GraphisoftPark
Üzlet

Nem ütötte meg annyira a Graphisoft Parkot a koronavírus-válság, mint várták

Portfolio
A vártnál kisebb mértékben érintette a koronavírus-járvány első hulláma a Graphisoft Parkot, a cég bevétele és működési eredménye is emelkedett a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A menedzsment felfelé módosította a 2020-as és 2021-es várakozásait, ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy még mindig nagy a bizonytalanság az idei és a jövő évvel kapcsolatban.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A második negyedév

A koronavírus-járvány első hulláma kevésbé érintette a Graphisoft Parkot, mint amire a menedzsment számított. A bérlőik többsége pénzügyileg stabil informatikai és biotechnológiai vállalat, ennek köszönhetően az irodapiac egészére vonatkozó általános előrejelzésekhez képest a Graphisoft Park Csoport kisebb mértékű eredmény visszaesést tapasztalt – derül ki a vállalat ma közzétett gyorsjelentéséből.

Az irodapark kihasználtsága már egy éve tartósan 97 százalék felett van, ez azonban az év hátralévő részében várhatóan átmenetileg 2-3 százalékponttal csökkenni fog, részben a koronavírus-válság, részben az egyedi bérlői igények következtében. Hosszabb távon azonban nem számol a kihasználtság tartós visszaesésével a menedzsment, mert véleményük szerint a home office mellett hosszabb távon szükség lesz még a személyes jelenlétre.

A második negyedévben még emelkedni is tudott a bevétel az előző év azonos negyedévéhez képest, 2,8 százalékos bevételnövekedésről számolt be a társaság.

gsparkbevetelek

Az EBITDA és a működési eredmény szintjén szintén növekedést könyvelt el a cég a június végén zárult negyedévben év/év alapon: az EBITDA 3,9 százalékkal, a működési eredmény 5,4 százalékkal nőtt.

Az adózott eredmény viszont közel 11 százalékkal csökkent a bázisidőszakhoz képest.

A kilátások

Az idei és a jövő évi eredménnyel kapcsolatban optimistább a menedzsment, mint három hónappal ezelőtt. A kihasználtság kismértékű visszaesése mellett a bérleti díjak indexálása és a bérleti szerződések megújításakor elért díjmódosításoknak köszönhetően felfelé módosította várakozásait a vezetőség:

az idei évre 14,4 millió euró bérleti díjbevétel mellett 4,2 millió euró pro forma eredményt, 2021. évre pedig 14,5 millió euró bérleti díjbevételt és 4,3 millió euró pro forma eredményt vár.

A bevételvárakozások 4-4 százalékkal, a profitvárakozások 5, illetve 8 százalékkal emelkedtek az előző prognózishoz képest.

gspark_kilatasok

Mi lesz az osztalékkal?

2020 júniusában az igazgatótanács döntésének megfelelően kifizetésre került 30 millió euró osztalék, mellyel a visszavont strukturált részvényvisszavásárlási tranzakcióra elkülönített összeg nagy része felhasználásra került. A fennmaradó mintegy 7,5 millió euró tartalék elmélyülő gazdasági válság esetén is biztosítja a vállalat további biztonságos működését, valamint az eddigi gyakorlat szerint a pro forma eredmény 90 százalékának megfelelő osztalék kifizetésének lehetőségét – áll a cég jelentésében.  

Árfolyam

A Graphisoft Park részvényeinek árfolyama idén közel 40 százalékot esett, amivel alulteljesítő volt a magyar tőzsdén, a BUX ugyanis mindeközben 20 százalékkal került lejjebb ugyanezen időtávon. 

Kereskedés GSPARK-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép: Shutterstock

ugrás, start
tőzsde, dollár, árfolyam
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
hitelkonfi
szijjarto_fbvideo
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
roma_colosseum
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Aktualitások, elemzések, ötletek egy helyen.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
ugrás, start