FONTOS Május óta nem látott csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
traders
Üzlet

A vírusválság kitörése óta nem zárt ilyen magasan az S&P500

Portfolio
Ázsiában az irányadó részvényindexek többsége lejjebb került szerdán, 1 százalék feletti erősödésével a kivételt a sanghaji börze jelentette, a hangulatra a járványügyi aggodalmak vetettek árnyékot. Európában lejjebb kerültek a tőzsdék szerdán, a BUX a korábbi emelkedése után lefordult és végül mínuszban zárt a kereskedést. A tengerentúli tőzsdék viszont mérsékelten emelkedni tudtak amellett is, hogy legalább tucatnyi tagállamban tovább romlott a koronavírus-helyzet és ez a további korlátozások irányába mutat, igaz közben a pártok továbbra is egyeztetnek egy újabb gigantikus költségvetési élénkítő csomagról, ami segíthet a munkanélküliek tömegein. Az S&P500 részvényindex ma a járvány amerikai kitörése és a részvénypiaci eladási hullám kezdete óta nem zárt ennyire magasan.

A vírusválság kitörése óta nem zárt ilyen magasan az S&P500

A három vezető amerikai részvényindex 0,2-0,6% közötti emelkedéssel zárta a mai kereskedést amellett, hogy az amerikai-kínai feszültség továbbra is magas (bezárattak Amerikában egy kínai konzulátust Houstonban), illetve legalább tucatnyi tagállamban romlik a vírushelyzet, ami a kijárási szigorítások felé mutat. A kedvező részvénypiaci zárás amellett történt, hogy folytatódik a demokraták és a republikánusok között az egyeztetés a legalább 1000 milliárd dolláros újabb élénkítő csomagról, amit az tehet szükségessé, hogy július végén munkanélküliek millióinak jár le az előző csomagból adott átmeneti ellátása. A kedvező részvénypiaci zárás azelőtt történt, hogy közzétették volna a befektetők által kiemelten figyelt Microsoft és Tesla gyorsjelentéseket. Érdemes külön emlékeztetni rá, hogy ma zárt a vírusválság kitörése óta a legmagasabb szinten az S&P500 index, és egyre közelíti a mindenkori történelmi csúcsot, a Dow pedig 6 hét után újra 27 ezer pont felett tudott zárni.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

 

Ma jelent a Microsoft és a Tesla

Mérsékelt emelkedéssel várják a közelgő fontos vállalati gyorsjelentéseket az amerikai tőzsdék, a Dow 0,3, az S&P 500 szintén 0,3, a Nasdaq 0,1 százalékos pluszban tartózkodik jelenleg. Ma, a tőzsdék zárása után teszi közzé második negyedéves eredményeit a Tesla és a Microsoft.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A piaci hangulaton segít, a koronavírussal kapcsolatos aggodalmakat enyhítve, hogy a Pfizer és német partnere, a BioNTech 1,95 milliárd dolláros támogatást kap az amerikai államtól vakcinafejlesztésére. A Pfizer árfolyama több mint 3 százalékot emelkedett a mai kereskedésben.

Mínuszban zárt a magyar tőzsde

Mérsékelt eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,2 százalékkal került ma lejjebb. A blue chipek közül az OTP és a Richter stagnált, a Mol 0,5 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 1,1 százalékot esett. A magyar tőzsdén a legjobban a CIG Pannónia teljesített, melynek árfolyama 9,5 százalékkal került lejjebb. A hazai börzén a leggyengébben a EHEP teljesített, melynek árfolyama 5,9 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A Pfizer bejelentése segíti az amerikai tőzsdéket

Felfelé kapaszkodnak a tengerentúli tőzsdék, a Dow és az S&P 500 is 0,2 százalékos erősödést mutat, a Nasdaq pedig 0,4 százalékkal került feljebb. A hangulatot javította, hogy szerdán az amerikai kormányzat bejelentette, hogy 1,95 milliárd dollárt fizet a Pfizernek, hogy a vállalat 100 millió dózist állítson elő és szállítson le a potenciális koronavírus-vakcinájából, amennyiben a társaság és a német biotechnológiai cég, a BioNTech által közösen fejlesztett vakcina-jelölt biztonságosnak és hatékonynak bizonyul az emberek esetében. A Pfizer árfolyama 2,5 százalékot emelkedett, míg árfolyama 7,6 százalékkal került feljebb a bejelentés után.

