Előfizetői tartalom

Elektromosautó-lázban ég a világ, jönnek a Tesla trónkövetelői

Portfolio
Bár a világ nagy autógyártói is egymás után rukkolnak elő elektromos modellekkel, ebben a témában egyértelműen a Tesla jut elsőként eszünkbe, róla szólnak a hírek, vele van tele a sajtó, ami nem kis részben Elon Musknak, a mémeknek és botrányoknak is köszönhető, ráadásul a cég részvényárfolyama is rakétaszerűen emelkedik, az idei ralival a Tesla lett a világ legnagyobb piaci értékű autógyártója. Pedig, ha csak a tőzsdei jelenlétet nézzük, akkor már nincs egyedül a Tesla, egymás után érkeznek a trónkövetelők, egyre több a tőzsdén jegyzett elektromosautós cég, amelyek többsége azért eddig inkább csak az ígéretekkel és lehetőségekkel csábította a befektetőket, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetett volna a részvényeikkel pénzt keresni, sőt. Megnéztük, milyen vállalatok részvényein keresztül szállhatnak be a befektetők az elektromobilitás forradalmába.

Elektromosautó-láz a tőzsdéken

Nem kérdés hogy az autóipar az alternatív hajtású járművek felé indult el a hagyományos benzines és dízeles megoldások felől, és bár előbbiek részaránya még mindig alacsony az eladásokon belül, az értékesítések ebben a szegmensben meredeken emelkednek. Már a klasszikus autógyártók is egyre inkább kezdik átalakítani a termékpalettájukat, és kibővíteni elektromos és plug-in hibrid járművekkel. A szabályozói nyomás is ott van a háttérben, miután a károsanyag-kibocsátási kvóták miatt lényegében a hagyományos belsőégésű motorral szerelt autókat gyártó cégek arra kényszerülnek, hogy zöldebb megoldásokkal álljanak elő.

A zöld vállalatok, zöld projektek - ezekről lesz szó szeptember 9-én a Sustainable World konferencián.

De nem csak a világ meghatározó autógyártói fordulnak elektromos irányba, egyre több az olyan cég, amely kifejezetten az elektromosautókra fókuszál. A Teslát talán nem kell bemutatni senkinek, az elmúlt egy év egyik legnagyobb tőzsdei sztorijává nőtte ki magát Elon Musk cége, bár a Tesla sikerében jelentős szerepe van a cég technológiai versenyelőnyének a többi gyártóval szemben, de persze Musk marketingfogásai is hozzájárultak ahhoz, hogy mindenki a Tesláról beszéljen.

Viszont bármekkora megkerülhetetlen behemóttá is nőtte ki magát a Tesla, nem szabad elfelejteni, hogy sok másik szereplője is van az iparágnak. Ezeknek a cégeknek a részvényárfolyama masszívan emelkedett ebben az évben (esetenként nagyobb mértékben, mint a Tesléá), miután a befektetők alaposan belehisznek ezekbe a sztorikba, pedig több esetben is az látszik, hogy a részvények mögött egyelőre az ígéreteknél és a várakozásoknál nincs sokkal több.

Miről szól még a cikk?

  • Az ágazat azon szereplőiről, akikről kevesebb szó esik, viszont átírják az emberiség jövőjét.
  • Mit gondolnak profik? Képes egyáltalán lépést tartani ezzel az eszeveszett tempóval a Wall Street?
  • Tesla-riválisok, nagy reménységek - avagy a tőzsdére érkező cégek, akikről muszáj tudni, mert lemaradunk a következő évek legnagyobb tőzsdei sztorijairól.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés