koronavirus_maszk
Üzlet

Koronavírus: Románia változtatott a statisztikákon, Lengyelországban új csúcson a napi esetszám

Portfolio
30,5 millióra nőtt ma reggelre a globálisan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – derül ki a Johns Hopkins Egyetem friss adataiból. Még mindig az Egyesült Államok a legfertőzöttebb ország a világon, 6,7 millió esetszámmal, de Indiában és Brazíliában is több millió fertőzöttet tartanak nyilván. A halálos áldozatok száma közelíti az 1 millió főt, jelenleg 951 ezer ember halálát hozták összefüggésbe a világon a koronavírussal. Itthon 3 hónap után ma ismét tájékoztatót tart az operatív törzs, nagy valószínűséggel a törlesztési moratóriumról lesz szó.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Négyhavi csúcson az új fertőződések száma Nagy-Britanniában

A legfrissebb adatsor szerint több mint négy hónapja nem mért szintre emelkedett szombaton a szűrővizsgálatokkal kimutatott új koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium összesítése szerint a szombat este zárult 24 órában 4422 fertőzésről számoltak be a szűréseket végző laboratóriumok. Ez május 8. óta a legmagasabb napi adat.    

A minisztérium által közzétett grafikus kimutatás szerint a naponta újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések számának mozgó hétnapi átlaga is 3500 felett jár.    

Júliusban és augusztusban nem érte el az ezret a teszttel igazolt új koronavírus-fertőzések napi számának egy hétre vetített átlaga.    

A brit egészségügyi minisztérium szombat esti ismertetése szerint az előző egy napban 27-en haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 betegségben. (MTI)

Koronavírus: közel öthavi csúcson az új esetek száma Németországban

Ismét csaknem öthavi csúcsra, április vége óta a legmagasabbra emelkedett Németországban az új típusú koronavírussal fertőzöttek regisztrált napi száma a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szombaton ismertetett adatai szerint.

Tovább a cikkhez

Új Covid-videók jönnek

A kormány új tájékoztató filmeket jelentet meg a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban - mondta el a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek.

Dömötör Csaba közölte: a filmekben a korábbiakhoz hasonlóan Győrfi Pál - az Országos Mentőszolgálat szóvivője - hívja fel a figyelmet a legfontosabb szabályokra, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és a látogatási tilalomra az egészségügyi intézményekben.     

A szabályok betartásával elkerülhető, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat

- hangsúlyozta az államtitkár.     

Ha betartjuk a szabályokat, a második hullámmal is eredményesen vehetjük fel a küzdelmet. "Együtt újra sikerülni fog" - ez az új tájékoztató filmek fő üzenete - közölte.

Koronavírus: elérte kapacitásának határát az első kórház Bécsben

Elérte kapacitásának határát Bécsben az első olyan kórház, amelyben koronavírus-fertőzötteket kezelnek: a Favoriten kerület klinikája nem tud több beteget fogadni, de az osztrák főváros más kórházaiban még bőséggel vannak szabad ágyak Covid-betegek részére - közölte szombaton Markus Pederiva, a bécsi orvosi válságstáb szóvivője a Tageszeitung osztrák napilap szerint.

Tovább a cikkhez

Romlik a helyzet Hollandiában és Belgiumban

Belgiumban átlépte az ezret az új igazolt koronavírusos fertőzöttek napi átlaga - írta szombaton a helyi sajtó.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet legfrissebb statisztikái szerint az elmúlt héten naponta átlagosan 1071 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. A fertőzés egyre gyorsabban terjed, az új esetek napi száma 77 százalékkal nőtt az utolsó két hét alatt. A heti rekordot hétfőn mérték, amikor 1717 új fertőzést regisztráltak az egészségügyi hatóságok.

A közegészségügyi intézet szerint a járvány helyi megjelenése óta mintegy 2,8 millió, az utolsó hét napban pedig naponta mintegy 32 300 tesztet hajtottak végre. Jelenleg 390 beteg szorul kórházi ápolásra, 5 százalékkal több, mint pénteken, illetve 78 embert kezelnek intenzív osztályon, kilenccel többet, mint előző nap. A hét folyamán naponta átlagosan 41 embert vittek kórházba, ez meghaladja az előző héten jelentett napi 22 kórházi felvételt, valamint több mint kétszerese az azt megelőző hét 15,7-es átlagának.

