susi konferencia
Üzlet

Ez lenne az, amit az ügyfelek és a munkavállalók keresnek a magyar cégeknél?

Portfolio
Mennyire fontos, hogy egy vállalat fenntarthatóan működjön? És kinek kell ezt "kikövetelnie": a jogalkotónak, a piacnak, az üzleti partnereknek, vagy maguknak a fogyasztóknak? Erről is beszélgettek a Sustainable World 2020 konferencia panelbeszélgetésének résztvevői.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A konferencia délutáni kerekasztal-beszélgetésében a konkrét fenntarthatósági megoldások kerültek középpontba, a beszélgetés moderátora, Barta Zsombor, a HuGBC elnöke a vállalatok felelősségeiről kérdezte a résztvevőket. 

Lakatos Zsófia, az Emerald PR ügyvezetője egy mondatban foglalta össze a vállalatok felelősségvállalásának lényegét:


Egy felelős vállalat tudatosan nem csinál olyat, ami miatt bocsánatot kellene kérnie valakitől.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy felelős vállalat nem gyárt rossz terméket, nem alázza meg a munkatársait, nem szennyezi a környezetet - fejtette ki az ügyvezető.

Hozzátette: ma Magyarországon még nem tartunk ott, hogy azért vesz meg a vásárló egy terméket, mert olyan cég gyártja, amelyik működése fenntartható, azonban a fogyasztók már büntetnek, például nem vesznek olyan terméket, amelyik gyártójáról tudni lehet, hogy környezetszennyező. Ha azt várjuk a cégektől, hogy szembemenjenek a profitmaximalizálással, akkor csalódni fogunk. Ugyanakkor erősek a motivációk: a fogyasztók, a partnerek, a nemzetközi szervezetek is tudnak hatni arra, hogy a cég zöldítsen a működésén. Az üzleti szempontok közé tartozik az is, hogy a fővállalkozó elvárja a beszállítótól a környezettudatos, vagy társadalmilag felelős működést.

Lakatos szerint valós, széles körű változás csak akkor fog megtörténni, ha szigorodik a jogszabályi környezet: ha a cégeknek nagyobb lesz a büntetés, mint a várható profit, akkor nem lesznek "felelőtlenek".

STA_7280
Lakatos Zsófia

Riesz Lóránt, a PANNON Pro Innovációs Kft. projektfejlesztési vezetője úgy látja, hogy a klímaváltozás a vállalatok zölddé válásnak mozgatórugója: megnézik a meghatározó tevékenységeiket, és számszerűsítik azokat a klímaváltozás szempontjából.

Ha ezt ismerjük, és pontosan látjuk a cégünk életében, akkor tudunk olyan lépéseket hozni, hogy zölddé váljunk

- magyarázta a szakember.

Ugyanakkor hozzátette, hogy az egyik legfontosabb mozgatórugója a folyamatnak a vállalat menedzsmentjének elköteleződése. 

A szakember sokkal kockázatosabbnak tartja azt választani, hogy egy vállalat működése tudatosan ne legyen fenntartható: a szabályozás, a támogatáspolitika, a B2B célok és a fogyasztói elvárások is ebbe az irányba tolják a cégeket.

STA_7336
Riesz Lóránt

Szarvas Gábor, a Greenbors Consulting Kft. ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a 2020-as koronavírus járvány segített abban, hogy zöldebb működésre álljanak át a vállalatok:

Egyre többen nem az indítékot, hanem az eszközöket keresik

- mondta. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy globális gazdaságban, ahol a piacvezető cégek elköteleződtek a fenntartható működés mellett, ott a beszállítói piacoknak is el kell mozdulniuk ebbe az irányba: a megrendelők, a piac várja ezt el.  A cégek legfelsőbb vezetőinek kell elindítani ezeket a folyamatokat, könnyen lehet, hogy azért, mert a külső hatásokon túl maguk a dolgozók kényszerítik ezt ki. Stratégiák, intézkedési tervek kellenek, és célokat kell meghatározni - tette hozzá.

STA_7320
Szarvas Gábor

Tessényi András, a Supercharge CEO-ja arról beszélt, hogy meglátása szerint Magyarországon 2020-ban a a zöld vállalatokat a saját küldetésük és a saját morális iránytűjük irányítja, nem feltétlenül a külső, szabályozói nyomás.

A pénzügyi befektetők célrendszerébe be kell kerülnie ezeknek a szempontoknak is

- tette hozzá.

A cégek fenntartható működését (a Supercharge például teljesen karbonsemlegesen működik, próbálják csökkenteni a CO2-kibocsátásukat, sőt, ültettek már egy saját erdőt is), környezetbarát tevékenységét a munkavállalók is értékelik: ez egyértelműen látszik az állásinterjúkon, a jelentkezésekben.

STA_7289
Tessényi András
biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
trmp
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-1227827589