Frankfurti tőzsde
Üzlet

A tech- és kiskercégek miatt estek az amerikai tőzsdék

Portfolio
Ázsiában felemásan teljesítettek a tőzsdék csütörtökön, míg a japán tőzsdén ünnep miatt nem volt kereskedés. Az európai tőzsdék korábbi emelkedése elolvadt délutánra, a BUX erősödése azonban kitartott a zárásig. A tengerentúli tőzsdéken mérsékelt esést volt kezdetben, ami aztán begyorsult, ez részben a vártnál gyengébb munkanélküliségi adatoknak tudható be.

Nagy esés lett a vége

Komoly mértékű veszteséget szenvedtek el a csütörtöki kereskedésben az amerikai tőzsdék. A Dow Jones 1,31%-kal, az S&P 500 1,23%-kal került lejjebb, a Nasdaq 2,29%-ot esett.

A hangulatot nyilván meghatározta a friss munkanélküli segélykérelmek emelkedése, és egyértelmű volt, hogy mely szektorok lesznek a nap vesztesei. A Micfosoft 4,3%-os és az Apple 4,55%-os zuhanással vezette az esést, de az Amazon, a Netflix és a Google is 3% körüli veszteséget könyvelt el. A Tesla papírjai pedig 5%-kal lettek olcsóbbak annak ellenére, hogy kedvező negyedéves számokat közölt.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Eddig nem szép

Nem tudnak magukhoz térni az amerikai tőzsdék a nyitás óta. A Dow és az S&P 500 index már 1%-os mínuszban jár, a Nasdaq 2%-ot veszített értékéből. A komor hangulat elsősorban a heti friss munkanélküli segélykérelmek számával függ össze, miközben a koronavírus-járvány sem csillapodik a tengerentúlon.

Közben a befektetők arra figyelnek, hogy a döntéshozók a szenátusban és a kormányban milyen újabb gazdaságélénkítő csomagot készítenek.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,4 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül egyedül a Richter esett 1,9 százalékot, az OTP 1,4 százalékkal került feljebb, a Mol 1,3 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 1,1 százalékot erősödött. A magyar tőzsdén a legjobban az EHEP teljesített, melynek árfolyama 4 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Waberer’s teljesített, melynek árfolyama 4,9 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Emelkedik a Twitter a gyorsjelentés után

Emelkedik a Twitter a csütörtöki kereskedésben, miután a befektetők kedvezően fogadták a cég második negyedéves gyorsjelentését. A Twitter napi aktív felhasználóinak száma 34 százalékkal 186 millióra nőtt, az elemzők ezzel szemben csupán 176 millió főt vártak. A növekedést elsősorban külső faktorok indikálták, mint a karantén, a home office, és a koronavírus, mint téma, amely nagy forgalmat generált. A társaság árbevétele azonban az elemzői várakozások alatt alakult, mivel a reklámbevételek jelentősen visszaestek. A Twitter árbevételének 82 százalékát teszik ki a hirdetési bevételek, ezek 23 százalékkal 562 millió dollárra estek vissza, ezzel szemben az elemzők 585 millió dollárt vártak. A társaság egy részvényre jutó vesztesége 16 cent volt, ami durván megfelelt az elemzői várakozásoknak. A Twitter árfolyama 5 százalékkal került feljebb.

Nesze neked amerikai kilábalás: megint nőtt a heti munkanélküli segélykérelmek száma

A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma a múlt héten 1,42 millió főre emelkedett az Egyesült Államokban. Ez az első emelkedés az újonnan regisztrált heti munkanélküliek számában március vége óta.

Tovább a cikkhez

Lefordultak az amerikai tőzsdék a munkanélküliségi adatok után

Bár a határidős indexek még mérsékelt emelkedést vetítettek előre, ez olvadt a nyitásra, miután nyilvánosságra hozták a friss amerikai munkanélküliségi adatokat. Az Egyesült Államokban múlt héten 1,42 millió ember folyamodott munkanélküli segélyért, ez március óta az első alkalommal jelent emelkedést a korábbi héthez képest, az elemzők 1,3 millió főre számítottak. A munkanélküli segélykérelmek számának emelkedése a koronavírus amerikai terjedésével áll összefüggésben, hiszen már 3,9 millió fertőzött van az USA-ban, erre adott válaszként pedig több államban újra bevezettek bizonyos korlátozó intézkedéseket. A Dow 0,2 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,2 százalékot gyengült, a Nasdaq pedig 0,3 százalékot esett.

Mérsékelt emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Mérsékelt emelkedés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,2 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,2 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékot erősödhet. A potenciális vakcinával, fiskális stimulussal, és javuló gazdasági adatokkal kapcsolatos optimizmus segített az S&P 500-nak ledolgozni az ideig hatalmas esését, az index 1,4 százalékos pluszban van ebben az évben, míg a Dow 5,4 százalékos mínuszban van, az idei nagy nyertes Nasdaq Composite pedig már 19,3 százalékot emelkedett. A vártnál jobb vállalati eredmények is támogatják az emelkedést, eddig 75 darab S&P 500 cég tette közzé a negyedéves eredményeit, a cégek 77,3 százaléka számolt be a vártnál jobb profitról.

A Renault és a Daimler vezetésével emelkednek az autógyártók

Emelkedik az európai autógyártók részvényárfolyama, a legjobban a Daimler és a Renault teljesít. A Daimler ma tette közzé legfrissebb számait, a társaság második negyedéves bevétele kétszámjegyű visszaesést mutatott, a cég üzemi eredmény soron 1,68 milliárd dolláros veszteségről számolt be, ami jobb lett a vártnál. A cég vezérigazgatója szerint már látják az eladások javulásának jeleit, a Daimler várakozásai szerint a csoportszintű üzemi eredmény pozitív lehet az idei évben, ha nem fordul súlyosabbra a járványhelyzet.

A Renault esetében az emelkedés részben annak köszönhető, hogy a Citigroup megemelte a célárát a korábbi 15 euróról 32 euróra. Az új a célár a mostani 25,5 eurós árfolyamhoz képest 25,5 százalékkal van magasabban.

Felemásan teljesítenek az európai tőzsdék

Felemás képet festenek az európai tőzsdék csütörtökön, a legnagyobb gazdaságok börzéin zömmel emelkedést látunk, a BUX is jól teljesít. Bár a részvénypiacokra árnyékot vet az USA és Kína közti gyorsan eszkalálódó konfliktus, amely a Houstonban található kínai konzulátus bezárásának elrendeléséhez köthető, azonban a vártnál jobb vállalati eredmények javították a hangulatot, az Unilever, a francia-olasz chipgyártó STMicroelectronics és a Daimler is kedvező számokat tett közzé. 

Az AutoWallis lehet az Opel importőre három közép-kelet-európai országban

Újabb jelentős lépést tesz a nemzetközi terjeszkedés terén az AutoWallis, miután az Opel márka importőre lehet Horvátországban, Szlovéniában és Bosznia-Hercegovinában. Ezzel a lépéssel a csoport nagy mértékben növelheti az eladott új gépjárművek számát és árbevételét.

Tovább a cikkhez

Részvényfelaprózás jön a Duna House-nál

Részvényfelaprózás jön a Duna House-nál, a társaság 3,43 millió darab, egyenként 50 forint névértékű törzsrészvényét 34,38 millió darab egyenként 5 forint névértékű törzsrészvénnyé alakítják át. Az átalakuló sorozatba tartozó törzsrészvények utolsó BÉT kereskedésének napja: 2020. július 31, az új sorozatba tartozó törzsrészvények első BÉT kereskedési napja augusztus 3.

Tovább a cikkhez

Felpattant az Unilever

Közzétette legfrissebb számait az Unilever, a társaság a koronavírus válság ellenére profitnövekedést ért el az év első felében. A cég a tavalyi első féléves 3,01 milliárd dollár euróhoz képest 9 százalékkal 3,28 milliárd euróra nőtt a cég nettó profitja. A társaság szerint márciusban pozitívan hatott, hogy a háztartások elraktároztak a különböző termékekből, majd később a fogyasztási minták normalizálódtak a második negyedévben, különösen a higiéniás termékek kereslete nőtt meg. A társaság második negyedéves eredményre részvényenként 0,41 euró osztalék kifizetését javasolta. A befektetők kedvezően fogadták a cég beszámolóját, az Unilever árfolyama 7 százalékkal került feljebb.

Megállíthatatlan a Tesla, karnyújtásnyira az S&P 500

Már negyedik negyedéve veri Elon Musk cége a Wall Street-i elemzők várakozásait, a most zárult időszakban ismét profitot termelt a cég, így egy karnyújtásnyira van az S&P 500-ba való bekerüléstől. Bár a járvány miatti gyárleállások jelentős negatív hatással voltak az üzleti tevékenységre, a különböző költségcsökkentési lépésekkel és az erős értékesítéssel sikerült mérsékelni a károkat.

Tovább a cikkhez

Már látszanak a javulás jelei a Daimler menedzsmentje szerint

Közzétette legfrissebb számait a Daimler, a társaság második negyedéves bevétele kétszámjegyű visszaesést mutatott, a cég üzemi eredmény soron 1,68 milliárd dolláros veszteségről számolt be, ami jobb lett a vártnál. A cég vezérigazgatója szerint már látják az eladások javulásának jeleit, a Daimler várakozásai szerint a csoportszintű üzemi eredmény pozitív lehet az idei évben, ha nem fordul súlyosabbra a járványhelyzet. A Daimler számait jól fogadták a befektetők, a cég részvényárfolyama 5,7 százalékkal került feljebb.  

