opec
Üzlet

Még pesszimistább lett az OPEC, gyenge lesz idén az olajkereslet

Portfolio
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete új várakozást tett közzé az olajpiaccal kapcsolatban, a júliusi várakozáshoz képest az idei keresletre vonatkozó előrejelzés alacsonyabb, a kínálati előrejelzés magasabb lett augusztusban.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az OPEC módosított korábbi várakozásán, és most már arra számít, hogy a globális olajkereslet az idén júliusi várakozásban szereplőhöz képest napi 100 ezer hordóval nagyobb mértékben, napi 9,1 millió hordóval csökkenhet idén.  

A szervezet indoklásában az áll, hogy elsősorban a fejlődő országok vártnál gyengébb gazdasági aktivitása okozza az olajkereslet visszaesésének növekedését.

A júliusi előrejelzéshez képest az augusztusiban nem változtattak azon a várakozáson, hogy 2021-ben napi 7 millió hordóval nőhet 2020-hoz képest a globális olajkereslet.

A kínálati oldalon viszont a júliusban vártnál napi 235 ezer hordóval magasabb várakozást tett közzé augusztusban az OPEC, így a visszaesés 2019-hez képest idén napi 3,03 millió hordó lehet, a második féléves erős kitermelési teljesítmény miatt.

A WTI árfolyama ma 2 százalékot emelkedett,

a Brenté 1,7 százalékkal került feljebb.

Az olajár mai emelkedését az okozta, hogy a legfrissebb adatok szerint az amerikai olajkészletek szintje a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben csökkent, az elemzők által várt 2,9 millió helyett 4 millió hordóval.

Címlapkép: Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

orbanvarga
koronavírus orvos
varga
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
businessmen