GettyImages-1228505908
Üzlet

Vasárnaptól betiltják a WeChatet az Egyesült Államokban, a TikTok pedig nem lesz letölthető

Portfolio
Az amerikai kereskedelmi minisztérium ma reggeli rendeletében közölte, hogy vasárnaptól betiltják a WeChatet és részben a TikTokot is az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy letölteni se lehet majd az alkalmazásokat, de a tiltás csak az USA-ra vonatkozik. A TikTokot pedig még lehet majd használni, ha már letöltésre került, de frissíteni nem lehet majd.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A tiltásra vonatkozó rendeletet azután adták ki, hogy Donald Trump elnök a várakozások szerint ma fog dönteni arról, hogy létrejöhet-e az Oracle és a TikTok kínai tulajdonosa, a ByteDance közötti megállapodás a videomegosztó tulajdonlásával kapcsolatban.

Az elnöknek főleg biztonsági szempontból vannak aggályai a megállapodással kapcsolatban és olyan megoldást szeretne, ami orvosolja ezeket. Ez egy új vállalat felállítását is jelentheti, amiben a TikTok amerikai tevékenységei a többi részétől elkülönítetten működnének.

Wilbur Ross, kereskedelmi miniszter nyilatkozata szerint:

Az elnök irányításával nagyon komoly lépéseket tettünk, hogy felvegyük a küzdelmet a kínaiak amerikai állampolgárok személyi adataival kapcsolatos adatgyűjtése ellen.

A bejelentés egybevág a korábbi augusztus eleji elnöki rendelettel, amely 45 napot adott TikToknak, hogy eladja amerikai üzletét egy amerikai tulajdonban lévő vállalatnak, különben betilthatják őket. 

A WeChat, amely ez egyik legnépszerűbb üzenetküldő szolgáltatás, a kínai Tencent tulajdonában van, míg a TikTok videomegosztó anyacége a már említett ByteDance.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium rendeletében az áll, hogy vasárnaptól az amerikai cégek nem vehetnek részt az említett alkalmazások terjesztésében, tehát ezt azt jelenti, hogy az Applenek és a Googlenek is el kell távolítania az alkalmazásokat a platformjukról.

A kereskedelmi miniszter azt is hozzátette, hogy a tiltás máshogyan fogja érinteni a TikTokot és a WeChatet. A TikTok továbbra is működőképes marad majd, ha már telepítésre került, de frissíteni nem lehet majd. A WeChat teljes tiltásra kerül vasárnaptól. 

A rendeletet még hatályba lépés előtt visszavonhatják, ha sikerül dűlőre jutni az ügyben. 

Az Oracle árfolyama 0,5 százalékkal van lejjebb nyitást követően, míg idén 13,5 százalékos pluszban van a részvény. 

oracle

(CNBC)

Címlapkép: © 2020 SOPA Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
GettyImages-1227841046 (1)