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodnak az európai tőzsdék

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,6 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,7 százalékkal került feljebb, míg az FTSE 100 0,2 százalékot erősödött. A milánói börze 0,2 százalékkal került feljebb, míg a spanyolt tőzsde 0,5 százalékot emelkedett. Bár az USA-Kína közötti feszültség árnyékot vet a piacra, a hangulat javulásához vezetett, hogy a német Gfk fogyasztói bizalom index a vártnál kedvezőbben alakult, ami annak a jele lehet, hogy Európa legnagyobb gazdasága lassan kezd regenerálódni a koronavírus járványból. Az előretekintő fogyasztói hangulatindex -0,3 pontra emelkedett augusztusra, a várt -5 ponttal szemben.

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Mérsékelt emelkedést látunk a magyar tőzsdén a nyitás után, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,6 százalékkal került feljebb, a Mol 0,5 százalékot emelkedett, a Richter 0,6 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,9 százalékos pluszban van.

Miközben tombol a járvány, a Microsoft szépen csendben rekordévet zárt

Rekord eredményekről számolt be a Microsoft a június végén zárult pénzügyi évére tegnap, az amerikai tőzsde zárása után közzétett gyorsjelentésében, a részvényei mégis estek a zárás utáni kereskedésben, eltávolodva kissé a közelmúltban felállított történelmi csúcstól. Pedig a vállalat a járvány nagy nyertese, a home office miatt ugyanis megugrott a cloud szoftverei iránti kereslet. És a menedzsment optimista a jövőre nézve is.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt elmozdulással indulhat a csütörtöki kereskedés Európában

  • A nap végére kissé feljebb húzták az amerikai részvényindexeket, a tengerentúli tőzsdék végül mérsékelt emelkedéssel zárták a napot, a befektetők a demokraták és a republikánusok között folytatódó egyeztetésre figyeltek, a legalább 1000 milliárd dolláros újabb élénkítő csomagról. A hangulatra mindemellett árnyékot vetettek a járványügyi aggodalmak, valamint az USA és Kína közötti feszültség is. A Dow végül 165 pontos plusz mellett 0,6 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,6 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,2 százalékos emelkedéssel zárt.
  • A szerdai piaczárás után jelentett a Microsoft, a cég bevétele 13 százalékkal 38,03 milliárd dollárra nőtt a negyedévben, míg a Reuters elemzői konszenzusa 36,5 milliárd dollárt várt, az Azure üzletág bevétel növekedési üteme először maradt 50 százalék alatt. Az egy részvényre jutó eredmény 1,46 dollár lett, a korábbi év hasonló időszakának 1,71 dolláros értékével összehasonlítva. A cég részvényárfolyama 2,2 százalékot esett a zárás utáni kereskedésben.
  • Tegnap tette közzé legfrissebb számait a Tesla is, a cég második negyedéves bevétele 6,04 milliárd dollár lett, míg a Reuters elemzői konszenzusa 5,37 milliárd dollárt várt. A társaság nettó eredménye 104 millió dollár lett az áprilistól júniusig tartó időszakban, így a Tesla először zárt egymás után négy nyereséges negyedévet. A cég részvényárfolyama 4,1 százalékot emelkedett a szerdai, zárás utáni kereskedésben.
  • Az ázsiai tőzsdék felemásan teljesítettek csütörtökön, a hangulatra az USA és Kína közötti feszültség vetett árnyékot, miután bezárattak az Egyesült Államokban egy kínai konzulátust Houstonban. A hongkongi tőzsde 0,4 százalékos emelkedése mellett a sanghaji részvényindex 1,1 százalékkal került lejjebb, míg a japán Nikkei ünnep miatt zárva tartott. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a szingapúri tőzsde 0,8 százalékos emelkedése mellett a dél-koreai Kospi 0,8 százalékkal került lejjebb.
  • Csütörtökön itthon a szokásos kötvényaukció és jegybanki betéti tenderre figyelnek a befektetők, a tengerentúlról pedig a heti munkanélküliségi segélykérelmek számának változását teszik majd közzé.

  • Feljebb került az olaj ára ma reggel, a szeptemberi leszállítású WTI jegyzése 0,4 százalékos emelkedést követően 42,21 dollárnál jár. Az arany árfolyama lejjebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,1 százalékos esés után 1 870,41 dollárnál jár.
  • A forint az irányt keresi ma reggel az euróval szemben, egy euróért 347,88 forintot kell fizetni, míg egy dollár 300,29 forintba kerül.

Csütörtökön teszi közzé gyorsjelentését a többek között az Intel és a Twitter is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

útépítés építkezés
wall street
london nagy britannia city
bull
ernst n young
factory
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
mobil alkalmazás okostelefon koronavírus járvány