bull bear
Üzlet

Megint elakadtak az amerikai tőzsdék, elmaradhat a mai csúcsdöntés

Portfolio
Mínuszba fordultak az irányadó európai indexek a csütörtöki kereskedésben, a BUX sem lógott ki a sorból, kismértékű csökkenéssel zárt a hazai index. Az Egyesült Államokból érkezett egy vártnál jobb munkaerőpiaci adat, ez adott némi lendületet délután az amerikai tőzsdéknek, a kereskedés vége felé közeledve azonban mínuszban fordultak az indexek és úgy tűnik, hogy az S&P 500 indexnek sem jön össze a csúcsdöntés.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Kezd romlani a hangulat az amerikai tőzsdén

A kereskedés vége felé kezd elromlani a hangulat az amerikai tőzsdéken, a Dow már 150 pontos mínuszban jár, ami 0,6 százalékos esésnek felel meg, az S&P 500 szintén 0,5 százalékot esett és a Nasdaq emelkedése is elolvadt. 

Az S&P 500 index közel volt ahhoz, hogy ma csúcsot döntsön, az eddigi 3386,15 pontos zárócsúcsot sikerült elérnie a kereskedés közben, azóta azonban lefelé vette az irányt az index. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nem ütötte meg annyira a Graphisoft Parkot a koronavírus-válság, mint várták

A vártnál kisebb mértékben érintette a koronavírus-járvány első hulláma a Graphisoft Parkot, a cég bevétele és működési eredménye is emelkedett a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A menedzsment felfelé módosította a 2020-as és 2021-es várakozásait, ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy még mindig nagy a bizonytalanság az idei és a jövő évvel kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Vegyesen teljesítenek az amerikai indexek

Nem egyértelmű az irány a tengerentúli tőzsdéken. Ugyanis míg a Dow Jones 0,2%-ot veszített értékéből, addig az S&P 500 0,1%-ot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,9%-kal került feljebb.

A Dow teljesítményét a Cisco papírjainak 11%-os zuhanása húzza le, miután a társaság az árbevétel csökkenéséről számolt be legutóbbi negyedéves jelentésében, emellett lemond a cég pénzügyi igazgatója.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

4 százalékos pluszban zárt az Opus

Csökkenéssel zárt a BUX index, bár a napi mélyponttól sikerült eltávolodni a nap végére, a kereskedést végül 0,1 százalékos eséssel fejezte be. A forgalom a nyári hónapoknak megfelelően gyenge volt, mindössze 6,7 milliárd forint értékben cseréltek ma gazdát részvények a magyar tőzsdén. 

A blue chipek közül a Richter egy céláremelést követően 0,3 százalékos pluszban árt, az OTP a tegnapi záróértékén fejezte be a napot, míg a Mol 1,3 százalékot esett.

Az Opus volt a nap legjobban teljesítő részvénye a magyar tőzsdén, 4 százalékot emelkedett az árfolyam. A befektetők már a CIG Pannónia holnapi közgyűlésére készülhetnek, amit az Opus kezdeményezett. 

Egy karnyújtásnyira a csúcsától az S&P 500

Vegyesen nyitottak az irányadó amerikai indexek, a Dow a tegnapi záróértéke alatt kezdett, amiben nagy szerepe van a Cisco Systems mélyrepülésének. A hálózati eszközöket gyártó cég részvényeinek árfolyama több mint 10 százalékot esett a vállalat negyedéves gyorsjelentésére reagálva, melyben csökkenő bevételekről számolt be a cég és konzervatív várakozásokat fogalmazott meg a jövőre nézve.

Az S&P 500 kismértékben, 0,1 százalékot emelkedett a nyitást követő percekben, megközelítve a történelmi csúcsát. A Nasdaq szintén emelkedik, 0,5 százalékos pluszban az index.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

5 százalék feletti pluszban az Opus

Tovább emelkedik az Opus árfolyama a délutáni kereskedésben, több mint 5 százalékos pluszban jár a részvény és a negyedik legforgalmasabb papír ma a magyar tőzsdén az OTP, a Richter és a Mol után.

