koronavirus_roller_gyerek
Üzlet

Koronavírus: lakosságarányosan Románia áll a legrosszabbul az EU-ban a járvány elleni harcban

Portfolio
Közelíti a 21 millió főt a koronavírussal fertőzöttek száma a világban, ma reggelre 20,9 millióra nőtt a számuk a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint és több mint 755 ezer halálos áldozatot követelt eddig a vírus. Miközben közeledik az iskolakezdés, Európa több országában kezd ismét fellángolni a járvány, tavasz óta nem látott napi esetszámokat jelentenek sorra.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Spanyolországi utazás kockázatára figyelmeztetik a németeket

Utazási figyelmeztetést adott ki szinte egész Spanyolországra a német külügyminisztérium pénteken a koronavírusos fertőzöttek számának ottani emelkedése miatt.

Tovább a cikkhez

Meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Romániában

Romániában augusztus 16-tól kezdődően újabb 30 napra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt, azóta kétszer meghosszabbított veszélyhelyzetet.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: rekordmagasságban az új fertőzöttek száma Ausztriában

Rekordmagasságban az új fertőzöttek száma Ausztriában: egy nap alatt 282 ember tesztje lett pozitív - jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pénteken.

Tovább a cikkhez

Influenza és koronavírus – Az egészségügy összeomlására figyelmeztetnek Amerikában

Miközben a világ a koronavírus-védőoltásra vár, a koronavírus második hulláma mellett egy másik veszély is fenyeget: az influenza-szezon beköszönte – erre figyelmeztetnek az Egyesült Államokban.

Tovább a cikkhez

A koronavírustól is véd egy új fejlesztésű okosbuszmegálló

Megjelentek a dél-korai főváros utcáin az okosbuszmegállók, amelyek nemcsak a nyári hőségtől, az esőtől védik az embereket, hanem a koronavírus-fertőzéstől is.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: lezártak egy debreceni idősotthont

Látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el bentlakásos idősotthonában a debreceni önkormányzat a Hajdú-Bihar megyei koronavírus-fertőzések miatt péntektől.

Tovább a cikkhez

Már egy vagyont költött Amerika a még nem is létező vakcinákra

Az utóbbi hetekben már megszokhattuk, hogy a világ országai versenyt futnak a még ki sem fejlesztett koronavírus-vakcinákért. A CNBC számításai szerint az USA kormánya már több mint 10 milliárd dollár értékben kötött üzleteket a gyógyszergyártókkal, miközben még nem is létezik a hatásos ellenszer.

Tovább a cikkhez

A koronavírus-járvány pozitív mellékhatása: három hetet nyert a Föld

Tavalyhoz képest több mint három héttel későbbre, augusztus 22-ére esik idén a túlfogyasztás világnapja, vagyis az a dátum, amikorra a Föld lakossága elhasználja a bolygó egyéves erőforrásait - olvasható a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményében, amely szerint az emberiség ökológiai lábnyomának zsugorodása a koronavírus-járvány miatti korlátozások közvetlen következménye.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: az elhízottak nagyobb eséllyel kerülnek kórházba

Az elhízottak körében nagyobb a kockázata annak, hogy az új koronavírus okozta Covid-19-betegség miatt kórházi ellátásra szorulnak - derítették ki a University College of London kutatói.

Tovább a cikkhez

Kiterjeszti Görögország az éjszakai zárva tartást

Athénra és más térségekre is kiterjeszti Görögországban a kormány az éjszakai zárva tartást a koronavírusos fertőzöttek számának megemelkedése miatt.

A pénteken bejelentett döntés szerint immár az ország legtöbb régiójában, így Athénban és Szalonikiben, illetve a turisták által kedvelt számos szigeten is legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk az éttermeknek, bároknak és szórakozóhelyeknek. Emellett országosan tilos az ötven főt meghaladó rendezvények megtartása.

Az intézkedések egyelőre augusztus 24-ig vannak hatályban - közölte a görög kormány egyik szóvivője.

A fertőzöttek számában az utóbbi hetekben mutatkozó növekedés miatt a görög hatóságok ismét szigorúbb egészségügyi intézkedéseket léptettek életbe, annak ellenére, hogy tart a turisztikai csúcsszezon.

A koronavírus terjedésének felgyorsulását annak tulajdonítják, hogy sok fiatal szabadságra ment és megfertőződött, a visszatérést követően pedig továbbadták a vírust rokonaiknak és barátaiknak a városokban. A hatóságok megfigyelése szerint a turisták gyakran a kellő távolságtartási szabályokat mellőzve és szájmaszk nélkül tolonganak éjszakába nyúlóan a szórakozóhelyeken.

A 10,5 millió lakosú országban 6381 az azonosított fertőzöttek száma, közülük 221-en hunytak el.

(MTI)

Koronavírus: romlik a helyzet Horvátországban, új szigorításokat vezetnek be

Horvátországban második napja rekordmértékű az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői - közölte a válságstáb pénteken.

Tovább a cikkhez

A koronavírus-járvány hatása: új rend van kialakulóban a magánegészségügyben

Az online konzultációk elterjedése, az egészségügy szerepének felértékelődése, a vásárlói magatartásának változása - a koronavírus-járvány néhány tartós következménye, a legnagyobb magánegészségügyi szolgáltató cégek vezetői szerint. Körképünk harmadik részében arra is rákérdeztünk, hogy a digitális megoldások mennyiben váltották be a hozzá fűzött reményeket és hosszú távon a szolgáltatók mennyiben fognek ezekre támaszkodni.

Tovább a cikkhez

Lakosságarányosan Romániában a legsúlyosabb a koronavírus-helyzet Európában

Romániában még mindig gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány: a pénteki jelentés szerint egy nap alatt újabb 1415 embernél mutatták ki a fertőzést, ami 15 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát.

A stratégiai kommunikációs törzs kimutatása szerint újabb 44 koronavírusos beteg halt meg az utóbbi 24 órában, ezzel meghaladta a 2900-at a járvány romániai áldozatainak száma.

A járvány kezdete óta 68 ezer fertőzést azonosítottak Romániában, közülük több mint 33 ezren jelenleg is vírushordozók. Az ismert aktív esetek közül továbbra is több mint 7400-an vannak kórházban, közülük 473-an intenzív terápiára szorulnak.

A G4Media hírportál pénteken ismertette az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összegzését, amelyből kiderül, hogy az

Európai Unión belül lakosságarányosan jelenlegRomániában a legmagasabb a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható elhalálozási ráta és a pozitív koronavírus-tesztek aránya.

Az ECDC honlapján elérhető legfrissebb adatok szerint az utóbbi két hétben Romániában minden egymillió lakosra 29 koronavírus-haláleset jutott, ami több mint hétszerese az európai uniós átlagnak. Az ECDC legutóbbi összegzése szerint - amely az augusztus 2-ig felvett adatokon alapult - Romániában volt a legmagasabb, 6,2 százalékos a pozitívnak bizonyuló koronavírus-tesztek aránya, ami több mint négyszerese az uniós átlagnak.

Szintén körülbelül négyszerese az uniós átlagnak a romániai új esetek lakosságarányos rátája: az utóbbi 14 napon az egymillió lakosra jutó újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 878 volt Romániában, ennél magasabb (egymillió lakosra számolt) fertőzési rátát csak Luxemburgból (1225) és Spanyolországból (1100) jelentettek.

(MTI)

Gyorsuló ütemben terjed a fertőzés Ukrajnában

Folyamatosan gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, egymás után másodszor döntötte meg a csúcsot az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, meghaladva az 1700-at. A járvány kitörése óta elhunytak száma pedig átlépte a kétezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által pénteken közzétett adatokból, és az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából.

Az elmúlt napon az igazolt fertőzöttek száma 1732 új esettel 87 872-re, az elhunytaké pedig 19-cel 2011-re nőtt.

Eddig 46 797-en gyógyultak meg, közülük előző nap 581-an. Jelenleg 39 064 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk egy nap alatt 1132-vel nőtt.

Az újonnan azonosított betegek számát tekintve a mostani a megelőző napi csúcsot döntötte meg: szerdán 1592 új beteget jegyeztek fel.

