bull
Üzlet

Egy hajszálon múlt a történelmi csúcs Amerikában

Portfolio
Ázsiában a tőzsdék többsége lejjebb került szerdán, miután az újabb körös amerikai fiskális csomaggal kapcsolatban továbbra sincs lényegi előrelépés, és az USA-Kína közti feszültség is rányomta a bélyegét a hangulatra. Az európai tőzsdék emelkedtek, a magyar tőzsde 1,2 százalékos pluszban zárt. A tengerentúli tőzsdék felpattantak a szerdai nyitásban és végig tartották magabiztos előnyüket, olyannyira, hogy az S&P 500 közel került a februárban felállított történelmi csúcsához.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Közel volt a csúcs

Új lendületet vettek szerdán az amerikai tőzsdék. Olyannyira, hogy az S&P 500 index 1,4%-os emelkedésével egy hajszálra került februárban felállított történelmi csúcsához.

Eközben a Dow 1,05%-ot, a Nasdaq 2,13%-ot tudott emelkedni.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Tovább menetelnek az amerikai tőzsdék

Még mindig nagyon jó a hangulat a tengerentúlon a szerdai kereskedésben. A Dow Jones mutatója már 1,2%-os emelkedést mutat, az S&P 500 index 1,6%-ot erősödött, míg a Nasdaq 2,3%-kal lőtt ki.

A nap nagy nyertese még mindig a Tesla, az autógyártó papírjai 14%-os pluszban is jártak. A piaci beszámolók megjegyzik, hogy az 5:1 arányú részvényfelaprózás önmagában semmit sem változtat a cég fundamentumain, viszont a magánbefektetők sokkal könnyebben tudnak megvenni akár egyetlen részvényt is.

Nagy nyertes a Tesla

A Tesla papírjai már 10%-ot drágultak, miután a befektetők kedvezően fogadták a részvényfelaprózás bejelentését. Az elektromos autógyártó árfolyama már 1500 dollár felett jár.

Nagyon stabilak az amerikai indexek

A nyitásban látott ugrást követően stabilan tartják előnyüket az amerikai tőzsdeindexek. A Dow Jones 0,93%-os, az S&P 500 1,38%-os pluszban jár, a Nasdaq 2,1%-ot nyert.

Az S&P 500 indexe ezzel közel került a februárban látott történelmi csúcsához.

A szerdai tőzsdei menetelést elsősorban a koronavírus-járvány tengerentúli csillapodásával és az oltóanyagokkal kapcsolatos reményteli hírekkel magyarázzák.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,2 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom esett 1 százalékot, az OTP 1,7 százalékkal került feljebb, a Mol 0,7 százalékos erősödött, a Richter pedig 1,9 százalékot emelkedett. A magyar tőzsdén a legjobban a Waberer's teljesített, melynek árfolyama 4,4 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Forrás teljesített, melynek árfolyama 8,8 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Felpattantak a tengerentúli tőzsdék

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a szerdai kereskedésben, a Dow 1 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,9 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1 százalékot emelkedett. A hangulatot javította, hogy az Egyesült Államokban lassulás látszik az új koronavírusos esetek számában, emellett pedig vakcinafrontot is optimizmusra adott okot, hogy az USA 1,5 milliárd dolláros szerződést kötött a Modernával a cég kísérleti vakcina jelöltjével kapcsolatban. A befektetők emellett az újabb körös amerikai fiskális csomaggal kapcsolatos fejleményekre figyelnek, azonban egyelőre nem tűnik úgy, hogy Washingtonban sikerült előrelépést elérni.

Nagy összegű megrendelést adott az USA a Moderna vakcinajelöltjére

Nagyot emelkedett a Moderna árfolyama szerdán, miután a gyógyszergyártó cég 1,5 milliárd dolláros szerződést kötött az Egyesült Államok kormányával a cég kísérleti koronavírus-vakcinájára vonatkozóan.

Tovább a cikkhez

Még pesszimistább lett az OPEC, gyenge lesz idén az olajkereslet

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete új várakozást tett közzé az olajpiaccal kapcsolatban, a júliusi várakozáshoz képest az idei keresletre vonatkozó előrejelzés alacsonyabb, a kínálati előrejelzés magasabb lett augusztusban.

Tovább a cikkhez

Vad mozgások a nemesfémeknél, most kell igazán észnél lenni

Idén a sztárbefektetések közé tartozik az arany és az ezüst, azonban az árfolyamuk gyorsan sokat emelkedett, érett már egy korrekció, ami most meg is érkezett, tegnap évek óta nem látott mértékben esett a nemesfémek árfolyama, ami részben profitrealizálással, részben a dollár erősödésével magyarázható.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Emelkedés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 1 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,8 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,9 százalékot erősödhet. A nyitás előtti kereskedésben jól teljesít az energiaszektor, miután az olaj árfolyama is emelkedik azt követően, hogy API szerint az amerikai nyersolajkészletek már harmadik egymást követő héten csökkentek.

Fidelity: A befektetők V-alakú talpra állást áraztak be

A gazdasági adatok várakozásainknak megfelelően látványos javulásnak indultak, mivel a korlátozások idején tapasztalt, rendkívüli mértékű hanyatlást követően a világ országainak gazdaságaiban megkezdődött az újranyitás, de a következő hónapok fontosak lesznek majd, mivel most fog kiderülni, hogy mekkora strukturális károkat okozott a járvány a gazdaságban. A költségvetési és monetáris támogatás folytatódni fog, az USA kongresszusa várhatóan újabb ösztönzőket fog kihirdetni, az EU pedig már be is jelentette a helyreállítási alap létrehozását. Ugyanakkor mintha megszűnne a kapcsolat a gazdasági háttér és a piaci fejlemények között: a befektetők a jelek szerint V-alakú talpra állást áraztak be, mondta el egy interjúban Eugene Philalithis a Fidelity Multi-Asset Investment európai vezetője.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Tesla a piacnyitás előtti kereskedésben

Nagyot emelkedett a Tesla árfolyama a nyitás előtti kereskedésben, miután a cég bejelentette, hogy 5:1 arányú részvényfelaprózást hajt végre. A hírt jól fogadták a befektetők, a piacnyitás előtti kereskedésben 6 százalékot emelkedett a Tesla árfolyama.

Felpattant a Waberer's

Mérsékelt elmozdulást látunk a magyar tőzsdén, a blue chipek felemásan teljesítenek. A Waberer's mai teljesítménye azonban kiemelkedő, a maga 60 millió forintos forgalmával az 5. legforgalmasabb részvény a Budapesti Értéktőzsdén. A Waberer's árfolyama egyébként akkor kezdett el ralizni, amikor a társaság bejelentette, hogy a tudomására jutott olyan sajtóértesülés, amely szerint a Mid Europa Partners által menedzselt befektetési alap mérlegeli részvényeinek részleges vagy teljes értékesítését.

Felfelé kapaszkodnak az európai tőzsdék

Felfelé kapaszkodnak az európai tőzsdék szerdán, az emelkedést a telekomrészvények vezetik. A Sunrise Communications 26,8 százalékot ralizott, miután a Liberty Global ajánlatot tett a svájci cég felvásárlására. A londoni tőzsde is emelkedik a belföldi gazdaságélénkítő lépésekkel kapcsolatos várakozások miatt, miután az brit GDP 20,4 százalékkal visszaesett a második negyedévben.

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a nyitás után

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,3 százalékos gyengülés mellett, a CAC 0,2 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 stagnál. Az olasz tőzsde is lejjebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,4 százalékot esett. A piaci hangulatra kedvezőtlenül hatott, hogy a második negyedévben 20,4 százalékkal zsugorodott a brit gazdaság az előző negyedévhez képest. Emellett az új amerikai fiskális csomaggal kapcsolatos tárgyalásokkal kapcsolatban is nagy a bizonytalanság, ami szintén kedvezőtlen a piacok számára.

Az irányt keresi a magyar tőzsde

Keddi záróértéke közelében indította a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 0,04 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP stagnál, a Mol 0,7 százalékot emelkedett, a Richter 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékot gyengült.

Nagy változás jön a Teslánál, folytatódik az őrület

A Tesla bejelentette, hogy 5:1 arányú részvényfelaprózást hajt végre, a hírt jól fogadták a befektetők, a piaczárást követő kereskedésben 7 százalékot emelkedett a Tesla árfolyama.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt elmozdulással indulhat a szerdai kereskedés Európában

  • Lefordultak a keddi kereskedés végére a tengerentúli tőzsdék, az orosz Covid-vakcina feltalálása által okozott optimizmust rövidesen letörték a tudományos hangok, a technológiai szektor papírjait pedig adni kezdték a befektetők az erősödő kínai-amerikai kereskedelmi háború miatt, melynek eredményeképpen mindkét oldalon további tiltások várhatók. A keddi kereskedést az S&P 500 végül 0,8 százalékos mínuszban zárta, míg a Dow 0,4 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 1,9 százalékos eséssel zárt, amely nagyban volt betudható annak, hogy az olyan nagy tech cégek, mint az Apple 3 százalékot, a Microsoft pedig 2,3 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdék többsége esett szerdán, miután az amerikai tőzsdék ralija kedden megtorpant. A Nikkei 0,3 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 2 százalékot esett. A dél-koreai Kospi stagnált, a szingapúri részvényindex pedig 0,2 százalékot gyengült.
  • Szerdán a KSH a júniusi ipari statisztikáját teszi közzé, délután pedig a MNB repotenderére kerül sor. Nem lesz hiány nemzetközi makroadatból, az Egyesült Királyságból a második negyedéves előzetes GDP adat mellett júniusi feldolgozóipari adat is érkezik, az EU-ból a júniusi ipari termelés statisztikáját publikálják, az Egyesült Államokban pedig a júliusi inflációs adatot teszik közzé.
  • Feljebb került az olaj ára ma reggel, a szeptemberi leszállítású WTI jegyzése 0,4 százalékos emelkedést követően 41,78 dollárnál jár. Az arany árfolyama tovább esett ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 1,5 százalékos esést követően 1881,88 dolláron jár.
  • A forint gyengült ma reggel az euróval szemben, egy euróért 345,12 forintot kell fizetni, míg egy dollár 294,34 forintba kerül.

Szerdán teszi közzé negyedéves számait a többek között a Rába és az E.ON.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

jarmuipar szignicsor
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus_maszk