Új nevet kap az Instagram és a WhatsApp
Üzlet

Brutális adatszivárgás a Youtube-nál, TikToknál és Instagramnál: százmilliók adatai kerültek nyilvánosságra

Portfolio
235 millió Instagram, TikTok és Youtube-felhasználó profiladatait tárolták titkosítatlan adatbázisokban a világhálón - derítette ki a Comparitech kiberbiztonsági vállalat.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Forbes ír arról, hogy a megfelelő titkosítással nem rendelkező adatbázisokra a Comparitech kiberbiztonsági vállalat szakértői bukkantak rá, a legnagyobb "kapást" 100 millió Instagram-felhasználó profiladataira való rábukkanás jelentette. Emellett többek közt egy 42 millió TikTok-felhasználó adatait, illetve egy 4 millió Youtube-profil adatait tartalmazó adatbázist is találtak.

Minden ötödik profilhoz személyes telefonszám és e-mail cím is tartozott, emellett szinte minden esetben elérhető volt a felhasználók valódi neve, profilképe és személyes leírása is, valamint a követőikre vonatkozó statisztikai adatok is.

A Comparitech szerint az adatok nagyon értékesek lehetnek spammereknek és adathalászoknak. Az persze, hogy ők felfedezték a neten az adatokat, nem feltétlen jelenti azt, hogy illetéktelen kezekbe is kerültek, de könnyen lehetséges, hogy a mintegy a sötét weben fellelhető, mintegy 100 ezer nem megfelelően tárolt adatbázisból az egyik a mostani leakkel is átfedést mutat.

Az adatokat a kiberbiztonsági szakértők szerint a Deep Social szerezte meg és gyűjtötte be, ez egy közösségi médiaelemző vállalat volt, mielőtt csődbe ment azt követően, hogy az Instagramot kezelő Facebook megtiltotta nekik az adatgyűjtést. A Deep Social adatai egy hongkongi céghez, a Social Datához kerültek, miután a kiberbiztonsági szakértők felhívták a figyelmet az adatszivárgásra, a vállalat minden adatot törtölt az internetről.

Címlapkép: Shutterstock

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
SZG_9452