Kereskedés OPUS-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Új kommunikációs igazgató a Mol-nál

Szeptember 1-jétől Pantl Péter váltja Szollár Domokost a Mol-csoport kommunikációs igazgatói pozíciójában.

Tovább a cikkhez

Felemás nyitás jöhet az amerikai tőzsdén a kedvező munkaerőpiaci adat után

Vártnál jobb munkaerőpiaci adat érkezett az Egyesült Államokból, aminek hatására feljebb kerültek az amerikai határidős indexek. A Dow futures minimális, 12 pontos mínuszt jelez előre a nyitásra, míg a Nasdaq pluszban kezdheti a napot. 

A koronavírus-válság kirobbanása óta nem volt ilyen: 1 milliónál kevesebb heti munkanélküli az USA-b

Kedvesebben veszítették el az állásukat az USA-ban, mint amire a szakértők számítottak.

Tovább a cikkhez

Nagy pluszban az Opus

A magyar tőzsdén változatlan a hangulat a délután folyamán, enyhe mínuszban tartózkodik a BUX index, 0,4 százalékkal jár a tegnap záróértéke alatt. A blue chipek közül az OTP és a Mol esik, míg a Richter minimális erősödést mutat.

A legjobban teljesítő papír ma a BÉT-en a Nutex, több mint 5 százalékos emelkedésével, az átlagosnál magasabb piaci forgalom mellett, de ez is csak 17 millió forintot jelent ma eddig.

Az Opus szintén emelkedik ma, szintén hír nélkül, több mint 4 százalékos pluszban jár a papír a koradélutáni órákban. Augusztusban komolyabb ralin van túl a részvény, közel 20 százalékkal emelkedett a részvények árfolyama az elmúlt 10 napban. Holnap kerül sor a CIG Pannónia rendkívüli közgyűlésére, amit az Opus, mint 25 százalékos tulajdonos kezdeményezett.

Kereskedés OPUS-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Lefordult a magyar tőzsde

Esik a magyar tőzsde csütörtökön, a BUX 0,7 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül esnek, az OTP 0,9 százalékkal került lejjebb, a Mol 0,7 százalékot gyengült, a Magyar Telekom 0,3 százalékos mínuszban van, a Richter pedig 0,6 százalékot esett. A Richter célárát egyébként megemelte a Jefferies, az új célár 13 százalékkal van magasabb, mint a jelenlegi árfolyam. Az árfolyam egyébként 126 forintra tartózkodik a korábbi 7 296 forintos történelmi csúcsától.

Megütötték a Thyssenkruppot

Nagyot esett a Thyssenkrupp árfolyama csütörtökön, miután a társaság közölte, hogy a második negyedévben az árbevétele 10,78 milliárd euróról 28,5 százalékkal 7,71 milliárd euróra esett vissza a bázisidőszakhoz képest. A második negyedévben a társaság adózott vesztesége tovább nőtt, a tavalyi második negyedéves 94 millió dollárhoz képest 678 millió eurós veszteségről számolt be a cég, míg a tisztított üzemi veszteség közel duplájára nőtt. A Thyssenkrupp emellett arról is beszámolt, hogy az acélipari divíziója idén 1 milliárd eurós üzemi veszteséget érhet el. A acélipar egész Európában szenved az olcsó kínai import, a magas nyersanyagárak, és a gyenge autóipari kereslet miatt. A Thyssenkrupp  árfolyama 15,4 százalékkal került ma lejjebb.

Nagyot esett az Aegon

Közzétette legfrissebb számait az Aegon, a holland biztosító adózott eredménye az első félévben alulmúlta az elemzői várakozásokat, miután a koronavírus miatt nagyobb mértékű volt a halálozási ráta, és az alacsony kamatszint az Egyesült Államokban (ahol a cég a tevékenységének kétharmadát végzi) is negatívan hatott. A társaság emellett visszavonta a 2020-ra vonatkozó várakozásait, és az osztalékot is visszavágta. Az Aegon árfolyama 12,9 százalékkal került ma lejjebb.

Megemelte a Richter célárát a Jefferies

Megemelte a Richter célárát a Jefferies, az új célár 13 százalékkal van magasabb, mint a jelenlegi árfolyam.

Tovább a cikkhez

Esik a Rába árfolyama a gyenge negyedév után

Kifejezetten gyenge második negyedéves számokat tett közzé tegnap piaczárás után a Rába, a vállalat árbevétele 43 százalékkal 7,4 milliárd forintra zuhant, a bruttó eredmény a negyedévben 62,6 százalékkal 935,8 millió forintra csökkent. A Rába a negyedévben már EBITDA szinten is veszteséges volt, ilyenre a 2006 eleje óta tartó adatbázisunkban nem találtunk példát, még a 2008-as válság alatt sem fordult elő. 400,5 millió forint mínusz szerepel ezen a soron, amelyen az első félévben gyakorlatilag eltűnt a vállalat eredménye, 2,3 milliárd forintról 49 millió forintra zsugorodott. Az adózott eredmény a negyedévben 1,05 milliárd forint veszteség volt, az első félévben 1,9 milliárd forint mínusz áll ezen a soron, a negyedéves veszteségnél nagyobbat utoljára közel 9 éve ért el a társaság. A gyenge számokra a befektetők is reagáltak, a Rába árfolyama ma már 4,3 százalék mínuszban is állt, jelenleg 3,6 százalékkal alacsonyabb, mint a tegnapi záróár.

Esnek az európai tőzsdék

Esnek az európai tőzsdék csütörtökön, a DAX 0,2 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,3 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 0,9 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 0,3 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,5 százalékot esett. Szerdán raliztak az amerikai tőzsdék, miután az Egyesült Államokban a napi új fertőzések száma harmadik napja csökkent, emellett kedvező volt a friss inflációs adat is, a lendület még a kínai tőzsdéken is kitartott, viszont az európai indexek lefordultak csütörtök reggel.

Lejjebb került a magyar tőzsde a nyitás után

Lejjebb került a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,1 százalékot gyengült. A blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,2 százalékkal került lejjebb, a Mol 0,1 százalékot emelkedett, a Richter 0,4 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékkal került feljebb.

Mérsékelt elmozdulással indulhat a csütörtöki kereskedés Európában

  • Emelkedtek szerdán a tengerentúli tőzsdék, miután a vírus terjedése tetőzni látszik az Egyesült Államokban, emellett pedig a inflációs adatot is kedvezően fogadták a befektetők. Az S&P 500 végül 1,4 százalékos pluszban zárt, míg a Dow 1,1 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 2,6 százalékos emelkedéssel zárt, miután a keddi eladói hullám után szerdán ismét tépték a technológiai papírokat, a Tesla árfolyama 14 százalékos pluszban is járt, miután 5:1 arányú részvényfelaprózás jön a cégnél.
  • Az ázsiai tőzsdék követték a Wall Streetet csütörtökön. A Nikkei 1,8 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde stagnált, míg a sanghaji börze 0,5 százalékot emelkedett. A dél-koreai Kospi 0,6, a szingapúri részvényindex pedig 1,4 százalékot erősödött.
  • Csütörtökön a KHS az építőipar júniusi statisztikáját teszik közzé, az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az MBN egyhetes betéti tenderére figyelnek a befektetők. Németországból inflációs adat érkezett ma reggel,, az USA-ban pedig a heti munkanélküli segélykérelmet igénylők számát publikálják.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, a szeptemberi leszállítású WTI jegyzése 0,1 százalékos emelkedést követően 42,54 dollárnál jár. Az arany árfolyama emelkedik ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,9 százalékos erősödést követően 1932 dolláron jár.
  • A forint stagnál ma reggel az euróval szemben, egy euróért 345,23 forintot kell fizetni, míg egy dollár 291,91 forintba kerül.

Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között a Graphisoft Park, és a Deutsche Telekom.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

orbanvarga
jpmorgan shutter
koronavírus orvos
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus_maszk