fiat
Üzlet

Csak egyetlen piacán tudott nyereséges maradni a Fiat Chrysler

Portfolio
A koronavírus miatti gyárleállások és a kereslet visszaesésének következtében a Fiat Chrysler értékesítése jelentősen csökkent, emellett veszteséges lett a cég a második negyedévben.

Közzétette legfrissebb számait a Fiat Chrysler, a cég értékesítése az összes régióban visszaesett a második negyedévben, emellett a társaság piaci részesedést is vesztett a latin-amerikai régiót leszámítva az összes piacán. Az Fiat Chrysler összesen 424 ezer autót adott el a negyedévben, ami 63 százalékos visszaesést jelent. Az értékesítés visszaesését a társaság a koronavírus miatti gyárleállásokkal és kereslet visszaesésével magyarázta.

Az Fiat Chrysler árbevétele a tavalyi második negyedéves 26,7 milliárd euróról 56 százalékkal 11,7 milliárd euróra zsugorodott, ezzel pedig alulmúlta 14,78 milliárd eurós elemzői konszenzust.

Működési eredmény szintjén a társaság 1,5 milliárd eurós üzemi eredménye idén 928 milliárd eurós üzemi veszteségbe fordult át, melynek következtében az üzemi marzs a tavalyi 5,7 százalékról -7,9 százalékra fordult. Az észak-amerikai régió volt az egyetlen olyan piaca a cégnek, ahol az üzemi eredmény pozitív maradt, a 39 millió eurós üzemi eredmény 97,5 százalékos visszaesést jelent.

Nettó eredmény soron a gyártók tavalyi 928 millió eurós profithoz képest 1,04 milliárd eurós veszteséget könyvelt el, ami kedvezőbb volt, mint az elemzők által várt 1,87 milliárd eurós veszteség. Az egy részvényre jutó eredmény a bázisidőszakban elért 0,59 euróhoz képest -0,65 euró lett, ami szintén kedvezőbb volt, mint az elemzők által várt -1,15 euró. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a főbb eredménysorokon (az árbevételt leszámítva) a cégnek sikerült meglepnie az elemzőket.

Likviditási szempontból a gyártónak a tavalyi év azonos időszakához képest 6 százalékkal kevesebb, 17,5 milliárd euró készpénze van, azonban ebben nincs benne az Intesa Sanpaolo által biztosított 6,3 milliárd eurós hitelkeret 4,5 milliárd eurós le nem hívott része.

A Fiat Chrysler megerősítette a várakozásokat, mely szerint 2021 első negyedévében összeolvad a francia PSA-val, az igazgatótanácsi az illetékes hatóságok jóváhagyásával. Az egyesülés révén létrejött társaság neve Stellantis lesz.

A cég korábban visszavonta a 2020-as pénzügyi évre vonatkozó iránymutatását, és a mostani jelentésben sem adott előrejelzést.

A befektetők kedvezően fogadták, hogy a cég a vártnál kedvezőbb számokat publikált, Fiat Chrysler árfolyama 1,3 százalékkal került ma feljebb, míg idén 32,4 százalékos mínuszban van.

Címlapkép: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

bankkártya utazó utazik kalap fiatal
babel étterem budapest
mobilfizetés shutter
Pf_nyugdijas_768gettyimages-625049826-20191213
wizzair_8
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
beirut_libanon