése és a technológiai innováció.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt elmozdulás jöhet az amerikai tőzsdéken

Mérsékelt elmozdulás jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek alapján a Dow 0,1 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,3 százalékot emelkedhet. A várakozások szerint az Egyesült Államok kongresszusa a héten vitathatja meg az esetleges újabb élénkítő csomag lehetőségét, azonban a koronavírusos esetszám növekedése árnyékot vet a fiskális élénkítéssel kapcsolatos optimizmusra.

Emelkedik a Halliburton az előkereskedésben

Közzétette legfrissebb számait a Halliburton, a cég a harmadik egymást követő negyedévben számolt be veszteségről, miután az olajipari szolgáltató cég 2,1 milliárd dolláros értékcsökkenést könyvelt el az alacsony olajárak miatt szenvedő észak-amerikai ügyfelek gyenge kereslete miatt. Az árbevétel 46 százalékkal 3,2 milliárd dollárra esett vissza, míg az elemezők 3,31 milliárd dollár vártak. A társaság a tavalyi második negyedéves 75 millió dolláros nettó nyeresége után, 1,7 milliárd dolláros nettó veszteségről számolt be. A tisztított EPS azonban 5 cent volt, míg az elemzők -11 centes EPS-re számítottak. A Halliburton árfolyama az előkereskedésben 2,8 százalékkal került feljebb, míg idén 46,6 százalékos mínuszban van.

Felpattant a CIG Pannónia

Emelkedik a CIG Pannónia a hétfői kereskedésben, a múlt héten indult rali után továbbra is jelentős a részvény volatilitása. A részvény raliját az indította el, hogy az augusztus 14-ei rendkívüli közgyűlésen eldől, megszerzi-e a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett Opus a CIG Pannónia részvényesi többségének támogatását az életbiztosító irányváltására, egy hazai biztosításpiaci erőközpont felépítésére. Hogy a Bayer József nagytulajdonos által támogatott eddigi vezetés vagy az Opus által kezdeményezett változás kerekedik-e felül, azt egyesek szemmel láthatóan nem bíznák a véletlenre. Múlt pénteken jelentős profitrealizálást láttunk, ma azonban ismét ralizik a részvény, a CIG Pannónia árfolyama 7,5 százalékkal került feljebb, míg idén 61,3 százalékos pluszban van.

Fordulat Európában, felfelé kapaszkodnak a tőzsdék

Bár a délelőtt első felében még mérsékelt esést láttunk, fordult a kocka és mérsékelt emelkedéssel próbálkoznak meg a vezető európai részvényindexek. A befektetők fókuszában a vállalati gyorsjelentések mellett az elhúzódó EU-csúccsal kapcsolatos fejlemények állnak. Az esemény szombat délutánig tartott volna, de még hétfő reggelig sem született egyezség, így hétfő délután 4-kor folytatják az állami vezetők a tanácskozást. Az egyik legnagyobb ellentét a négy fukar és a visegrádi országok álláspontja között feszül. Emellett továbbra is vannak kérdőjelek, például jogállamisági feltételrendszerben és a helyreállítási alap kifizetési mechanizmusában.

Felrobbant a cég árfolyama, melynek szájspraye hatékony lehet a koronavírus ellen

Jó hírekről számolt be az Enzymatica nevű svéd vállalat a ColdZyme nevű szájspréjével kapcsolatban, amely a legfrissebb vizsgálatok szerint hatékony lehet a koronavírus ellen.

