bulbear
Üzlet

A techcégek vitték a hátukon az amerikai tőzsdéket

Portfolio
Emelkedéssel nyitottak az indexek Amerikában is, feljebb az S&P 500, a Nasdaq és a Dow Jones is, a friss ipari termelési adatok szerint 1 százalékkal nőtt a termelés augusztusban. Európában emelkedéssel zárnak az indexek, a BUX durván kilógott a sorból gyenge teljesítményével, 2 százalék felett esett az index. Elsősorban a blue chipek húzták lefelé az index teljesítményét, esett az OTP, a Mol és a Richter is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A nap végére romlott a hangulat

A Dow Jones gyakorlatilag hétfői záróértékén fejezte be a kereskedést kedden. Az S&P 500-nak viszont sikerült 0,52%-kal feljebb kapaszkodnia, de ennél is meggyőzőbb menetelést produkált a Nasdaq 1,21%-os emelkedésével.

A Dow indexét a banki és ipari részvények gyenge teljesítménye húzta lefelé. Az Apple keddi bemutatóeseményére sokan figyeltek: a techcég árfolyama a bemutató kezdetén még vaskosabb pluszban állt, az eseményt követően azonban elindult a profitrealizálás, ezzel együtt is a tegnapi 3 százalék emelkedés után ma 0,4 százalék pluszban áll az árfolyam, amely idén már 57 százalékkal került feljebb.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Megállapodást írt alá a magyar kormány a legnagyobb amerikai magán-űrkutatási céggel

A Facebookon közzétett videójában foglalta össze washingtoni útjának eredményeit Szijjártó Péter külügyminiszter, aki egyedüli uniós külügyminiszterként részt vett Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján a Fehér Házban.

Tovább a cikkhez

Trump szerint új Közel-Kelet születik

Új Közel-Kelet születik - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, illetve Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniájának megnyitóján a Fehér Házban kedden.

Tovább a cikkhez

Itt vannak az Apple új készülékei

Nagy meglepetéssel nem szolgált mai bemutatóján az Apple, ahogy arról már beharangozónkban a pletykák alapján írtunk, az Apple új okosórákat, köztük a Watch 6-os szériáját, új iPad-eket, köztük az iPad Air-t mutatta ma be.

Tovább a cikkhez

Kitartanak a pluszok a tengerentúlon

Mindhárom amerikai részvényindex továbbra is a pozitív tartományban jár. A Dow 0,44%-kal, az S&P 500 0,93%-kal került feljebb, a Nasdaq pedig már 1,5%-os nyerőben jár. A piaci szereplők ezúttal is a technológiai papírokra figyelnek, azonban míg a múlt héten lefelé húzták a tőzsdéket, most lendületet adnak a piacoknak. Erőre kaptak ugyanis az Nvidia bejelentése után a felvásárlási spekulációk a szektorban, emellett az Apple keddi termékbemutató konferenciáját is várják a befektetők.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Durván kilógott ma a BUX teljesítménye, európa többségében jó hangulatban zárja a napot

A BUX 2 százalék feletti mínuszban zárt ma, amivel elég komolyan kilógott az európai indexek sorából, amik többnyire emelkedésben zárnak. A gyenge teljesítményt alapvetően a blue chipek mai rossz teljesítménye alapozta meg, mivel esett az OTP 2,2 százalékot, a Mol 1,9 százalékot és a Richter is 3 százalékot.

Az OTP a régiós bankokkal összehasonlítva is kifejezetten rosszul teljesített, látszik, hogy messze a sor végén szerepelt ma. 

A bank árfolyama ezzel idén 32 százalékos mínuszban van. 

OTP

A Mol hasonlóan gyenge napot tudhat maga mögött, holott a Brent és a WTI árfolyama is enyhén emelkedett 1,4, illetve 1,2 százalékot. A rossz teljesítményben azonban szerepet játszhat, hogy a héten az OPEC és a Nemzetközi Energia Ügynökség is visszavágta az idei évre vonatkozó olajkeresleti előrejelzéseit. A Mol árfolyama a mai eséssel így már idén 44 százalékos mínuszban van. 

mol2

Korrekció vagy újabb csúcs jön az amerikai tőzsdén? - online előadás

Az eufórikusan száguldó tőzsdei árfolyamok után a szeptember eleji mozgások megmutatták, hogy milyen is az, amikor lefelé is gyorsan tudnak menni az árfolyamok, és az addigi kedvenc részvények, mint a Tesla vagy az Apple kétszámjegyű esésben vannak. Vajon most kell fedezékbe vonulni és kivárni, vagy megint csak egy újabb vételi lehetőséget dobott a piac? A kérdés eldöntésében segíthet a Portfolio Trader élő online elemző webináriuma.

Tovább a cikkhez

A koronavírus-járvány ellenére erős a H&M

A svéd divatcég mai közleménye alapján az előzetesen vártnál is jobb eredményekre számít a koronavírus-járvány ellenére is. Az előzetes adatok azt mutatják, hogy harmadik pénzügyi negyedévük során 2 milliárd svéd korona adózás előtt eredményt érhetnek el.

Tovább a cikkhez

Az évszázad csalása a Tesla kihívója? A cég cáfol, a felügyelet vizsgálódik

A Nikolát még a múlt héten vádolta meg a tőzsdei cégek shortolására specializálódott Hindenburg Research, amely hosszabb elemzést tett közzé, melyben több ponton is csalással vádolták meg a Nikolát. A cég most közleményben válaszolt a vádakra és igyekszik tételesen cáfolni azokat. Az amerikai tőzsdefelügyelet is vizsgálatot indított az ügyben.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban nyitottak az amerikai tőzsdék

A nyitást követően nem sokkal máris közel 1 százalékot emelkedett az S&P 500, de a Dow Jones is 0,6 százalékkal feljebb. Nem régen jöttek ki a friss ipari termelési adatok is, amik azt mutatták, hogy augusztusban 1 százalékkal nőtt a termelés, ami alacsonyabb a júliusi 3,9 százalékhoz képest, de rossznak nem mondható hír. Ez is szerepet játszhat a pozitív hangulatban.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A magyar index egyre rosszabbul fest, Amerikában jó hangulatban indulhat a kereskedés

Európában töretlenül kitart a jó hangulat, külön érdemes kiemelni a brit börzét, ami a délutáni órákban már 1,5 százalékos szárnyalást tudhat maga mögött. A sort a magyar és a lengyel indexek zárják, közel -1 százalékos teljesítményével a BUX Index messze alulmúlja az európai átlagot.

Az amerikai határidős indexek pozitív hangulatú piacnyitást vetítenek előre, a tech-túlsúlyos NASDAQ Index határidős árfolyama közel 1,5 százalékos emelkedést vetít előre, míg az S&P 500 is közel 0,9 százalékos pluszban áll jelenleg.

Hatalmasat esett a BIF árfolyama

Mint ahogy arról már beszámoltunk, a tegnapi nap folyamán a Budapesti Értéktőzsde döntött a BUX kosár új összetételéről - szeptember 21-től bekerül az indexbe az Akko Invest, a BIF-nek pedig búcsút kell mondania a tekintélyes indextagságtól, mivel már második ízben nem sikerült a társaságnak teljesítenie az új kritériumrendszer feltételeit. 

Az ingatlanpiacon tevékenykedő vállalat árfolyama érzékenyen reagált az indexből való kikerülésre, ma eddig 6,7 százalékot csökkent a papír értéke.

bif

Tőzsdére megy a "lengyel eBay", évek óta nem láttunk ekkora kibocsátást a régióban

Lengyelország legnagyobb e-kereskedelmi platformját üzemelteti az Allegro, amely most tőzsdei bevezetést tervez. Azt láttuk a világ más részein, akár az Amazon példáját véve, hogy a kiskereskedelmi cégek forgalma valósággal felrobbant a koronavírus járvány alatt, amely igaz a legyel cégre is. A társaság részvényeit a varsói tőzsdére vezethetik be, a tranzakció az elmúlt évek egyik legnagyobb IPO-ja lesz Lengyelországban és ezzel a régióban.

