apple
Üzlet

Óriási visszaesés jöhet az Apple-nél, ha betiltják a WeChatet

Portfolio
Donald Trump amerikai elnök múlt héten betiltott mindenfajta tranzakciót a TikTok videomagosztó kínai anyavállalatával, a ByteDance vállalatcsoporttal, valamint a WeChat üzenetküldő szolgálatot működtető Tencent kínai internetes óriással. Az Apple szempontjából ezek közül a WeChat, amelyik igazán fontos, az alkalmazás App Store-ból való kitiltásának jelentős következményei lehetnek az Apple értékesítésére nézve.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Ming-Chi Kua, a TF International Securities elemzője legfrissebb elemzésében felvázolt egy optimista, és egy pesszimista forgatókönyvet arra az esetre, ha a WeChatet kitiltják az App Store-ból.

Kuo optimista forgatókönyve szerint, ha a WeChatet kitiltják az amerikai App Store-ból, az az éves iPhone értékesítést körülbelül 3-6 százalékkal vetné vissza, egyéb Apple termékek értékesítése pedig 3 százalékkal csökkenne éves szinten.

A pesszimista forgatókönyv ennél jóval kedvezőtlenebb, ez azt feltételezi, hogy az összes régióban kitiltják a WeChatet az App Store-ból,

ami Kuo szerint az éves globális iPhone eladások 25-30 százalékos visszaesését vonná maga után.

Az Applenek jelentős fogyasztóbázisa van Kínában, és sok felhasználó napi szinten használja a WeChatet, lényegében az alkalmazás a mindennapi élet része, hiszen fizetéstől kezdve, az üzenetküldésen át, egészen az e-kereskedelemig rengeteg integrált funkciót tartalmaz.

A kínai régió az Apple teljes bevételeinek 15 százalékát adta 2020 második negyedévében. Az elemző számos kockázatot lát abban az esetben, ha a WeChatet betiltják. Kuo azt ajánlja, hogy a befektetők csökkentsék a kitettségüket olyan cégekben, amelyek az Apple beszállítói láncában találhatók, mint az LG Innotek, és a Genius Electronic Optical.

Az viszont még nem teljesen világos, hogy mi fog később történni, hiszen a rendeletben foglalt tilalmak szeptember 20-ig még nem lépnek életbe, tehát addig még van idő a végzés tisztázására, módosítására, vagy hatályon kívül helyezésére.

Az Apple árfolyama 0,4 százalékkal került ma feljebb, míg idén 52,1 százalékos pluszban van.

(MacRumors)

Címlapkép: Drew Angerer/Getty Images

jarmuipar szignicsor
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus_maszk