bullbear
Üzlet

Vegyesen zártak az amerikai indexek

Portfolio
Ázsiában az irányadó indexek felemásan teljesítettek, miután Kínából csalódást keltő makroadat érkezett. Az európai tőzsdék lefordultak, a BUX eséssel zárt, az Opust alaposan megütötték. A tengerentúli tőzsdék vegyesen zártak, keveset mozogtak.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Vegyesen zárt Amerika

A vezető amerikai indexek kicsi elmozdulást mutatnak a záráskor, mely vegyesen sikerült: a Dow Jones Index 0,1 százalékot emelkedett, az S&P 500 stagnált, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal került lejjebb. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Alig mozdul Amerika

Az utóbbi órákban alig látszik bármi elmozdulás a Wall Streeten, a Dow továbbra is 0,2%-os pluszban van, az S&P-500 0,05 százalékos emelkedést, a Nasdaq viszont 0,3%-.os gyengülést mutat. 

Magára talált a Wall Street

Egyelőre csendesen telik a kereskedés a tengerentúlon, a Dow Jones index a kereskedés félidejéhez közeledve 40 pontos, 0,15%-os pluszban van. Az S&P-500 index közben 0,1 százalékkal erősödött tegnaphoz képest, a Nasdaq viszont még 0,2%-os gyengülést mutat. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,5 százalékkal kerül lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül mínuszban zárták a pénteki kereskedést, az OTP 0,3 százalékos gyengülése mellett, a Mol 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,4 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékos mínuszban zárt. A magyar tőzsdén a legjobban a CIG Pannónia teljesített, melynek árfolyama 5,4 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben az Opus teljesített, melynek árfolyama 4,6 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Lejjebb kerültek a tengerentúli tőzsdék

Mérsékelt elmozdulást látunk a tengerentúli tőzsdéken a nyitás után, a Dow 0,3 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq stagnál. A befektetők ma a gazdasági adatokra figyelnek, az USA-ban a kiskereskedelmi eladások a harmadik egymást követő hónapban nőttek, azonban a vártnál alacsonyabb szinten alakultak júliusban. Emellett az újabb körös amerikai fiskális csomaggal kapcsolatban továbbra sincsen előrelépés, így a befektetők kockázatvállalási étvágya is alacsonyabb. A hétvége viszont izgalmasnak bizonyulhat, hiszen az USA és Kína virtuális találkozójára kerül sor, ahol a tavaly aláírt első fázisú kereskedelmi megállapodás kapcsán fognak tárgyalni.

Folytatódik a Tesla őrület, rekord közelben a részvény

Emelkedik a Tesla árfolyama pénteken a nyitás előtti kereskedésben, miután két elemzőház is frissített az ajánlását a cégre. A mai emelkedéssel a Tesla megdöntheti a korábbi zárócsúcsát.

Tovább a cikkhez

Kezd magára találni a Volkswagen, javulnak az eladások

A Volkswagen konszern júliusban már csaknem annyi járművet szállított értékesítőinek, mint egy éve, ez világszerte 885,7 ezer járművet jelentett, csak 0,2 százalékkal kevesebbet, mint tavaly júniusban - derült ki a cég pénteken kiadott tájékoztatásából.

Tovább a cikkhez

Wood: 66 százalékkal többet ér a Graphisoft Park

Nem változtatott a Graphisoft Park-célárán a tegnap esti negyedéves gyorsjelentést követően a Wood és továbbra is tartásra ajánlja a részvényeket – derül ki a friss elemzéséből.

Tovább a cikkhez

Felemás nyitás jöhet az amerikai tőzsdéken

Felemás nyitás jöhet az amerikai tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,3 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,3 százalékot emelkedhet. A befektetők ma a friss makroadatokra figyelnek, az Egyesült Államokból a kiskereskedelem és az ipari termelés júliusi statisztikáját ismerhetjük majd meg. Emellett továbbra is a bizonytalanság forrása az újabb körös amerikai mentőcsomag, amellyel kapcsolatban nincs lényegi előrelépés.

Koronavírus: Mennyire ütésálló az OTP, a Mol a Richter és a Telekom?

Az első negyedévben még relatíve jól teljesítettek a tőzsdén jegyzett hazai nagyvállalatok, hiszen a koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések negatív hatásai lényegében március utolsó heteiben jelentkeztek, a második negyedévben azonban már lényegesen nehezebb iparági környezettel szembesültek a vállalatok, ez pedig több esetben az eredményükön is meglátszott. Hogy mennyire fontos téma most a járvány, jól mutatja, hogy a négy blue chip, az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom első féléves beszámolójában közel 140-szer szerepel a koronavírus, a járvány vagy a Covid kifejezés, az üzleti folyamatok alakulásának nagy részét az epidémiával magyarázták a cégek, amelyek nagyon eltérő pályát futottak be az év első hat hónapjában. Miközben a Richter még a válság egyik nyertesének is mondható, a gyógyszercég bevételei és profitja is emelkedett, a Mol eredménye jelentősen csökkent, a vállalat masszívan veszteséges lett. Az OTP bevételein és hitelportfóliójának minőségén már kezd látszani a válság hatása, profitját alaposan megütötte a magas céltartalékolás, a Magyar Telekom operációja pedig eddig relatíve rezisztensnek mondható, a fontosabb eredménysorokon nem látszik érdemi romlás. Megnéztük, hogyan teljesítettek a magyar blue chipek az első félévben.

Tovább a cikkhez

Tegnap a magyar tőzsde sztárja volt, ma megütötték az Opus részvényeit

Tegnap a magyar tőzsde legjobb teljesítményt mutató részvénye volt az Opus, ma azonban jelentősebb esést szenvedett el a papír.

Tovább a cikkhez

Csúnyán megütötték az Opust

Esik a magyar tőzsde pénteken, a hazai blue chipek kivétel nélkül lejjebb kerültek. Az Opus árfolyama nagyot zuhant ma, és mivel nem érkezett vállalati bejelentés, így feltehetően technikai korrekcióról, illetve profitrealizálásról beszélhetünk, hiszen augusztus 7-13 között az árfolyam 17,9 százalékot emelkedett.

Egyre borúlátóbb az IATA, több millióan veszíthetik el az állásukat

Rontotta a 2020-ra szóló előrejelzését a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, a szervezet szerint a légi utasforgalom 60 százalékkal eshet vissza idén, amely miatt több millió ember veszítheti el a munkáját.

Tovább a cikkhez

Bojár Gábor: Felesleges volt az aggodalom, a home office nem helyettesít mindent

Tegnap tette közzé legfrissebb számait a Graphisoft Park, ezzel kapcsolatban beszéltünk a vállalat igazgatótanácsának elnökét, Bojár Gábort, akivela vártnál jobb eredményről, a home office jövőjéről, a Park részvényárfolyamának alakulásáról, Bojár politikai megnyilatkozásairól és a tavaly felvett hitel fel nem használt részének felhasználásáról is beszéltünk.

Tovább a cikkhez

Új nagytulajdonos bukkant fel a Richternél

Új 5 százalék feletti tulajdonosa van a Richternek – tette közzé a társaság a BÉT-en.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az őrület, tovább tépik a letartóztatott médiamogul cégének részvényeit

Óriási rali indult a Next Digital részvényiben, miután Jimmy Lai demokrácia párti média mogult letartóztatták a hongkongi nemzetbiztonsági törvény értelmében. A részvényárfolyam nagyot emelkedett, miután a kisbefektetők támogatásukat akarták kifejezni, ennek viszont megvannak a maga veszélyei, Lai pedig figyelmeztette a befektetőket, hogy hagyják abba a részvények vásárlását, ez viszont csak olaj volt tűzre.

Tovább a cikkhez

Egyre lejjebb az európai tőzsdék

Egyre nagyobb esést látunk az európai tőzsdéken, miután a kínai gazdaságból csalódást keltő makroadat érkezett, emellett pedig szombattól 14 napos karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Franciaországból Nagy-Britanniába érkeznek, ráadásul a britek több országot is a karantén-listájukra tettek, köztük Hollandiát és Máltát is. A hírre nagyot esett a légitársaságok, utazásszervezők, hotelláncok, reptérüzemeltetők árfolyama.

Koronavírus: Újra szigorodnak a karanténszabályok, ez betesz a repülésnek

Szombattól 14 napos karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Franciaországból Nagy-Britanniába érkeznek, ráadásul a britek több országot is a karantén-listájukra tettek, köztük Hollandiát és Máltát is. A hírre nagyot esett a légitársaságok, utazásszervezők, hotelláncok, reptérüzemeltetők árfolyama.

Tovább a cikkhez

Lefordultak az európai tőzsdék

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,2 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,6 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 0,4 százalékot esett. A milánói börze 0,4 százalékot gyengült, a spanyol tőzsde pedig 0,6 százalékkal került lejjebb. A befektetők kedvezőtlenül fogadták, hogy a friss adatok szerint a kínai gazdasági helyzet nem mutat kitörő lendületet. Az ipari termelés növekedése Kínában júliusban is folytatódott, de nem gyorsult tovább, miközben az ország kiskereskedelmi forgalma a vártnál lassabb ütemben áll helyre a koronavírus-járványt követően. A délelőtt későbbi részében az EU második negyedéves előzetes GDP statisztikája élvez majd kiemelt figyelmet. 

