bullbear
Üzlet

Jól indult a hét Amerikában

Portfolio
Egészen a zárásig kitartott az erősödés Amerikában, amelyben az is szerepet játszott, hogy a Pfizernek köszönhetően felcsillant a remény arra, hogy heteken belül elkészülhet egy biztonságos koronavírus-vakcina. Az emelkedést a Nasdaq vezette, amely nem volt véletlen, hiszen erősödött az Apple, a Tesla, illetve az Nvidia és az Oracle is, utóbbi kettő vállalatspecifikus hírek miatt.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Kitartott a lendület

Jól indult a hét Amerikában, a vezető részvényindexek kivétel nélkül erősödtek: a Dow Jones (1,2%), az S&P 500 (+1,3%) és a Nasdaq (1,9%) értéke is emelkedett a korábbi záráshoz képest. A jó hangulatot erősítette, hogy októberre ígért vakcinát a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen a Pfizer amerikai gyógyszergyár vezérigazgatója, Albert Bourla egy hétfői televíziós interjúban. Bourla elmondta, az oltóanyaggal folytatott kísérletek sikeresek, s ezeket most a sérülékenynek mondott - tehát idősekből vagy krónikus betegséggel küszködőkből álló - csoportokra is kiterjesztik. Ennek köszönhetően a Pfizer árfolyama 2,6 százalékot erősödött pénteken.

Jól teljesített több technológiai vállalat is: nőtt az Apple (+3%), a Tesla (+12,5%), az Nvidia (+5,8%) és az Oracle (+4,3%) árfolyama is. Mindez fontos szerepet játszott abban, hogy a technológiai vállalatokat magába tömörítő Nasdaq részvényindex vezette hétfőn az erősödést a tengerentúlon. 

Veszik a techcégek papírjait

Hétfőn érdemi emelkedéseket láthatunk Amerikában: a Dow Jones (+1,4%), az S&P 500 (+1,5%) és a Nasdaq (+2%) értéke egyaránt erősödött a korábbi záráshoz képest. Az erősödést a technológiai vállalatokat magába tömörítő Nasdaq vezeti, amelyben egyedi vállalati sztorik is fontos szerepet játszanak. Ilyen például az Nvidia és a Softbank 40 milliárd dolláros megállapodása, amelynek értelmében a Softbank megveszi az Nvidia chiptervezéssel foglalkozó egységét, az Arm Holdingot.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

 

Emelkedéssel zárt a BUX, a DAX mínuszban, a görög tőzsde ralizott

A BUX emelkedéssel zárta végül a napot, 0,5 százalékot emelkedett az index, jól teljesített az OTP, ami 0,75 százalékot nőtt, míg a Mol árfolyama 1,3 százalékot csökkent, valószínűleg a kedvezőtlenebb olajkeresleti hírek miatt is.

bux2
OTP
Mol

Az európai indexek vegyesen teljesítettek, a görög tőzsde kiemelkedően jól szerepelt, 3,9 százalékot emelkedett, míg a DAX például 0,2 százalék mínuszban van.

30 százalék árfolyamzuhanás, de aggodalomra semmi ok!

Egy érdekes részvénytranzakció miatt forognak ma a múlt hét véginél több mint 30 százalékkal alacsonyabb áron az IAG papírjai.

Tovább a cikkhez

Musk gigantikus kompenzációs csomagja árthat a Teslának

Elon Musk kompenzációs csomagjáról még 2018-ban döntöttek, akkor még nem volt egyértelmű, hogy a Tesla könnyedén teljesíti majd a kitűzött célokat, ezzel pedig Musk hatalmas részvényvagyonra tesz majd szert. Most azonban eljött az idő, a cég és a vállalat részvénye egymás után szállítja a rekordokat, ez pedig költséges dolog a Teslának, amelynek a profitabilitását is ronthatja Musk kifizetése, ami pedig kitolhatja a következő nagy dobást, azt, hogy a részvények bekerüljenek az S&P 500-ba.

Tovább a cikkhez

OPEC: Tovább esik az olaj iránti kereslet

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) csökkentette az olaj keresletével kapcsolatos előrejelzéseit. Jelenlegi várakozásaik alapján az átlagos napi olajkereslet 90,2 millió hordó körül alakul majd 2020-ban. Az alacsonyabb számok elsődleges oka a lassabb gazdasági kilábalás és a növekvő koronavírus esetszám.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az amerikai indexek, vállalatspecifikus hírek is segítenek

A nyitást követően már több, mint 1 százalékos pluszban van az S&P 500, de a Dow Jones és a Nasdaq is emelkedett. A növekedést alapvetően a tech részvények vezetik, nőtt az Apple és a Tesla árfolyama is. Azonban volt több vállalatspecifikus pozitív hír is, ami  segítette az emelkedést, mint például az Nvidia, aki a Softbankkal állapodott meg, hogy megveszi tőlük brit chip tervezéssel foglalkozó egységüket az Arm Holdingsot egy 40 milliárd dolláros ügylet keretében. 

s&p500

Az Nvidia árfolyama a bejelentést követően már több, mint 8 százalékot emelkedett, idén már 124 százalékos pluszban.

nvidia

Tovább csökkent a globális olajkereslet

Az OPEC mai jelentése alapján a globális olajkereslet napi 400 000 hordóval csökken világszerte, elsősorban a nem OECD országok gyengébb gazdasági adatai miatt, így 90,2 millió hordó / nap átlag körül alakul idén a kereslet. Ezzel összességében idén már napi 9,5 millió hordóval alacsonyabb a tavalyihoz képest. 

A WTI és a Brent ára is mintegy 40 százalékot csökkent már idén.

wti
brent

Friss elemzés látott napvilágot a Richterről

A múlt hét folyamán kedvező adatok láttak napvilágot a Richter Vraylar nevű készítményének tesztelés alatt álló jövőbeli potenciális versenytársáról, a Caplytaról, ami 2021-ben kerülhet piacra. A Jefferies elemzője szerint azonban ennek csak minimális hatása lehet a Richter gyógyszerének értékesítésére, így nem is változtatott a Richter részvényekre vonatkozó célárán.

Tovább a cikkhez

Európa vegyes, raliznak a görög részvények

Az európai indexek vegyes képet mutatnak az eurózóna ipari adatainak közzétételét követően, nem igazán találnak irányt egyelőre. Az ipari termelés nőtt az előző hónaphoz képest, de még így is jelentős a lemaradás és a kilábalás ütemében is lassulás látható. Ez a félig jó, félig rossz hír tükröződik az indexeken is. 

Az egyetlen kivétel a görög Athex, amelyik már majdnem 3 százalékos pluszban van. Tegnap jelentette be Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök, hogy 6,8 milliárd euró további stimulust adnak a gazdaságnak. Ez jelentős szerepet játszik a mai raliban. 

Nagyot ralizik ma a Metro

A nagykereskedelemben is érdekelt német Metro részvényei már 7 százalék felett emelkedtek ma, miután a vállalat bejelentette, hogy a cseh és szlovák befektetőkből álló EP Global Commerce által részesedésük növelése érdekében tett új 8,48 eurós ajánlatát nagyon alacsonynak találták. Valószínűleg egy nagyobb ajánlat várásának reményében nőtt az árfolyam közel 8,9 euróra. A részvények idén még így is 37,5 százalékos mínuszban vannak. 

metro

Elfogyott a lendület olvadnak a pluszok a tőzsdéken

Elfogyott a korábbi lendült az európai tőzsdéken, a görög részvényindexet leszámítva mérsékelt elmozdulásokat látunk délelőtt. A hét elején a hangulatot több koronavírus vakcinával kapcsolatos jó hír is segítette, az AstaZeneca szombaton jelentette be, hogy folytatja a 3. fázisú tesztelést, a Pfizer vezére pedig vasárnap közölte, hogy október végéig kulcsfontosságú információhoz juthatnak a BioNTech-el közösen fejlesztett vakcinával kapcsolatosan, amely, ha megkapja a szükséges engedélyeket, akkor már év végén elkezdhetik a disztribúciót.

A vakcinahírek mellett több akvizícós hír is érkezett a hétvégén, az amerikai Gilead Sciences vasárnap jelentette be, hogy 21 milliárd dollárért megvásárolná az Immunimedics nevű biotech céget. Emellett a japán Softbank is vasárnap jelentette be, hogy 40 milliód dollárért eladná a brit székhelyű Arm Holdings nevű céget az Nvidiának.

Új chipgyártó óriáscég születik, alaposan átalakul az iparág

Az Nvidia megegyezett a Softbankkal, hogy egy akár 40 milliárd dollárt is elérő üzlet keretében megveszik a japán óriáscégtől a brit chipgyártó leányvállalatukat, az Arm Holdingsot, ami főleg okostelefonokhoz tervez chipeket. Mindennek komoly hatása lehet a chipgyártás piacára is, ha zöld utat kap a megállapodás a szabályozóktól is.

Tovább a cikkhez

"Meghekkelték" a Tesla szupertöltőit, BMW-t és Porschét töltöttek ingyen a Superchargerről

A Tesla szupertöltőivel töltöttek nem Tesla gyártású elektromos autókat egy európai kísérlet során, a próbálkozást siker koronázta, a töltést több elektromos autón elvégezték a Tesla V3 szupertöltőivel, amihez a sztenderd CCS csatlakozót kell használni. Bár Elon Musk korábban beszélt arról, hogy más gyártók autói előtt is megnyitnák a töltőhálózatukat, a mostani lehetőség még biztosan nem az, amire a Tesla első embere gondolt, és vélhetően egy szoftverfrissítés bezárja majd a kiskaput.

Tovább a cikkhez

Erősen indult a hét Európában

Emelkednek az európai tőzsdék a hétfői piacnyitás után, a DAX 0,9 százalékos erősödése mellett, a CAC 0,9 százalékkal került feljebb, míg az FTSE 100 0,8 százalékot emelkedett. Az olasz tőzsde is feljebb került 0,6 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,5 százalékot emelkedett. A kedvező nemzetközi hangulatot több vakcinahír is fűti, egyrészt újraindul az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég koronavírus-vakcinájának tesztelési programja, amelyet a múlt héten biztonsági okokból, a teszt egyik résztvevőjének betegsége miatt felfüggesztettek. Emellett a Pfizer vezérigazgatója a hétvégén közölte, hogy október végéig kulcsfontosságú adat érkezhet a cég kísérleti vakcinájáról, év végére pedig már forgalomba is hozhatják a készítményt.

dax

Emelkedik a magyar tőzsde

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül a egyedül a Magyar Telekom került lejjebb 0,8 százalékkal, az OTP 0,3 százalékot erősödött, a Mol 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Richter 0,7 százalékot emelkedett.

bux

Emelkedéssel indulhat a hét az európai tőzsdéken

  • Az egész pénteki kereskedést az iránykeresés jellemezte az amerikai tőzsdéken, hol pluszban, hol mínuszban voltak a vezető részvényindexek. Végül a Dow és az S&P is pluszban fejezte be a hetet, előbbi közel fél százalékot, utóbbi 0,1 százalékot erősödött. A Nasdaq viszont nem tudott kitörni a negatív tartományból és 0,6 százalékkal került lejjebb. Ezzel március óta most zárta a leggyengébb hetét az index.
  • Az ázsiai tőzsdék emelkedtek hétfőn, a hangulatot javította, hogy az AstraZeneca a hétvégén bejelentette, hogy folytatja a potenciális koronavírus vakcinájának 3. fázisú tesztelését Nagy-Britanniában. A Nikkei 0,6 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde szerény, 0,4 százalékkal értékelődött fel, a hongkongi index pedig szintén emelkedve 0,7 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein inkább felemás volt a kép, a dél-koreai Kospi 1,2 százalékot emelkedett, míg szingapúri tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 0,7 százalékos emelkedést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Hétfőn kezdi meg a brit parlament a botrányos belső piaci törvény tárgyalását. A törvénytervezet gyakorlatilag egyoldalúan felülírná a brit kilépési megállapodást, és ezért az EU akár a kereskedelmi tárgyalásokat is felfüggesztheti. Noha valószínű, hogy a héten még nem születik meg a döntés a törvénytervezetről, mindenképpen érdemes figyelemmel követni a vitát, mert kiderülhet belőle, hogy a kormánypárti többség támogatja-e azt, vagy sem (a törvényt a kormánypárti politikusok is bírálták). A vitának a font árfolyamára is hatása lehet.
  • Az olaj ára emelkedik ma reggel, az októberi leszállítású WTI 0,5 százalékos erősödés után jelenleg 37,59 dollárnál jár. Az arany ára is feljebb került, a sárga nemesfém jegyzése közel 1948,3 dolláron áll.
  • A forint árfolyama gyengült ma az euróval szemben, egy euró 357,05 forintba kerül, míg egy dollárért 301,3 forintot kell fizetni.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

kotelezo hazi karanten ideje koronavirus jarvany kormanyrendelet
európai uniós zászló európai bizottság
app alkalmazás mobiltelefon
ausztria koronavírus maszk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
app alkalmazás mobiltelefon