  • A legtöbb új beteget, 205-öt - továbbá négy elhunytat - ismét a keleti országrészben lévő Harkiv megyéből jelentették,
  • a második legtöbbet, 184-et - és szintén négy halálesetet - a legfertőzöttebb régióból, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből. Utóbbiban a halálos áldozatok száma így 318-ra, az igazolt fertőzötteké pedig 11 658-ra nőtt.
  • Az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben előző nap egy újabb haláleset történt, velük együtt az elhunytak száma 150-re emelkedett, a feljegyzett betegeké pedig 10 160-ra.
  • Kárpátalján újabb haláleset nem történt, így a halálos áldozatoké 230, az igazolt fertőzöttekké 6080, akik közül eddig 2645-en gyógyultak meg.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kiemelte, hogy az elmúlt napon sorozatban megdöntötte a rekordot a kórházba került koronavírusos betegek száma is. Szerdán 312, csütörtökön pedig már 330 beteget kellett kórházba szállítani. Hozzátette: a fővárosban, Kijevben és a nyugati országrész három régiójában, Csernyivci, Rivne és Ivano-Frankivszk megyékben a koronavírusos betegek ellátására kijelölt kórházak "első hullámában" az ágyak leterheltsége már megközelítette a kritikus 50 százalékot, Lviv megyében pedig már egy ideje meg is haladta.

Beszámolt még arról, hogy újabb 78 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, közülük már mintegy 9,5 ezren fertőződtek meg a járvány kezdete óta.

Vitalij Klicsko főpolgármester később sajtótájékoztatóján már arról számolt be, hogy Kijevben a kórházi ágyak leterheltsége meghaladta a megengedett mértéket, 52 százalékos lett, így a főváros sárga színű besorolást kapott. Emiatt szigorítanak a korlátozásokon, ami kiterjed a kötelező maszkviselés és az önelszigetelés betartásának szigorúbb ellenőrzésére. Ismét kötelező lesz az embereknek az otthonukat elhagyva irataikat magukkal vinniük, és tovább korlátozzák a különböző, sport, kulturális, vallási és egyéb rendezvényeken részt vevők létszámát is.

Ukrajnában a hónap elejétől van érvényben új karanténrendszer, amelyben négy színes - zöld, sárga, narancs és vörös - zónára osztja a kormány az egyes településeket, valamint régiókat az országban a helyi járványhelyzet szerint. Az új szabályozás szerint a helyi hatóságok önhatalmúlag csak szigoríthatnak, ha szükségesnek ítélik, de nem enyhíthetnek a korlátozásokon, amelyeket ismét a kormányzat szab meg.

(MTI)

400 millió adag vakcinát rendelt az EU az AstraZenecától

Az Európai Unió (EU) megállapodást kötött az AstraZeneca nevű brit gyógyszeripari csoporttal 400 millió adag, koronavírus elleni védőoltás beszerzéséről - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Tovább a cikkhez

Vizsgálat: nagy hibát követtek el az ausztrál hatóságok márciusban

Az ausztrál egészségügyi hatóságok indokolhatatlan és megbocsáthatatlan hibákat követtek el a Ruby Princess óceánjáró utasainak márciusi kiszállításakor - állapította meg pénteken az ügyben indult vizsgálat.

A Carnival Corp által üzemeltetett hajó miatt a járvány elején Ausztrália legjelentősebb járványgóca alakult ki; 600 megbetegedés és 20 haláleset volt közvetlenül összekapcsolható a hajó utasaival.

A Ruby Princess 2700 utasa - köztük 120 olyan ember, aki már akkor nem érezte jól magát - március 19-én szállhatott ki Sydney központjában. Az ügyben indított vizsgálat azt tárta fel, hogy az új-dél-walesi egészségügyi hatóságok nem győződtek meg arról, hogy a hajó legénysége tisztában van azzal, hogy szűrni kell az utasokat, és a betegeket a kabinjukban el kell különíteni. A tüneteket mutató utasokon gyorstesztet sem végeztek, mielőtt leszálltak a hajóról.

A jelentés szerint megmagyarázhatatlan és indokolhatatlan az a döntés, amellyel a hajó utasait alacsony kockázatúnak nyilvánították, vagyis kimondták, hogy nincs velük semmi tennivaló.

Az új-dél-walesi egészségügyi hatóság nem kommentálta a jelentést, hanem az érdeklődő újságírókat az állam miniszterelnökének hivatalához irányította, amely arról adott ki közleményt, hogy Gladys Berejiklian a hétvégén tanulmányozza a 315 oldalas jelentést, és aztán fog érdemben reagálni rá.

A Carnival Corp megelégedéssel nyugtázta a vizsgálat eredményét, amely szerintük azt igazolja, hogy a cég alkalmazottai nem vezették félre az ausztrál hatóságokat. A Ruby Princess ausztrál-új-zélandi körutazásról tért vissza Sydneybe, és az utasok mintegy kétharmada ausztrál volt.

Mostanra Ausztráliában 22 739 fertőzöttet regisztráltak, és 375 ember halt bele a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19-be. A járvány gócpontja jelenleg Victoria államban van.

(MTI)

Egyre borúlátóbb az IATA, több millióan veszíthetik el az állásukat

Rontotta a 2020-ra szóló előrejelzését a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, a szervezet szerint a légi utasforgalom 60 százalékkal eshet vissza idén, amely miatt több millió ember veszítheti el a munkáját.

Tovább a cikkhez

Növekedés koronavírus idején: a cégek egy része most is nagyon ütésálló

Bár a vállalati hitelpiac egésze számára visszaesést hoztak az elmúlt hónapok, a Budapest Banknak a koronavírus előtt meghatározott terveit is sikerült felülteljesítenie az első félévben. A járvány hitelpiaci hatásairól, a hitelezett kkv-k bedőlési rátájáról és a digitális innovációkról is kérdeztük Kasziba Leventét, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetőjét.

Tovább a cikkhez

Jelentősen csökkenthette a távolságtartás a koronavírus terjedését Európában egy friss tanulmány sze

A távolságtartás akár 45 százalékkal is csökkenthette az új koronavírus okozta járvány terjedését Európában egy dán-francia tanulmány szerint.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: nincsenek nagyobb veszélyben az allergiások szakértők szerint

A jelenlegi ismeretek szerint nem veszélyezteti jobban a koronavírus az allergiásokat - mondta Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Tovább a cikkhez

Észak-Koreában továbbra sincs koronavírus-fertőzött, hivatalosan

Észak-Korea feloldotta a július végén koronavírus-fertőzés gyanúja miatt vesztegzár alá vont Keszong zárlatát - derül ki az ország állami hírügynökségének (KCNA) pénteki jelentéséből.

A KCNA mindazonáltal idézi Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szavait is, aki további korlátozásokat helyezett kilátásba annak érdekében, hogy a kommunista állam elkerülje a járványt.

Keszongot azt követően zárták le, hogy felmerült a fertőzés gyanúja egy férfinál, aki nemrég tért vissza Dél-Koreából, ahová illegális úton távozott három éve.

Észak-Korea azóta sem közölte, hogy a férfiról bebizonyosodott-e a gyanú, és még mindig azt állítja, hogy egyetlen fertőzöttje sincs.

Augusztus elején Kim Dzsong Un különleges élelmiszersegélyt küldetett a dél-koreai határhoz közeli városba, amiből elemzők arra következtettek, hogy a keszongiak feltehetően megsínylették a zárlatot.

(MTI)

Meghosszabbították a vesztegzárat a legnagyobb új-zélandi városban

Meghosszabbították pénteken Új-Zélandon az ország legnagyobb városa, Auckland vesztegzárát a koronavírus-járvány miatt.

Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő televíziós sajtótájékoztatóján azt mondta, a vesztegzár még legalább 12 napig tart, és a cél az, hogy Új-Zéland ismét vírusmentes legyen. Figyelmeztetett arra, hogy egy ideig még vélhetően nőni fog a fertőzöttek száma. Hozzátette, hogy egyelőre nem tudják, honnan indult el újra a fertőzés.

Noha külföldön méltatták az ország járványügyi stratégiáját, az új-zélandi ellenzék azt veti a kormány szemére, hogy szerintük nem biztosított elegendő, karanténra alkalmas létesítményt, és nem hozta nyilvánosságra az összes, a járványra vonatkozó értesülést.

Új-Zélandon kedden, Aucklandből jelentettek új koronavírus-fertőzötteket, több mint száz nap óta ezek voltak az első, közösségen belüli fertőzések. Szerdán a városban hármas fokozatú készültség lépett életbe. Ennek értelmében kijárási korlátozásokat vezettek be, valamint bezárták az iskolákat és a nem alapvető fogyasztási cikkeket áruló boltokat is.

Pénteken az országban 13 új fertőzöttet regisztráltak, járványügyi szakértők szerint a fertőzöttek közül 12 az aucklandi góchoz köthető.

A fertőzések miatt Ardern a héten korábban tett nyilatkozatában nem zárta ki a szeptember 19-re tervezett általános választások elhalasztását sem.

(MTI)

Van fölös 5 milliód és mindig Thaiföldön szerettél volna élni? Akkor itt a lehetőség!

 Öt évre szóló vízumot vehetsz magadnak Thaiföldön, ha van legalább 16 ezer dollárod, tehát mintegy 4,7 millió forintod. Ennyi az ára a legolcsóbb vízumnak az országban a külföldiek számára, a kezdeményezés Thailand Elite Card néven fut.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Újra szigorodnak a karanténszabályok, ez betesz a repülésnek

Szombattól 14 napos karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Franciaországból Nagy-Britanniába érkeznek, ráadásul a britek több országot is a karantén-listájukra tettek, köztük Hollandiát és Máltát is. A hírre nagyot esett a légitársaságok, utazásszervezők, hotelláncok, reptérüzemeltetők árfolyama.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: itt a péntek reggeli magyar adat és egy magyarázat, hogy miért terjed újra a fertőzés i

Újabb 40 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, viszont az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata a vírusnak Magyarországon – derül ki a kormányzati portál napi jelentéséből. Hozzáteszik, hogy az utóbbi időben előfurdult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek. Az elmúlt egy napban a legtöbb új fertőzést Budapesten regisztrálták a hatóságok, de nem sokkal marad el Hajdú-Bihar megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sem.

Tovább a cikkhez

Szerbia igényelt az orosz védőoltásból, de még bevizsgálják azt

A nyugat-balkáni térség országai közül csak Szerbia igényelte a koronavírus elleni új, orosz védőoltást, ám szerb járványügyi szakemberek közölték, a megvásárolt vakcinát még Szerbiában is bevizsgálják mielőtt alkalmazni kezdenék.

Az országban péntekre az előző napi 28 751-ről 28 998-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Csütörtökön három újabb halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel a halottak száma 661-re emelkedett.

(MTI)

Visszaállítja a karanténkötelezettséget az Egyesült Királyság több európai országgal szemben

Ismét kötelező lesz a 14 napos karantén az Egyesült Királyságban a Franciaországból, Hollandiából, Monacóból, Máltáról, valamint a Turks- és a Caicos szigetekről és Arubáról érkezők számára a koronavírus-járvány miatt

- jelentette be a csütörtök este a Twitteren Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A rendelkezés szombat hajnalban lép életbe. A brit hatóságok korábban már hasonló intézkedést vezettek be a Spanyolországból és Belgiumból érkezők esetében.

Londont a járvány elején számos bírálat érte, sokan úgy vélték, a hatóságok nem megfelelő járványkezelése volt a felelős számos, egyebek közt az ekkor gócnak számító Olaszországból behurcolt fertőzésért.

Spanyolország után Franciaország a brit állampolgárok második legkedveltebb nyaralási célpontja, becslések szerint az új rendelkezés több százezer brit állampolgárt érinthet.

Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter Shapps bejelentésére Twitteren azt válaszolta, ugyanilyen intézkedéseket foganatosítanak a britekkel szemben. Egyúttal sajnálatát fejezte ki a brit kormány döntése miatt, hozzátéve, reméli, hogy a dolgok mihamarabb visszatérnek a normális kerékvágásba.

A brit közlekedésügyi minisztérium részéről azt közölték, a Franciaországból érkező adatok a Covid-19-megbetegedések ugrásszerű növekedését jelzik: 66 százalékos növekedést mértek a múlt héten jelentett új esetekben százezer emberre vetítve.

A minisztériumból hozzátették, hogy hasonló növekedést tapasztaltak az elmúlt négy hétben Hollandiában is, ahol augusztus 7. és 13. közt ez az arány 52 százalékos volt. Leszögezték továbbá, hogy Máltán az elmúlt hét napban 105 százalékos növekedés történt.

Csütörtökön az Egyesült Királyságban 1009 új fertőzöttet regisztráltak. Szerdán az ország egészségügyi minisztériuma bejelentette, hogy mostantól új módszer szerint számolják a vírus okozta haláleseteket, és csak azokat a haláleseteket tekintik koronavírus következményének, amelyek egy pozitív vírustesztet követő 28 napon belül következtek be. Noha így 5000-el csökkent azok száma, akiket a koronavírus áldozataiként tartanak nyilván, az új adat, 41 347 még mindig a legmagasabb Európában.

