Portfolio signature

A gigantikus bálna, aminek mozgásába beleremegtek a tőzsdék

Az elmúlt napokban jelentősebb korrekció volt a technológiai szektorban és ahhoz szorosan kötődő vállalatok árfolyamában, mint amilyen a Tesla is. Több elmélet is napvilágot látott arra vonatkozóan, hogy mi okozhatta a tech-rali hirtelen megtorpanását, s ezek egyike szerint egy nagyobb piaci befektető kereskedési tevékenysége is jelentősen hozzájárulhatott az eseményekhez. Értesülések szerint ez a "bálna" pedig nem más, mint a japán SoftBank, amely dollármilliárdokat önthetett technológiai vállalatokkal kapcsolatos pénzügyi ügyletekbe az elmúlt hónapokban.Megingott a tech-rali, avagy derült égből villámcsapás

Az idei év egyik legnagyobb nyertese eddig mindenképpen a technológiai szektor volt, gyakorlatilag ez volt az a szegmense az S&P 500-nak, ami az egész indexet magával húzta a koronavírus-járvány alatt is. Néhány példát hozva, a Tesla árfolyama 400 százalékot, az Amazoné 78 százalékot, míg az Apple 65 százalékot emelkedett idén.

tesla
amazon
apple

Az elmúlt napokban azonban, nagyjából szeptember 3-tól kezdődően szinte a semmiből elkezdtek esni az eddig szárnyaló részvények, a Tesla és az Apple egy nap alatt 9 százalékot esett, a többi nagyágyú, az Amazon, Alphabet és Facebook pedig 4-5 százalékot. Nincs abban semmi meglepő persze, hogy néha a részvények korrigálnak egy kicsit, s voltak azért baljós előjelek is már, de az esés mégis sokakat meglepett.

nasdaq

Na de mivel magyarázzák az elemzők és befektetők ezt a hirtelen megingást?

Miről szól még a cikk?

  • Elméletek a piaci zuhanással kapcsolatban
  • Softbank, botrányokkal tarkított, de sikeres vállalat
  • És akkor hogyan is jön a képbe ez a bálna?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel követlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések