vakcina_oltas
Üzlet

Aggasztó jóslat érkezett: lehet, hogy soha nem lesz igazán hatékony vakcina a koronavírus ellen

Portfolio
Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója szerint kicsi az esély arra, hogy sikerül egy olyan nagymértékben hatékony vakcinát előállítani a koronavírusra, ami legalább 98 százalékos garanciát nyújt a fertőzés ellen.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A tudósok abban reménykednek, hogy legalább 75 százalékos hatékonyságú lesz az oltóanyag, de az az igazság, hogy már az 50-60 százalékos hatékonyság is elfogadható lenne – mondta el Anthony Fauci.

Hozzátette, hogy amelyik vakcina biztonságosnak bizonyul és legalább 50 százalékos hatékonyságú lesz, azt már engedélyezni fogják.

Emiatt ha lesz is vakcina, az nem jelenti majd azt, hogy nem lesz többé járvány, csak azt eredményezi, hogy jól kontroll alatt lehet majd tartani – tette hozzá a CNBC tudósítása szerint.

Összehasonlításképp az influenza elleni védőoltások hasonlóképpen 50 százalékban hatékonyak az influenza ellen, de a kanyaró elleni védőoltásnak például jóval magasabb, 93 százalékos a hatékonysága.

Több vakcinát tesztelnek világszerte jelenleg, a várakozás az, hogy decemberre, vagy a jövő év elejére már rendelkezésre állhat egy biztonságos vakcina, de semmire sincs garancia. A Pfizer és a Moderna a múlt héten megkezdte a tesztek utolsó fázisát, 30-30 ezer ember részvételével a tervek szerint.

Anthony Fauci korábban már kifejtette aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy mennyire lesz tartós a koronavírus vakcina hatása. Szerinte ha a Covid-19 a többi koronavírushoz hasonlóan viselkedik, akkor hosszú távon nem nyújt ellene védelmet majd a vakcina. A Fehér Ház járványügyi tanácsadója szerint előfordulhat, hogy soha sem szabadulunk meg a koronavírustól, de ha a világ vezetői együttműködnek, akkor alacsony szinten lehet tartani a fertőzést.

A WHO hasonló véleményen van, többször figyelmeztettek arra, hogy a koronavírus-vakcina nem fogja egy csapásra megoldani a járványt, nem ez lesz az „ezüstgolyó” a vírusnak. Az, hogy a hármas fázisban járnak a tesztek, még nem jelenti azt, hogy már készen is állnak hamarosan a bevetésre.

Donald Trump ezzel szemben abban bízik, hogy a vírus egyszer csak eltűnik – ahogy ezen véleményének többször hangot is adott.

Címlapkép: Getty Images

jarmuipar szignicsor
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
hitel és maszk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus_maszk