Nem találják az irányt a tengerentúli tőzsdék

Nem alakult ki határozott irány a tengerentúli tőzsdéken a szerdai piacnyitást követően, a Dow 0,1 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 stagnál, míg a Nasdaq 0,2 százalékot emelkedett. A befektetői hangulatra kedvezőtlenül hatott az USA-Kína között éleződő feszültség, miután Washington arra utasította Pekinget, hogy a Houstonban található kínai konzulátust három napon belül zárják be. Emellett a koronavírusos esetszámok emelkedése is aggasztja a befektetőket, már Donald Trump véleménye is megváltozott, az elnök arra kérte az amerikaiakat, hogy viseljenek maszkot és gyakorolják a társadalmi távolságtartást. Trump emellett kedden arról beszélt, hogy a járványhelyzet szinte bizonyosan romlani fog, mielőtt megindulna a javulás.

Koronavírus: közel kétmilliárd dollár értékben szállíthat vakcinát az Egyesült Államoknak a Pfizer

Szerdán az amerikai kormányzat bejelentette, hogy 1,95 milliárd dollárt fizet a Pfizernek, hogy a vállalat 100 millió dózist állítson elő és szállítson le a potenciális koronavírus-vakcinájából, amennyiben a társaság és a német biotechnológiai cég, a BioNTech által közösen fejlesztett vakcina-jelölt biztonságosnak és hatékonynak bizonyul az emberek esetében.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt elmozdulással indulhat a szerdai nap Amerikában

Mérsékelt elmozdulással nyithatnak a tengerentúli tőzsdék, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,1 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,1 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,5 százalékot emelkedhet. A befektetői hangulatra geopolitikai feszültségek vetnek árnyékot, miután médiaértesülések szerint az Egyesült Államok arra utasította Kínát, hogy zárja be a Houstonban található konzulátusát. A kínai külügyminisztérium politikai provokációnak nevezte a lépést.

Napra pontosan megjósolta a tőzsdei mélypontot, most új történelmi csúcsot vár a sztárelemző

Tom DeMark technikai elemző szerint az S&P 500 hamarosan új csúcsra kerülhet, viszont a Nasdaq szárnyalása veszíthet a korábbi üteméből.

Tovább a cikkhez

Gyengén teljesítenek az autóipari részvények, nagyot esett a Valeo

Esnek az európai tőzsdék, a DAX 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 1,3 százalékot esett. Ágazatok szintjén gyengén teljesítenek az autóipari részvények, ezek közül a Valeo esése a legjelentősebb. A Valeo közzétette legfrissebb számait, a francia autóalkatrészgyártó 1,2 milliárd eurós veszteséget könyvelt el 2020 első felében, miután a gyártásra nagy ütést mért a koronavírus, emellett a dolgozóinak 10 százalékától is meg kellett válnia a cégnek a költségek csökkentésére irányuló egyik lépésként.

Négy hazai vállalat sikeresen végezte el a BÉT Elite programját

Négy magyar cég részvételével tartották meg júliusban a Londoni Értéktőzsde és a Budapesti Értéktőzsde együttműködésében megvalósuló Elite Program záró eseményét. Az online gyakorlati záróvizsga során a Columbus Klíma, a DM-KER, a Lakics Gépgyártó, valamint a Textura vezetői tartottak befektetői prezentációt a panelben résztvevő zsűri tagjai részére, ezzel sikeresen zárták le a nemzetközi vállalkozásfejlesztést biztosító programot – derült ki a Budapesti Értéktőzsde közleményéből.

Tovább a cikkhez

Lefordult a magyar tőzsde

Bár korábban még felülteljesítő volt a magyar tőzsde európai társaival szemben, a lendület a délelőtt végére elfogyott és lefordult a BUX. A hazai blue chipek felemásan teljesítenek, a BUX komponensei közül azonban kiemelkedik a CIG Pannónia és az Opus, melyek árfolyama jelentős emelkedést mutat. A CIG Pannónia nagyot ralizott az elmúlt időszakban, miután az augusztus 14-ei rendkívüli közgyűlésen dől el, megszerzi-e a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett Opus a CIG Pannónia részvényesi többségének támogatását az életbiztosító irányváltására, egy hazai biztosításpiaci erőközpont felépítésére. A ralit múlt pénteken követte egy jelentős korrekció, viszont ezen a héten eddig minden nap emelkedéssel zárt az árfolyam.

