hotel lobbi
Üzlet

Hatalmasat bukott a világ legnagyobb szállodalánca a koronavírus miatt

MTI
A vártnál nagyobb veszteséget termelt a Marriott International amerikai multinacionális szállodalánc a második negyedévben, mivel a koronavírus-járvány visszavetette az utazásokat és így a szobafoglalásokat is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A világ legnagyobb szállodalánca a hétfőn közzétett gyorsjelentés tanúsága szerint 1 milliárd 464 millió dollár bevételre tett szert a június 30-ával véget ért három hónapban, ami 72 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 5 milliárd 305 millió dollárnál. Elemzők nagyobb, 1,68 milliárd dolláros bevételre számítottak.

A szállodák teljesítményének összehasonlítására alkalmas mutató, az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) 84,4 százalékkal csökkent éves összevetésben. A nettó veszteség 234 millió dollárra rúg, szemben a tavalyi második negyedéves 232 millió dolláros nyereséggel. Az egy részvényre jutó veszteség kiigazításokkal számolva 64 cent lett, nagyobb az elemzők által várt 42 centnél. Egy évvel korábban részvényenként 1,56 dollár volt a nyereség.

A kisebb riválishoz, a Hiltonhoz hasonlóan a Marriott is arra számít, hogy szerte a világban fokozatosan emelkedni fog a szobafoglaltsági ráta, de pár év még biztos kell ahhoz, hogy a kereslet a járvány előtti szintre kússzon fel.

Arne Sorenson vezérigazgató kiemelte: bár az üzletmenetet továbbra is súlyosan érinti a járvány, stabilan emelkedik a kereslet, főleg a szárazföldi Kínában. Az augusztus 1-jén véget ért héten a globális szobafoglaltsági ráta 34 százalékon állt, ami háromszorosa az április 11-ével zárt hét 11 százalékának. Kínában viszont már elérte a 60 százalékot a ráta augusztus elejére.

Áprilisban a Marriott lánchoz tartozó szállodák 74 százaléka működött, augusztusra pedig már 91 százaléka. A Marriott International a világ 135 országában és területén több mint 7400 szállodát üzemeltet 30 márkanév alatt.

Címlapkép: Getty Images

jarmuipar szignicsor
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus_maszk