walmart
Üzlet

Itt a járvány következő hulláma, mutatunk egy izgalmas befektetést, ami most jól teljesíthet

Portfolio
A Walmart a koronavírus-járvány egyik nyertesének is mondható, a vállalat nem csak hogy rezisztensen viselte az elmúlt hónapokat, de bevételei az első és a második negyedévben is átlag felett nőttek, az e-kereskedelmi bevételek felrobbantak, ezt pedig a befektetők is értékelik, a cég részvényárfolyama idén már 15 százalékot emelkedett, az elemzők optimisták a cég részvényeire. Megnéztük, mi a sztori a világ legnagyobb bevételű vállalatában.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Miért pont a Walmart?

Az amerikai kiskereskedelmi cégek jól teljesítettek az elmúlt hónapokban, az elmúlt negyedévekben nőttek a bevételek és profitok - főként azok a cégek profitáltak a COVID-helyzetből, amelyek online kereskedelemmel is foglalkoznak.

Ezek közül a cégek közül a Walmart keltette fel az érdeklődésünket, egyrészt azért, mert az elemzői ajánlások alapján kifejezetten vonzó a cég,

viszont a vállalat részvényei idén az év eddigi részében látott remek teljesítmény ellenére is lemaradónak számítanak a szektoron belül.

Mi a sztori a Walmartban

  • Rezisztens működés: Világszerte jól teljesítettek az idei első félévben a kiskereskedelmi cégek, főként azok, amelyek online platformmal is rendelkeztek, ebbe a sorba illeszkedik a Walmart teljesítménye is, az első negyedévben 8,7, a másodikban 5,8 százalékkal nőttek a vállalat bevételei, ráadásul a lendület kitarthat, a következő negyedévekben az elemzői várakozások alapján 3-4 százalékkal nőhetnek a bevételek.
  • Indul a Walmart+: a koronavírus-járvány miatt a tervezettnél később, de szeptember 15-én elindul a Walmart előfizetéses szolgáltatása, amelynek keretében éves szinten 98, vagy havonta 12,95 dollárért korlátlan árukiszállítás jár az ügyfeleknek, 35 dollár feletti rendelés esetén még aznap kiszállít a kiskereskedő cég, ezen felül az előfizetők olcsóbban tankolhatnak a Walmart és partnerei benzinkútjain, és hozzájutnak a Scan & Go technológiához, amelynek a lényege, hogy a felhasználók beszkennelhetik az árukat a Walmartokban. A cég terve az, hogy további előnyöket és szolgáltatásokat nyújt majd a közeljövőben, például hitelkártyát, de akár streaming szolgáltatást is, vagyis ezzel a csomaggal nagy kihívója lesz az Amazonnak, ahol a tapasztalatok alapján a Prime előfizetők sűrűbben és nagyobb értékben vásárolnak, mint a nem előfizető ügyfelek, ez is fantázia a Walmartban.
  • Nyitnak a Z-generáció felé: A Walmart a Microsofttal karöltve megvette volna a TikTokot, ami végül nem sikerült, de bizonyítja, hogy a cég menedzsmentje nyitna a fiatalabb generációk irányába, és olyan platformokban gondolkodik, amelyekkel szélesítheti az ügyfélbázisát.  
  • Partnerség a Microsofttal: Sokakat meglepett, hogy a Microsofttal közösen vette volna meg a TikTokot a Walmart, pedig a 2 cég partnersége már 2018 óta tart, ennek keretében a Microsoft szolgáltatásaival, gépi tanulással, mesterséges intelligencia segítségével teszik hatékonyabbá az ügyféltargetálást, az értékesítést

    - a Microsoft abban segít, hogy a Walmart felvegye a versenyt az Amazonnal.

  • Partnerség a Shopify-jal: a Walmart megnyitja a Marketplace nevű platformját a Shopify-on keresztül értékesítő cégek előtt, amivel első körben néhány ezer, később akár több százezer vállalat köthet üzleteket a Walmart Marketplace-en keresztül.

Mit gondolnak az elemzők

A legfrissebb elemzői ajánlások alapján 26 elemző vételre, 9 tartásra, 1 pedig eladásra ajánlja jelenleg a Walmart papírjait.

Az elemzői célárak átlaga jelenleg közel 6 százalékkal áll magasabban, mint a Walmart árfolyama.

A Walmart papírjai a 2021-es profittal számolva közel 25-ös P/E rátán forognak, vagyis a vállalat a legközelebbi szektortársak részvényeivel összehasonlítva a magasabban árazott papírok közé tartozik - igaz, több versenytársnál is magasabb profitnövekedést érhet el a következő években a vállalat.

A Walmart historikus árazásán látszik, hogy

egyre inkább e-kereskedelmi cégként árazzák a vállalatot

- miközben az elmúlt 2 évtized átlagos árazási szorzója 18,3, addig az előretekintő P/E ráta jelenleg már 25 fölött áll.

Mit mutat a grafikon

Már évek óta emelkedő trendben van a Walmart részvényének árfolyama, újabb és újabb történelmi csúcsokra emelkedik az árfolyam. Szeptember elején egy rendkívül túlvett állapotról esett nagyot a papír értéke, a mostani eséssel nagyjából az előző, augusztus közepi csúcs közelébe jutott az árfolyam.

Ez az árszint támaszként funkcionálhat - ha itt meg tud kapaszkodni az árfolyam, akkor folytatódhat az emelkedés, ezt támogathatja a július eleje óta tartó, rövid távú emelkedő trendvonal támasza is.

wmt

Címlapkép: Kena Betancur/VIEWpress via Getty Images

ugrás, start
koronavírus
arany
bikuci
koronavírus
gyori audigyar
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Portfolio HR Revolution 2020
ugrás, start