Tovább a cikkhez

Több soron verte az elemzői várakozásokat a Philips

Közzétette legfrissebb számait a Philips, a cég árbevétele a tavalyi 4,67 milliárd euróról 5,8 százalékkal 4,4 milliárd euróra esett vissza, ami kedvezőbb volt, mint az elemzők által várt 4,35 milliárd euró. Az összehasonlítható eladások 6 százalékkal estek vissza, ami szintén kedvezőbb volt, mint az elemzők által várt 7,1 százalékos csökkenés. A nettó profit a tavalyi 243 millió euróról 14,4 százalékkal 208 millió euróra esett vissza, ami jelentősen meghaladta az elemzők által várt 92 millió eurót. A cég szerint a koronavírus jelentős visszaesést okozott a fogyasztói keresletben, valamint a társaság eszközeinek kórházakba való telepítését is el kellett halasztani, ez pedig a cég több szegmensét is negatívan érintette. Ettől függetlenül a cég az összehasonlítható eladások mérsékelt növekedésére és az EBITDA marzs javulására számít.

A befektetők kedvezően fogadták, hogy a társaság eredményei több soron is meghaladták az elemzői konszenzust, a Philips árfolyama 3,7 százalékkal került feljebb, míg idén 3,5 százalékos pluszban van.

Felpörög a vállalati gyorsjelentési szezon

Magasabb fordulatszámra kapcsol a héten a vállalati gyorsjelentési szezon, a tengerentúlról a héten teszi majd közzé legfrissebb számait többek között a Microsoft, a Tesla, a Twitter és az Intel is. Európából pedig többek között a Covestro és a Daimler is jelent majd.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,2 százalékos esése mellett, a CAC 0,3 százalékkal került lejjebb, míg az angol FTSE 100 0,3 százalékos mínuszban van. A milánói börze 0,5 százalékot esett, a spanyol tőzsde pedig 0,3 százalékkal került lejjebb. A befektetők fókuszában ma a vállalati gyorsjelentések mellett a múlt héten indult EU-csúcs van, állítólag közeledtek az álláspontok a helyreállítási alapon belüli vissza nem térítendő támogatások volumenéről (375-400 milliárd euró körüli számokról hallott a Politico), és közben felvizezhetik az EU-pénzek jogállamisági feltételrendszerét, azonban végleges megállapodás még nem született.

Feljebb került a magyar tőzsde a nyitás után

Mérsékelt emelkedést látunk a magyar tőzsdén a nyitás után, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül az OTP 0,6 százalékkal kerül lejjebb, míg a Mol 0,9 százalékot emelkedett, a Richter 1,3 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig stagnál.

Mérsékelt elmozdulással indulhat a hétfői nap Európában

  • Mérsékelt elmozdulást követően felemásan zárták a pénteki kereskedést az amerikai részvénypiacok, a befektetők egy része a tovább fiskális stimulus lehetőségét latolgatta, míg a hangulatra a járványügyi aggodalmak vetettek árnyékot. A Dow végül 63 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,3 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,3 százalékos emelkedéssel zárt.
  • Ázsiában felemásan teljesítenek a tőzsdék hétfőn, a befektetők aggódva figyelték a koronavírus-esetszámok globális növekedését, a piaci szereplők emellett a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozóról érkező híreket emésztették. A Nikkei 0,1 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde stagnál, míg a sanghaji börze 2,4 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein lejjebb kerültek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,1 százalékos esése mellett a szingapúri részvényindex 0,4 százalékkal került lejjebb.
  • Hétfőn az MNB a statisztikai mérleg június végi előzetes adatát közli, délután pedig devizaswap-tendert tart a jegybank. Sem az eurozónából, sem az Egyesült Államokból nem érkezik kiemelt, piacmozgató makroadat hétfőn.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, az augusztusi leszállítású WTI jegyzése 0,7 százalékos esést követően 40,30 dollárnál jár. Az arany árfolyama lejjebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,1 százalékos esés után 1 809,35 dollárnál jár.
  • A forint az irányt keresi ma reggel az euróval szemben, egy euróért 353,22 forintot kell fizetni, míg egy dollár 308,68 forintba kerül.

Ma teszi közzé legfrissebb számait a Halliburton és az IBM.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

koronavírus
butor_vasarlas
Esett a KBC nyeresége, de így is sikerült meglepni az elemzőket
london nagy britannia city
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
koronavírus