Frankfurti tőzsde
Üzlet

Estek az amerikai tőzsdék, csúnyán elbántak az Intel részvényeivel

Portfolio
Az Amerika és Kína közötti feszültség nyomot hagyott a pénteki tőzsdei kereskedésen, az európai részvénypiacok gyengén teljesítettek a hét utolsó kereskedési napján, az irányadó amerikai indexek pedig több hete először mínuszos hetet zártak. A vállalati gyorsjelentések sem segítettek a hangulatgon, az Intel részvényei 16 százalékot zuhantak pénteken.

Mínuszos hét az amerikai tőzsdéken

Csökkenésekkel zárták a hét utolsó kereskedési napját az amerikai indexek, a Dow 0,6 százalékkal az S&P 500 0,8 százalékkal, a Nasdaq pedig 1,1 százalékkal került lejjebb.

A héten a Dow index 0,7 százalékot esett, ezzel megtörve a három hete tartó emelkedési sorozatot. A Nasdaq alulteljesítő volt, 1,3 százalékkal csökkent egy hét alatt, május óta nem volt példa mínuszos hétre a technológia-túlsúlyos indexnél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Intel: -16%

Fél százaléknál nagyobb esések bontakoztak ki a mai kereskedésben az amerikai tőzsdén, a Dow 150 pontos mínuszban áll, amiben nagy szerepe van az Intel és a Pfizer részvényeinek. A két cég részvényének esése összesen 72 pontot magyaráz a Dow mai csökkenéséből.

Az Intel árfolyama 16 százalékot esett a vállalat negyedéves gyorsjelentésére reagálva. Bár az amerikai chipgyártó a vártnál kedvezőbb számokat közölt a második negyedévre, a harmadik negyedévre adott menedzsment-várakozások csalódást okoztak. A cég közölte azt is, hogy elhalasztja a következő generációs chipjének piacra dobását.

A Pfizer árfolyama 2 százalékot esett, a gyógyszergyártók gyengélkednek ma az amerikai tőzsdén, a másik Dow-komponens, a Merck részvényei is 1,6 százalékkal kerültek lejjebb.

Közel 9 éve nem látott magasságban az aranyár

Közel 9 éve nem látott magasságban járt a mai kereskedésben az arany árfolyama, a menekülőterméknek számító nemesfém megütötte az 1900 dolláros szintet.

Tovább a cikkhez

Kikerült a veszélyhelyzeti állami felügyelet alól a Kartonpack

Kikerült az állami felügyelet alól a Kartonpack – tette közzé a vállalat. A részvénykönyv rendbetétele után a magyar állam lett a cég 62,5 százalékos tulajdonosa, de vételi ajánlatot nem tesz az MNV, mivel az éves beszámolók nem helytállóak a könyvvizsgálói jelentés alapján, így transzparens ár nem határozható meg - áll az indoklásban.

Tovább a cikkhez

Meghosszabbították Amerikában az országos veszélyhelyzetet, mínuszban a tőzsdék

Meghosszabbította a Fehér Ház az egész Egyesült Államokra kiterjedő egészségügyi veszélyhelyzeti kategóriát a koronavírus miatt (amit legutóbb április 21-én hosszabbítottak meg), így továbbra is országos szinten igyekszik a Fehér Ház intézni a fellépést. A vírusban már több mint 4 millióan megfertőződtek és 144 ezren elhunytak. Közben a vezető amerikai részvényindexek továbbra is 0,5-1,1%-os mínuszban járnak, nem tudnak erőre kapni a kedvező délutáni lakáspiaci adatok mellett sem. A legnagyobb esés a Nasdaqnál mutatkozik.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  
 

Eséssel zárt a magyar tőzsde

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat mellett eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,3 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül estek, az OTP 1,4 százalékot gyengült, a Mol 2,5 százalékot esett, a Richter 0,6 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos mínuszban zárt. A magyar tőzsdén a legjobban a Duna House teljesített, melynek árfolyama 3,8 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Kulcs-Soft teljesített, melynek árfolyama 4,9 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Lefordultak a tengerentúli tőzsdék

Lefordultak a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,5 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 1,6 százalékot esett. A tőzsdei hangulat elromlott csütörtökön, miután az Egyesült Államokban március óta először nőtt az első ízben munkanélküli segélyt kérők száma múlt héten, ami a munkaerőpiac helyreállásának, és ez által a gazdasági helyreállás ütemének lassulását jelzi. Emellett az USA-Kína közti feszültség vet árnyékot a piacokra, hiszen Peking pénteken felszólította Washingtont a délnyugat-kínai Csengtuban létesített amerikai konzulátus bezárására, válaszlépésként arra, hogy az USA korábban a Houstonban található kínai konzulátus bezárására adott ki utasítást.

A shortolás betiltása valóban képes megmenteni a tőzsdéket?

A short selling (azaz a “rövidre eladás”) piaci folyamatokra gyakorolt hatásait övező örökzöld vita a COVID-19 világjárvány okozta tőzsdei összeomlás közepette világszerte újra előtérbe került, néhány országban betiltották a shortolást, de egységes tiltásról nem beszélhettünk. Bakos Péter, a Budapesti Értéktőzsde elemzője járt utána, hogy a koronavírus válság kapcsán foganatosított short selling korlátozások piaci hatásai alapján hatékonynak nevezethető-e az eszköz. A teljes elemzés a Budapesti Értéketőzsde honlapján érhető el.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Lejjebb kerülhetnek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,4 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,5 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 1,4 százalékot eshet. A kedvezőtlen hangulat részében annak tudható be, hogy a tegnap publikált adat szerint az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma március óta először nőtt az Egyesült Államokban múlt héten, emellett az USA-Kína közti feszültség is negatívan hat a piacokra.

Kilőtt a Centrica árfolyama

Kilőtt a Centrica árfolyama a pénteki kereskedésben, miután a cég bejelentette, hogy értékesíti a Direct Energy nevű észak-amerikai leányvállalatát 3,63 milliárd dollárért NRG Energy nevű amerikai cégnek. A tranzakcióból befolyó összeget a társaság nettó adósságának csökkentésére, továbbá a nyugdíjrendszerhez való hozzájárulásra akarja fordítani. A tranzakciót követően a Centrica a hazai piacaira fog fókuszálni, ami az Egyesült Királyságot és Írországot jelenti. A Centrica árfolyama 38,7 százalékos pluszban is jár, ahonnan visszahúzták, jelenleg 18,2 százalékos emelkedést mutat az árfolyam.

Nem enyhül az eladói nyomás az európai tőzsdéken

Nem enyhül az eladói nyomás az európai tőzsdéken a délelőtti kereskedés vége felé közeledve annak ellenére, hogy kedvező makroadatok érkeztek Európa szerte. A beszerzésimenedzser-indexek Németországban 50 pont felett álltak júliusban, a szolgáltatószektor egészen magas szinten, 56,7 ponton állt. Az is hozzá kell tenni, hogy a feldolgozóiparban még nem ennyire jó a helyzet, de az előző hónaphoz képest ott is jelentős a javulás. A francia és a német beszerzésimenedzser-indexek után júliusban az eurózóna is 50 pont felett teljesített. A feldolgozóipar és a szolgáltatószektor egyaránt felülmúlta az elemzői várakozásokat. Bár a kedvező gazdasági adatok némi optimizmusra adhatnak okot, a piacok hangulatára azonban az USA-Kína feszültség vet árnyékot, miután a konfliktus odáig eszkalálódott, hogy Peking pénteken felszólította Washingtont a délnyugat-kínai Csengtuban létesített amerikai konzulátus bezárására.

Alaposan megütötték az Intelt

A csütörtöki piaczárás után tette közzé legfrissebb számait az Intel, a cég az árbevétel és profit soron is felülmúlta az elemző várakozásokat, az árfolyam mégis nagyot esett a zárás utáni kereskedésben. A cég második negyedéves árbevétele a tavalyi második negyedévhez képest 20 százalékkal 19,7 milliárd dollárra nőtt, ezzel szemben az elemzők 18,5 milliárd dollárt vártak. Emellett a tisztított EPS 1,23 dollár lett a várt 1,12 dollárral szemben. Tehát az elemzői várakozásokat felülmúlták a cég számai, azonban a befektetők aggodalmát váltotta ki, hogy a cég a 7 nanométeres technológiára való átállása hat hónapos csúszásban van, ami dominóhatást válhat ki a következő években. A Taiwan Semiconductor már rendelkezik a technológiával, ami az Intel riválisainak, az AMD-nek és az Nvidiának is kedvező, hiszen az ő chipjeiket is a TSMC gyártja, tehát várhatóan az Intel egy technológiai generációval le lesz maradva a TSMC-től a következő években. Az Intel árfolyama 10,8 százalékot esett a zárás utáni kereskedésben.

Lefordultak az európai tőzsdék

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 1,4 százalékos esése mellett, a CAC 1,2 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 1,1 százalékot gyengült. Az olasz tőzsde is lejjebb került 1,1 százalékkal, míg a spanyol börze 1,1 százalékot esett. A hangulat elromlott csütörtökön, miután az Egyesült Államokban március óta először nőtt az első ízben munkanélküli segélyt kérők száma múlt héten, ami a munkaerőpiac helyreállásának, és ez által a gazdasági helyreállás ütemének lassulását jelzi. Emellett az USA-Kína közti feszültség is negatívan hat a piacra, miután Peking pénteken felszólította Washingtont a délnyugat-kínai Csengtuban létesített amerikai konzulátus bezárására, hasonlóan az USA korábbi lépéséhez, mikor a Houstonban található kínai konzulátus bezárására adott ki utasítást az Egyesült Államok.

Esik a magyar tőzsde a nyitás után

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,6 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül a Mol 0,1 százalékot emelkedett, az OTP 1,1 százalékot esett, a Richter 0,5 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,8 százalékkal került lejjebb.

Eséssel indulhat a pénteki kereskedés Európában

  • A csütörtöki kereskedés második felében lefordultak az amerikai részvényindexek, a befektetők a beérkező, vegyes gyorsjelentések mellett a friss munkanélküli segélykérelmek számának emelkedésére figyeltek, mindemellett a járványügyi aggodalmak is árnyékot vetettek a hangulatra. A Dow végül 354 pontos mínusz mellett 1,3 százalékkal került lejjebb, az S&P500 1,2 százalékot esett, míg a Nasdaq 2,3 százalékos eséssel zárt.
  • Ázsiában estek a tőzsdék pénteken, a hangulatra az USA és Kína közötti feszültség vetett árnyékot, miután Kína elrendelte a csengtui amerikai konzulátus bezárását. A hongkongi tőzsde 2,3 százalékkal került lejjebb, a sanghaji börze 2,9 százalékot esett, míg a japán tőzsde zárva tartott. Ázsia más részein is lejjebb kerültek a részvényindexek, a szingapúri tőzsde 1,2 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,7 százalékkal került lejjebb.
  • Pénteken a KSH a népmozgalom júniusi adatait közli. Németországból, Franciaországból és az eurozónából a júliusi feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzserindexek előzetes értékeit teszik közzé. Az Egyesült Államokból a júliusi feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzserindex előzetes értékei mellett a júniusi újlakás értékesítési adatra figyelnek a befektetők.
  • Feljebb került az olaj ára ma reggel, a szeptemberi leszállítású WTI jegyzése 0,2 százalékos emelkedést követően 41,27 dollárnál jár. Az arany árfolyama lejjebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,1 százalékos esés után 1 885,15 dollárnál jár.
  • A forint gyengül ma reggel az euróval szemben, egy euróért 346,82 forintot kell fizetni, míg egy dollár 299,20 forintba kerül.

Pénteken teszi közzé gyorsjelentését a többek között az American Express és a Verizon is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

opec
arany ezüst
Koronavírus
oroszorszag
románia bukarest zászló
bull
útépítés építkezés
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
opec