GettyImages-141289992
Üzlet

Elszakadtunk a világtól, alaposan megütötték a magyar tőzsdét

Portfolio
A BUX alaposan lemaradt idén a világ vezető részvényindexeitől a március közepe óta tartó raliban, a gyenge teljesítmény mögött elsősorban a magyar blue chipek rossz teljesítménye húzódik meg. Megnéztük az OTP, a Mol, a Richter és a Magyar Telekom grafikonjait, hogy mi történt és mire számíthatunk tőlük a közeljövőben.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A világ vezető részvényindexei raliznak, a BUX nagyon lemaradt

Miközben a világ vezető részvényindexei az elmúlt hónapokban hatalmas ralin vannak túl, visszatekintve persze a márciusi esés kimondottan brutális volt, de azóta már újabb és újabb csúcsokat döntenek a részvényindexek. Erre jó példa az S&P 500, amely a koronavírus ellenére új csúcsra tudott emelkedni.

sp500tech

A magyar tőzsde viszont abszolút lemaradó, a BUX index teljesen más pályát járt be, mint a vezető amerikai vagy nyugat-európai indexek, ami egyértelműen a hazai blue chipek rossz teljesítményének tudható be. Miközben az S&P 500 értéke idén 6 százalékot emelkedett, a BUX értéke 26 százalékot esett.

buxtech

Megnéztük hogyan fest a hazai blue chipek grafikonja, és mire figyeljenek a befektetők.

OTP

Az OTP árfolyama idén február közepén még 15 700 forint fölött állt, onnan jött a koronavírus-válság miatti zuhanás. Értékének szinte pontosan felét veszítette el április 21-ig, vagyis két hónap alatt lefeleződött az OTP. Onnan a világ tőzsdéinek ralijával párhuzamosan az OTP is emelkedett , de míg a rali az amerikai tőzsdéken még mindig tart, az OTP emelkedése június közepén kifulladt, addigra történt meg a március közepén a grafikonon hagyott résnek a betöltése, amiről többször is írtunk.

Június közepe óta egy csökkenő trendcsatornában halad az OTP árfolyama, amelynek a felső és alsó szélét is többször érintette már az árfolyam, legutóbb a felső szélét ezen a héten hétfőn, azóta viszont újra meredeken esik az árfolyam. A következő napokban egy nagyon fontos zónába érkezhet meg az árfolyam, pontos szintet nem könnyű mondani, de az elmúlt hónapok támasz- és ellenállás szintjei alapján 9 900 és 10 150 forint közötti sáv rajzolódik ki. Az, hogy ez a sáv megtartja-e az árfolyamot, kritikus lesz az OTP árfolyamának alakulása szempontjából. A trend most egyértelműen lefelé van.

Amennyiben ez a sáv elesik, akkor tovább folytatódhat az esés és ebben az esetben a csökkenő trendcsatorna alsó szélét érdemes figyelni, ami 9500 forint körül húzódik.

Ahhoz, hogy a grafikon újra jól nézzen ki vételi szempontból, az árfolyamnak a csökkenő trendcsatornából fölfelé kellene kitörnie.

otptech

Mol

A Molban a március közepi mélypontot követő ralinak a vége már április közepén eljött, azóta a Mol árfolyama is csökkenő trendcsatornában halad, és egyre közelebb kerül ahhoz, hogy elérje a március közepi mélypontot, ami közel 1 500 forintnál található. Kapaszkodót esetleg az adhat, hogy az OTP-hez hasonlóan a Mol chartján is kialakult még március közepén egy rés, aminek a betöltése mostanra megtörtént, a grafikon azonban továbbra is rosszul néz ki, a csökkenő trendcsatornában fölfelé történő kitörés hozhatna tartós fordulatot.

moltech

Richter

A Richter grafikonja egészen szeptember a múlthét elejéig nagyon jól nézett ki, az árfolyam egymás után döntötte a rekordokat, a múlthéten azonban markáns lefordulás kezdődött, amivel együtt is továbbra sem sérült az emelkedő trend. Az előző két lokális mélypont, a március közepi és a július végi összekötésével egy trendvonalat rajzolhatunk a Richter grafikonjára, első körben ez nyújthat támaszt nagyjából 6 500 forint környékén az árfolyamnak.

Ez a 6500 forint körüli szint a múltban több alkalommal támaszként szolgált.

Amennyiben az elesik, a következő izgalmas szint az a 6 130 forint körüli szint lesz, ami idén januárban, idén február végén és július végén is támaszt nyújtott az árfolyamnak.

richtertech

Magyar Telekom

A Magyar Telekom is nagyon hasonlóan viselkedik a Molhoz és az OTP-hez. Itt is azt látjuk, hogy a február-márciusi esésnek a felét sikerült visszaemelkednie az árfolyamnak, de május vége óta már a Magyar Telekom árfolyama is csökkenő trendcsatornában halad és már csak 8 százalékkal áll magasabban, mint a márciusi mélypont.

A Magyar Telekom grafikonján is a csökkenő trendcsatornából felfelé való kitörés hozhatna tartós fordulatot. Abban az esetben a 387 forint körüli szintet érdemes majd figyelni, lefelé pedig a márciusi mélypontokhoz közeli 335-340 forint közötti zóna lehet érdekes.

MTtech

Címlapkép: Jesse Wild/Digital Camera Magazine/Future via Getty Images

elefántcsontpart
biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
trmp
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-1227827589