Tovább a cikkhez

Európában továbbra is jó a hangulat, a magyar piacnak nem sikerül a felzárkózás

A vezető európai részvényindexek továbbra is jól teljesítenek, több ország börzéje is egy százalék körüli emelkedésnél jár a koradélutáni órákban.

A magyar BUX Indexnek nem sikerül egyelőre a felzárkózás, a részvényindex alakulását meghatározza a Mol és az OTP rossz teljesítménye, jelenleg -1 százalékon áll a magyar börze.

Régiós szinten felemás teljesítményt mutatnak a bankszektor papírjai, az OTP több, mint 0,5 százalékos esésével a sor vége felé áll.

Jön az Apple nagy bejelentése - Mire számíthatunk?

Ahhoz az elmúlt hónapokban már hozzászokhattunk, hogy a világ nagyvállalatai, legyenek autógyártók vagy tech cégek, virtuálisan, online előadásokon mutatják be legújabb termékeiket. Ma az Apple tart bemutatót, ahol nagy valószínűséggel nem a legújabb iPhone-okat ismerhetjük meg, de érkezhetnek új termékek, és fontos szoftvereket is bemutathat az Apple.

Tovább a cikkhez

Hova fektessünk, ha vége a koronavírusnak? Lesznek jó lehetőségek

Egyre több országban bontakozik ki a koronavírus második hulláma, egyelőre nem látni a pandémia végét. A Wall Streeten mégis egyre többen beszélnek a vírus utáni életről és a potenciális befektetési lehetőségekről – az AB Bernstein elemzése szerint a vírushelyzet után jók lehetnek például az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek, de kerülni kell többek között a bankszektor papírjait.

Tovább a cikkhez

Mibe érdemes ilyen őrült rali után fektetni? Mutatunk néhány fedezéket

Nem sokan látták előre azt a ralit, ami március óta tart a tőzsdéken, sokan le is maradtak a jó beszállókról, ezek után arra a kérdésre, hogy mibe érdemes most fektetni többféle válasz is adható. Cikksorozatunk első részében nagy lemaradókat mutattunk be, a második részben a ralit vezető sztárcégek részvényeit,harmadik részben a magas osztalékhozammal kecsegtető cégeket. Most, a negyedik részben a nem ciklikus, defenzív szekorokat vizsgáltuk meg közelebbről. A listánkon szereplő európai cégek között több szektor vállalatai is szerepelnek,a közműcégeket, telekommunikációt és gyógyszeripart vettük górcső alá.

Tovább a cikkhez

Kimondottan jó a hangulat Európában, de a magyar piac jelentősen alulteljesít

Egyelőre jól alakul a hangulat a vezető európai tőzsdéken, szinte minden ország börzéje pozitívan teljesít. Érdemes kiemelni a brit, az osztrák és a svájci piacokat, itt ugyanis 1 százalék körüli a növekedés mértéke.

Rosszabb a helyzet a BUX Indexnél, a magyar börze jelenleg sereghajtó Európában. A kimondottan rossz teljesítmény első sorban a blue chipek árfolyamának csökkenésével magyarázható - a Mol már több, mint 2 százalékos mínusznál jár ma, de az OTP is kifejezetten rosszul teljesít.

Egyre borúsabbak az olajpiac kilátásai, hosszú időbe fog telni a kilábalás

A héten már az OPEC is visszavágta az idei évre vonatkozó keresleti előrejelzését, és most megtette ugyanezt a Nemzetközi Energia Ügynökség is. Az IEA szerint a gyenge olajpiac hangulat és a koronavírusos esetszámok növekedése, amelyek a leginkább hatással vannak a fekete arany keresletére.

Tovább a cikkhez

Autóipari gigaüzlet jön, alaposan megmozgatta a részvényárfolyamokat

Továbbra is egyesülne a FiatChrysler és a PSA, a felek azonban változtatnak a tranzakció feltételein azért, hogy megerősítsék a két cég mérlegét. A bejelentést követően a cégek részvényárfolyama jelentős elmozdulást mutat, eddig a FiatChrysler a nap nyertese.

Tovább a cikkhez

Ma is gyenge a magyar tőzsde, esik a Mol

Az elmúlt hetekben is láttuk, hogy a magyar tőzsde alulteljesítő az európai társaival szemben, és ez ma sincs másképp, hiszen a vezető európai indexek jellemzően a hétfői záróértékük közelében járnak, míg a magyar tőzsde már 0,9 százalékot esett. A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tud emelkedni, az OTP 0,9, a Mol 1,4, a Richter pedig 1,2 százalékos esésével lefelé húzza a BUX-ot. A hazai olajtársaság grafikonján nehéz szépet látni, lényegében május óta lefelé mutató trendben mozog az árfolyam, így lassan már közel kerül a márciusi mélyponthoz. A Mol esése az olajár gyengülésével magyarázható, amely elsősorban a gyenge keresleti oldalnak tudható be. Az OPEC hétfőn közölte, hogy csökkentette az olaj keresletével kapcsolatos előrejelzéseit. Jelenlegi várakozásaik alapján az átlagos napi olajkereslet 90,2 millió hordó körül alakul majd 2020-ban. Az alacsonyabb számok elsődleges oka a lassabb gazdasági kilábalás és a növekvő koronavírus esetszám.

mol

Felfelé kapaszkodik Európa

Emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék a keddi piacnyitást követően, a DAX 0,3 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,2 százalékkal került feljebb, míg az FTSE 100 0,3 százalékot erősödött. A milánói börze feljebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,5 százalékot emelkedett. A mérsékelt emelkedés részben annak betudható, hogy a friss adatok szerint idén eddig a legnagyobb mértékben nőtt az ipari termelés Kínában augusztusban, miközben az ország kiskereskedelmi forgalma a koronavírus-járvány óta először bővült a múlt hónapban. A befektetők azonban kivárhatnak a jegybanki ülések előtt, az Fed ma kezdi két napos ülését, amely az „átlagos” inflációs célkitűzés bejelentése óta az első lesz. Emellett a japán, és a brit jegybank is csütörtökön ülésezik.

dax

Az irányt keresi a magyar tőzsde

Mérsékelt elmozdulást látunk a magyar tőzsdén a nyitás után, a BUX 0,1 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,3 százalékot esett, a Mol 0,2 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig hétfői záróértéke közelében jár.

bux

Goldman: Jön a vakcina, folytatódik a tőzsdei száguldás

Az eladási hullám, ami majdnem korrekcióba taszította az S&P 500 indexet most véget érhet a Goldman Sachs elemzői szerint, ugyanis a befektetők az amerikai gazdaság újranyitására és a koronavírus vakcinák fejlesztésével és későbbi értékesítésével kapcsolatos hírekre fókuszálnak.

Tovább a cikkhez

Kémbotrány után fúzió? Egyesülhet a UBS és a Credit Suisse

Axel Weber, a UBS elnöke egy esetleges fúzió ötletén gondolkodott a rivális Credit Suisse-szel – számol be a hírről a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Újabb érdekességek derültek ki a világ egyik legtitokzatosabb cégéről

A már-már eufórikus tőzsdei hangulat nyilvánvalóan hatással van a tőzsdei kibocsátásokra is, amelyek közül az egyik legérdekesebb a Palantiré, az amerikai cég, amely többek között a CIA-vel is együtt dolgozik, akár 25 milliárd dollárt is érhet.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt elmozdulással indulhat a keddi kereskedés Európában

  • Jól indult a hét Amerikában, a vezető részvényindexek kivétel nélkül erősödtek: a Dow Jones (1,2%), az S&P 500 (+1,3%) és a Nasdaq (1,9%) értéke is emelkedett a korábbi záráshoz képest. A jó hangulatot erősítette, hogy októberre ígért vakcinát a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen a Pfizer amerikai gyógyszergyár vezérigazgatója, Albert Bourla egy hétfői televíziós interjúban. Bourla elmondta, az oltóanyaggal folytatott kísérletek sikeresek, s ezeket most a sérülékenynek mondott - tehát idősekből vagy krónikus betegséggel küszködőkből álló - csoportokra is kiterjesztik. Ennek köszönhetően a Pfizer árfolyama 2,6 százalékot erősödött pénteken. Jól teljesített több technológiai vállalat is: nőtt az Apple (+3%), a Tesla (+12,5%), az Nvidia (+5,8%) és az Oracle (+4,3%) árfolyama is. Mindez fontos szerepet játszott abban, hogy a technológiai vállalatokat magába tömörítő Nasdaq részvényindex vezette hétfőn az erősödést a tengerentúlon.
  • Az ázsiai tőzsdék javarészt emelkedtek kedden, a hangulatot javította, hogy a friss adatok szerint idén eddig a legnagyobb mértékben nőtt az ipari termelés Kínában augusztusban, miközben az ország kiskereskedelmi forgalma a koronavírus-járvány óta először bővült a múlt hónapban. A Nikkei 0,5 százalékot esett, míg a sanghaji tőzsde szerény, 0,4 százalékkal értékelődött fel, a hongkongi index pedig szintén emelkedve 0,5 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein is jó volt a hangulat, a dél-koreai Kospi 0,5 százalékot emelkedett, míg szingapúri tőzsde 0,5 százalékkal került feljebb.
  • Az amerikai határidős indexek vegyesen teljesítenek ma reggel, a határidős DAX alapján a német tőzsde hétfői záróértéke közelében nyithat.
  • Kedden Magyarországon a KSH közli az építőipar júliusi teljesítményét. Az MNB kötvényvásárlási aukcióját is érdemes figyelni, a jegybank ugyanis az elmúlt hetekben felpörgette az eszközvásárlásokat és erre számíthatunk ezen a héten is. A világgazdaságban az amerikai ipari termelés augusztusi adataira érdemes figyelni, amely sokat elárulhat arról, hogy a világ legnagyobb gazdasága hol tart a kilábalásban. Érkeznek még hangulatindexek Németországból és az eurózónából.
  • Az olaj ára lejjebb került ma reggel, az októberi leszállítású WTI 0,3 százalékos gyengülés után jelenleg 37,17 dollárnál jár. Az arany ára feljebb került, a sárga nemesfém jegyzése 1967,4 dolláron áll.
  • A forint erősödik ma az euróval szemben, egy euró 357,01 forintba kerül, míg egy dollárért 300,12 forintot kell fizetni.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Még mindig egyesülne a Fiat és a Peugeot, a világ negyedik legnagyobb autógyártója jöhet létre

Nem tett le az egyesülési tervről a FiatChrysler és a PSA, a két autógyártó azonban módosítja a tranzakció feltételeit azért, hogy megerősítsék a két cég mérlegét.

Tovább a cikkhez
koronaviruscoronavirus
szlovakia_koroonavirus
rakéta amerika biden trump elnökválasztás
Akkora vihar készül, amibe beleremeghet a világgazdaság
boltbezárás zárva closed
Új bankadóval riogat Csehország, de nem Magyarországot utánoznák
Föld alatti csövekkel javítanák a szmogos pesti levegőt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
boltbezárás zárva closed