Előfizetői tartalom

Új korszak kezdődik ma az amerikai tőzsdén

Portfolio
Az S&P Dow Jones Indices múlt héten bejelentette, hogy jelentős változás jön az amerikai blue chipeket tömörítő Dow Jones részvényindexnél, ebben az évtizedben másodszor, az évezredben pedig harmadik alkalommal kerül ki három komponens az indexből, és kerül azok helyére három másik részvény. A 30 részvényt tömörítő indexben a mai naptól a felhőalapú szoftvercég, a Salesforce az olajipari óriás Exxon Mobilt fogja váltani, a biotech gyógyszergyártó Amgen a szintén gyógyszeriparban tevékenykedő Pfizer helyére érkezik, a szoftver- és ipari konglomerátum Honeywell pedig a Raytheon Technologiest váltja.

Miért volt szükség ezekre a változtatásokra?

Röviden és tömören az Apple miatt volt szükség ezekre a változásokra. Pontosabban azért, mert ma lép életbe az Apple 4:1 arányú részvényfelaprózása, amely miatt a részvények ára is negyedére csökken, így a tech cég súlya, és egyben a technológiai szektor aránya is csökken az árral súlyozott indexben. A split miatt a tech részvények aránya 27,6 százalékról 20,3 százalékra csökkent volna, azonban a Salesforce bekerülésével 23,1 százalékra módosul Howard Silverblatt, az S&P Dow Jones Indices szenior indexelemzője szerint.

Szeretnéd tudni, melyik részvényt érdemes most megvenni? Akkor regisztrálj a Portfolio szeptember 7-ei giga online tőzsdeklubjára, akár ingyen! Részletek itt:

A Dow-t azért hozták létre, hogy az amerikai részvénypiac csúcsát reprezentálja. A Salesforce az Exxon Mobile helyére érkezik, így nem csak, hogy a technológiai szektor aránya nő az indexben, de magának a szektornak a diverzifikációja is, hiszen a Salesforce egy teljes mértékben felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó cég. Amikor arról kellett dönteni, hogy mely céget kellene a Salesforce-ra cserélni, akkor egy energia részvény tűnt az egyértelmű választásnak – mondta Silverblatt. A döntés mögött a CNBC-s Jim Cramer szerint az állhat, hogy az Exxon sokkal inkább a „régi gazdaság” motorját képviselte: az olaj- és gázipari szektort. Ezzel szemben a Salesforce az „új gazdaság” egyik motorja.

A Salesforce árfolyama 66,7 százalékkal került idén feljebb.

Miről szól még a cikk?

  • Miért pont Salesforce, Amgen, és Honeywell?
  • A Dow és az S&P 500 közti szakadék, amely jelentősen elmélyült idén.
  • Mit jelentenek a mostani változások az ETF befektetőkre nézve?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés