Megvan, ki újíthatja fel az M1-es autópályát Budapest és Tatabánya között
Üzlet

Változhat a bonus-malus rendszer

Portfolio
Panaszt nyújtott be a Magyar Autóklub az alapvető jogok biztosához a bonus-malus rendszerhez kapcsolódó károkozói pótdíj felszámításával összefüggésben, a biztos pedig helyt adott a panasznak, ezért a vonatkozó NGM-rendelet módosítását kérte - írja az Index.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa úgy látja, hogy a szabályozás teljes egészében a biztosítók döntésére bízza a kártörténeti adatok felhasználásának kérdését, emiatt pedig a biztosítói díjmegállapítási rendszert önkényesnek látja. Hozzátették viszont: a károkozói pótdíj általánosságban nem kifogásolható.

Az ombudsman megállapította, hogy a szabályozás nincs tekintettel sem a biztosítók díjmegállapításban fennálló gazdasági érdekeltségére, sem pedig a fogyasztók érdekeinek védelmére.

Az alapvető jogok biztosa szerint a gépjármű-felelősségbiztosításra (kgfb) vonatkozó rendeleti szabályozás sérti a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság elvét is. Visszásnak látják a túlzott mértékű károkozói pótdíj alkalmazását is, amely a kockázat alapú díjkalkulációt, tehát magát a bonus-malus rendszert veszi semmibe, amely esetenként akár 150%-os díjnövekedést is okozhat.

Kozma Ákos a jelentésében felkérte a pénzügyminisztert, hogy fontolja meg a bonus-malus rendszer, az abba való besorolás, illetve a kártörténeti igazolások kiadásának szabályairól szóló NGM-rendelet módosítását. Emellett felkérte a Magyar Biztosítók Szövetségének elnökét is, hogy juttassa el a jelentést a magyar biztosítókhoz.

Címlapkép: Shutterstock

traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
traders