airbus h145m
Üzlet

Újabb hadiipari üzemek létesülhetnek Magyarországon (korr.)

Portfolio
A kiskunfélegyházi fegyvergyár, a gyulai Airbus-üzem és a zalaegerszegi Lynxgyár mellett hamarosan újabb hadiüzemek létesülhetnek Magyarországon - mondta el Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos a Kossuth Rádió műsorán.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Elindult az Airbus céggel egy gyárberuházás és tárgyalunk további gyárberuházásokról

– mondta el Maróth Gáspár a műsorban.

Javítás: a kijelentést elsőre félreértettük és azt írtuk, hogy újabb Airbus-üzem létesítéséről folyik a tárgyalás. Később a kormányiroda tisztázta: nem az Airbusszal folyik újabb gyár létesítéséről tárgyalás, hanem más cégekkel tárgyalnak újabb hadiipari üzemek létrehozásáról.

2019-ben jelentették be, hogy az Airbus Helicopters a magyar kormánnyal partnerségben helikopter-alkatrészgyárat létesít Gyulán, a gyártás az üzemben 2021-ben indulhat meg. 2018-ban pedig Kiskunfélegyházán létesült kézifegyvergyár, amely Česká zbrojovka licencei alapján gyárt gépkarabélyokat, géppisztolyokat és maroklőfegyvereket.

Maróth Gáspár beszélt annak a hátteréről is, hogy a Lynxeket gyártó Rheinmetall miért pont Magyarországon építi meg az új gyártóüzemét, annak ellenére, hogy az ország hadiipari kapacitása az összes szomszédos országétól elmaradt.

Ismertette, hogy önmagában a 218 darab harcjármű beszerzése erős indok volt, de a Rheinmetall előnyösnek találta a kormányzat iparfejlesztési támogatási rendszerét is, illetve Magyarország jól áll az autóipari és más ipari szegmensekben is.

Mint írtuk korábban, a Lynxek a honvédségi szolgálat mellett exportra is készülnek majd:

Maróth Gáspár a műsorban beszélt arról is, hogy a koronavírus-krízis alatt bár számos üzem leállt Európában, a hadiipari üzemek tovább működtek, részben azért, mert ezek nem függtek a kínai ellátmányi lánctól, amely szintén összeroppant a krízis alatt. Így a hadiipar egy diverzifikációs eszközként is szolgálhat az országos ipari kapacitásban. 

Címlapkép: A Honvédség egyik legelső H145M helikoptere, még átadás előtt a donauwörthi üzemben.

bullbear
hacker
london191217gettystock
koppenhága_dánia_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bullbear