(MTI)

Latin-Amerika legmagasabb halálozási arányát Peru mutatja

Peruban átlépte a félmilliót az eddigi azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és az ország Latin-Amerika legmagasabb halálozási arányát produkálja - derült ki az egészségügyi minisztérium által csütörtökön közzétett járványadatokból.

Az egészségügyi miniszter helyettese, Luis Suarez sajtóértekezleten ismertette, hogy 507 ezer 996-ra emelkedett az eddig azonosított esetek száma, és 25 ezer 648-ra nőtt a Covid-19 járvány számlájára írható halálesetek száma.

A Reuters hírügynökség összevetése szerint Latin-Amerikában jelenleg az andokbeli országban mérik a legmagasabb halálozási arányt, miután 100 ezer emberre 78,6 koronavírus okozta haláleset jut, és e tekintetben Peruban rosszabb a helyzet, mint a világjárvány által szintén keményen sújtott térségbeli szomszédainál, Chilében és Brazíliában.

Martín Vizcarra perui elnök előző nap betiltotta a családi eseményeket, bejelentette a vasárnapi kijárási tilalom általános visszaállítását - ami alól csak a gyógyszertárak és az ételkiszállítást végző éttermek élveznek kivételt -, és az ország újabb öt régiójára terjesztette ki a karanténintézkedéseket, miután az előző napok adatai szerint a gyerekek és serdülők közötti fertőzések száma 75 százalékkal emelkedett. Az ország új miniszterelnöke, Walter Martos, aki kedden kapott bizalmat a törvényhozásban, drákói büntetésekkel fenyegette a járványügyi előírások megsértőit.

Peruban a első fertőzés március 6-i észlelése után alig egy héttel szigorú karanténintézkedéseket rendeltek el, férfiak és nők például csak eltérő napokon hagyhatták el a lakásokat. A korlátozások fokozatos feloldása nyomán azonban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma.

(MTI)

Szlávik: több a koronavírus-fertőzött Magyarországon, de megnyithatóak az iskolák

A jelenlegi járványügyi helyzetben az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki sem tudja, mi lesz a következő hetekben – mondta Szlávik János a Magyar Hírlapnak. Az új magyarországi fertőzöttek többsége tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak, kevesebb idős ember kerül intenzív osztályra. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint az orosz vakcina bejegyeztetése erőfitogtatás és elsietett lépés.

Tovább a cikkhez

Lassan, de biztosan élénkül a kínai gazdaság

Alapvetően a kínai gazdasági helyzet fokozatos javulásáról számol be mai adatdömping, de kitörő lendületet azért nem mutat az így kirajzolódó kép. Az ipari termelés növekedése Kínában júliusban is növekedett, de nem gyorsult tovább, miközben az ország kiskereskedelmi forgalma a vártnál lassabb ütemben áll helyre a koronavírus-járványt követően.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Magyarország szomszédainál rekordon a napi esetszám

A világon eddig 20 553 702 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 748 416, a gyógyultaké pedig 12 770 518 a Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint. Az előzpő napihoz képest 277 ezerrel nőtt a világon a felderített koronavírusos esetek száma, ez magas szám, de nem számít rekordnak, volt már példa olyan napra is, amikor 280 ezer fertőzöttet találtak. A legnagyobb gócpont az Egyesült Államok, ahol közel 5,2 millió fertőzöttet tartanak nyilván, míg a második legtöbb eset Brazíliában (3,16 millió), a harmadik legtöbb Indiában van (közel 2,4 millió). A koronavírus-járványról szóló híreinket percről percre  ebben a cikkünkben gyűjtjük össze.

Tovább a cikkhez

Miért romlik a koronavírus-helyzet? Itt van három lehetséges ok

Az intézkedések enyhülésének, a gyakoribb tesztelésnek, és nyári szabadságok idején tanúsított lazább magatartásnak is köszönhető a koronavírusos fertőzöttek számának újbóli emelkedése Európában - mondta csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik járványügyi szakértője.

Tovább a cikkhez

Címlapkép: Getty Images

traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
traders