Emelkedik a Graphisoft Park

Emelkedik a Graphisoft Park árfolyama péntek reggel, miután a vártnál kisebb mértékben érintette a koronavírus-járvány első hulláma a társaságot. A cég bevétele és működési eredménye is emelkedett a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A menedzsment felfelé módosította a 2020-as és 2021-es várakozásait, ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy még mindig nagy a bizonytalanság az idei és a jövő évvel kapcsolatban. A Graphisoft Park árfolyama 3,9 százalékkal került ma feljebb.

Lejjebb került a magyar tőzsde a nyitás után

Lejjebb került a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,2 százalékot esett. A blue chipek közül egyedül a Mol tudott emelkedni 0,3 százalékkal, az OTP 0,4 százalékot esett, a Richter 0,5 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,8 százalékkal került lejjebb. A hangulatot rontja, hogy a második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 13,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A kiigazítatlan GDP-növekedési adat -13,6 százalék, az erre vonatkozó előzetes várakozások konszenzusa -10,7 százalék volt, vagyis a várakozásoknál nagyobb volt a gazdasági teljesítmény zuhanása.

Lebukott a Set Group vezetője: manipulálta a részvényárfolyamot és még az MNB-t is megtévesztette

Az MNB negyvenmillió forint bírságot szabott ki egy magánszemélyre a piaci manipulációt tiltó rendelkezések megsértéséért. A Set Group stratégiai igazgatója vételi ügyleteivel mesterségesen állította be a SET részvény záróárát, arról így manipulatív jelzést adva a tőkepiaci szereplőknek.

Tovább a cikkhez

Teljesen ingyenes a Robinhood, mégis rekordmennyiségű pénzt zsebelnek be, hogy lehet ez?

Annak ellenére, hogy a Robinhood ingyenes, rengeteg pénzt zsebelnek be befektetőiknek köszönhetően, ahogy a pandémia alatt sosem látott érdeklődés halmozta el a díjmentes kereskedési platformot – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt eséssel indulhat a nap az európai tőzsdéken

  • Mérsékelt eséssel zártak csütörtökön a tengerentúli tőzsdék, miután az újabb körös fiskális stimulussal kapcsolatos tárgyalások továbbra sem vezettek érdemi eredményre, ez pedig bizonytalanságot szült a piacok számára. Az S&P 500 végül 0,2 százalékos mínuszban zárt, míg a Dow 0,3 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 0,2 százalékot emelkedett. A Dow teljesítményét a Cisco papírjainak 11 százalékos zuhanása húzza le, miután a társaság az árbevétel csökkenéséről számolt be legutóbbi negyedéves jelentésében, emellett lemond a cég pénzügyi igazgatója.
  • Ázsiában a hangulat romlásához vezetett, hogy a kínai ipari termelés a vártnál kisebb ütemben növekedett, a kiskereskedelmi eladások pedig meglepetésszerűen csökkentek, ami lassabb kilábalást vetít előre a válságból. A Nikkei 0,2 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,2 százalékot emelkedett. A dél-koreai Kospi 1,5 százalékot esett, miután a helyi hatóságok március óta a legnagyobb napi koronavírusos új esetszám növekedésről számoltak be. A szingapúri részvényindex stagnált.
  • Pénteken a KSH a második negyedéves előzetes GDP adatot teszi közzé, az MNB pedig a júniusi havi fizetési mérleg statisztikáját publikálja. Kínából már megérkezett az ipari termelés és a kiskereskedelem júliusi statisztikája, délelőtt pedig az EU második negyedéves előzetes GDP adatát publikálják, míg az Egyesült Államokból a kiskereskedelem és az ipari termelés júliusi statisztikáját ismerhetjük meg.
  • Feljebb került az olaj ára ma reggel, a szeptemberi leszállítású WTI jegyzése 0,1 százalékos emelkedést követően 42,37 dollárnál jár. Az arany árfolyama esik ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,1 százalékos gyengülést követően 1951,4 dolláron jár.
  • A forint stagnál ma reggel az euróval szemben, egy euróért 345,22 forintot kell fizetni, míg egy dollár 292,07 forintba kerül.

Ma már nem érkezik jelentősebb gyorsjelentés sem Európából, sem a tengerentúlról.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

bikuci
ugrás, start
koronavírus
arany
koronavírus
gyori audigyar
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Portfolio HR Revolution 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
lol