Szárnyalnak a nemesfémek, nagyot ralizott az ezüst

Közel hét éve nem látott szintre emelkedett az ezüst árfolyama, közben pedig az arany is folytatja a történelmi csúcsa felé való menetelését. A nemesfémek jó teljesítménye mögött több ok is meghúzódik, többek között az is, hogy a várakozások szerint további gazdaságélénkítő lépésekre lehet számítani, amelyek a globális gazdaság talpra állását segítik a koronavírus válságból.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a délelőtti kereskedésben, miután a befektetők figyelme ismét a vállalati gyorsjelentések és a koronavírusos fertőzések számának emelkedése felé fordult, azonban ma magyar tőzsdén még kitart a mérsékelt emelkedés. Európában az olyan defenzív szektorok teljesítenek a leggyengébben ma, mint a közműcégek, és az egészségügyi szektor, de a legrosszabb teljesítményt a médiacégek szektora nyújtja. Vállalati hírek tekintetében 7,8 százalékot esett az autóipari beszállító Valeo árfolyama, miután a cég 1,2 milliárd dolláros veszteségről számolt be a második negyedévben, miután a gyártásra kemény ütést mért a koronavírus.

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a nyitás után

Mérsékelt elmozdulást látunk az európai tőzsdéken a szerdai piacnyitás után, a DAX 0,1 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,2 százalékkal került lejjebb, míg az angol FTSE 100 0,2 százalékot esett. A milánói börze 0,2 százalékos gyengülést mutat, míg a spanyol tőzsde 0,3 százalékot esett. A Kingfisher árfolyama 7,6 százalékot emelkedett, miután a cég kedvező előzetes számokkal szolgált az első féléves pénzügyi teljesítményét illetőn. A Melrose Industriest ezzel szemben alaposan megütötték, 8,5 százalékot esett az árfolyam, miután a cég közölte, hogy nem fizet osztalékot.

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,4 százalékot emelkedett, a Mol 0,3 százalékkal került feljebb, a Richter 0,2 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékot esett. Magyar makrogazdasági fronton a Pénzügyminisztérium szerda délelőtt publikálja a költségvetés júniusi részletes adatait, a jegybank szokásos heti repotenderét tartja délután.

Mérsékelt elmozdulással indulhat a szerdai kereskedés Európában

  • Felemásan teljesítettek a tengerentúli tőzsdék kedden, a Dow és az S&P500 végül mérsékelt emelkedéssel zárta a napot, miután a beérkező vállalati gyorsjelentések mellett a befektetők egy része a további fiskális élénkítés lehetőségében reménykedett. A Dow végül 160 pontos plusz mellett 0,6 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,2 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,8 százalékos eséssel zárt.
  • Az ázsiai tőzsdék többsége lejjebb került a szerdai kereskedésben, miután a hangulatra a járványügyi aggodalmak vetettek árnyékot. A Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 1,2 százalékot erősödött. Ázsia más részein estek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri részvényindex 1 százalékot esett.
  • A Pénzügyminisztérium szerda délelőtt publikálja a költségvetés júniusi részletes adatait, a jegybank szokásos heti repotenderét tartja délután. Az Egyesült Államokból a júniusi használtlakás értékesítési statisztikát teszik majd közzé.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, a szeptemberi leszállítású WTI jegyzése 0,1 százalékos esést követően 41,53 dollárnál jár. Az arany árfolyama feljebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,8 százalékos emelkedés után 1 856,64 dollárnál jár.
  • A forint gyengül ma reggel az euróval szemben, egy euróért 350,13 forintot kell fizetni, míg egy dollár 303,36 forintba kerül.

Szerdán teszi közzé gyorsjelentését a többek között a Microsoft és a Tesla is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: John Moore/Getty Images

Frankfurti tőzsde
unicredit shutter
deviza trader forint árfolyam kereskedő
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Frankfurti tőzsde