Zoe
Üzlet

Az autó, ami még a Teslát is megverte

Portfolio
Nagy meglepetéssel szolgált a Renault autóértékesítés tekintetében főleg azok számára, akik az elmúlt időszakban csak a Tesla részvényének hajmeresztő grafikonjára figyeltek. Európában a francia autógyártó Zoe nevű teljesen elektromos autójából adtak el a legtöbbet 2020 első félévében, maga mögé utasítva ezzel a Tesla Model 3-at.

Hosszú utat járt be a 32 ezer eurótól kezdődő Renault Zoe, a történet egészen 2009-ig nyúlik vissza, amikor Carlos Ghosn autóipari legenda, a Renault akkori vezére lerántott a leplet az akkor még koncepció szintű autóról a Frankfurti Autószalonon. Ekkor az autót a családok számára ideális második autóként tartották számon, és ekkor kezdett el az autógyártó elmozdulni a fenntarthatóbb, alternatív hajtású járművek felé.

A Zoe gyártását három évvel később kezdték el, majd néhány újratervezés és átalakítás után elkezdték emelni az autó profilját a fogyasztók körében. Mostanra olyannyira népszerű lett az autó, hogy közel 38 ezer darabot adtak el belőle Európában az első félévben, ezzel mind a Tesla Model 3-at, az elektromos Volkswagen Golfot, és a Nissan Leafet is maga mögé tudta utasítani.

Felipe Munoz, a Jato Dynamics nevű autóipari kutatócég elemzője szerint azért meglepő a Zoe mostani sikere, mert az autó lényégében egy jó ideje alig változott, leszámítva néhány hatótávolságbeli, technológiai, és dizájnbeli fejlesztést.

Viszont ha azt nézzük, hogy a német és a francia kormány milyen ösztönzőkkel buzdítja a fogyasztókat, hogy vásároljanak elektromos autókat, akkor talán mégsem olyan meglepő a Zoe sikere. A francia kormány akár 7 ezer eurós támogatást is ad az elektromos autó vásárlásra, emellett a régi járművek beváltásával további 5 ezer eurós támogatást lehet szerezni. A német kormány pedig 9 ezer eurós támogatást kínál járművenként.

Nagyon jól működik az elektromos offenzívánk, a Renault felhozatala még sok meglepetést tartogat a második félévre

– értékelte a helyzetet Denis le Vot, a Renault értékesítési és marketing vezetője, utalva ezzel a Renault Twingo városi autó elektromos verziójára, valamint a gyártó meglévő nagyobb modelljeinek hibrid verzióival kapcsolatos tervekre.

Az még a jövő zenéje, hogy a Zoe bomba sikere mennyire lesz fenntartható, hiszen a versenytársak nyüzsögnek a piacon, a Volkswagen régóta várt ID.3 típusú autójának értékesítése a héten indul, az autó nagyjából 38 ezer eurótól kezdődik. A Bloomberg autóipari elemzője szerint az ID.3 technológiai szempontból közelebb áll a Tesla Model 3-hoz, mint a Zoe, részben ez magyarázhatja a magasabb árazást is. A Volkswagen mellett a PSA-tól is lehet számítani két új modellre, hiszen a cég már megkezdte két elektromos autó, a Peugeot 208 és az Opel Corsa népszerűsítését.

A Renault árfolyama 1,1 százalékot esett ma, míg idén 39,9 százalékos mínuszban van.

(Bloomberg)

Címlapkép: Rolf Schulten/Bloomberg via Getty Images

bullbear
Tiktok shutterstock
koronavírus maszk ruha
ferrari
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
bullbear