Az elmúlt héten, naponta átlagosan 2,7 halálesetet jelentettek, ez az adat lényegében megegyezik az előző héten feljegyzett számokkal. A járvány helyi megjelenése óta Belgiumban 9937 ember halt meg a betegség következtében. A fertőzések gócpontja továbbra is a flamand régió.

A szomszédos Hollandiában is romlott a járványhelyzet. A holland közegészségügyi szolgálat szombati adatai szerint az elmúlt hét napban 8265 új esetet igazoltak, míg az azt megelőző héten ez a szám még 5427 volt. A kormány péntek este korlátozó intézkedéseket jelentett be. Mark Rutte miniszterelnök azt mondta: a helyzet riasztó, ezért van szükség az újabb rendelkezésekre, mivel el kell kerülni a teljes lezárást.

A vasárnap életbe lépő intézkedések értelmében a vendéglátóegységeknek hajnali 1 órakor be kell zárniuk, valamint a rendelkezések tiltják az 50-nél több főre kiterjedő társadalmi eseményeket. Ez utóbbi alól kivételt jelentenek a vallási célú összejövetelek, a temetések, a tüntetések és a színházi előadások.

A 17,5 millió lakost számláló országban eddig több mint 90 ezer esetet regisztráltak, és csaknem 6300 ember lett a Covid-19 betegség áldozata.

(MTI)

Lengyelországban új csúcson a napi esetszám

Lengyelországban napi rekordot döntött a fertőzöttek száma: 1002 új esetet regisztráltak az elmúlt napban - közölte a varsói egészségügyi minisztérium a Twitteren. A halottak száma tizenkettővel növekedett.

Az országban 78 330 fertőzöttje és 2282 halálos áldozata van a koronavírusnak. Eddig 63 861-en épültek fel a Covid-19-ből.

Az egészségügy minisztérium közölte, hogy 1977 fertőzésgyanús embert kórházban kezelnek, 118 864-en karanténban, 11 494-en pedig járványügyi felügyelet alatt vannak.

A lengyel hatóságok az elmúlt napokban szigorítottak a koronavírus-tesztek elrendelésére vonatkozó szabályokon.

(MTI)

Románia változtatott a statisztikáin

Romániában újabb 42 koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok szombaton, ezzel meghaladta a 4400-at a járvány halálos áldozatainak száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szombati jelentésében szereplő halálesetek száma néhány százalékponttal haladja meg utóbbi két hét átlagát, amely augusztus közepe óta meghaladta a 40-et, és csak az utóbbi tíz napon kezdett valamelyest csökkenni.

Az utóbbi 24 órában újabb 1333 embernél mutatták ki a koronavírust, ami nagyjából megfelel az utóbbi két hét átlagának, és csaknem 400-zal elmarad a héten regisztrált újabb rekordtól.

Romániában eddig több mint 111 ezer embert diagnosztizáltak koronavírussal, közülük több mint 89 ezren meggyógyultak, így az ismert aktív fertőzöttek száma 18 ezerre tehető. Jelenleg kevesebb mint 7000 koronavírusos beteget kezelnek a kórházakban, a súlyos esetek száma pedig szeptember eleje óta 500 alatt ingadozik: szombaton 461 fertőzöttet ápoltak az intenzív terápián.

A GCS adatsorában - néhány napos szünet után - pénteken a korábbinál 45 ezerrel több gyógyult jelent meg, miután egy miniszteri rendelet előírta, hogy nemcsak azokat a fertőzötteket minősítik gyógyultaknak, akiknek két koronavírus-tesztjük negatív lett, hanem a házorvos is - telefonos konzultáció alapján - látatlanban gyógyultnak nyilváníthatja az otthoni elszigetelésben lévő fertőzötteket, továbbá azokat a tünetmentes fertőzötteket is kivezetik a statisztikából, akiket tíz nap után egy negatív teszt után kiengednek a kórházból.

A koronavírus-fertőzésből felgyógyultak új meghatározása szerint Romániában több mint 400-zal nőtt az utóbbi 24 órában az ismert aktív fertőzöttek száma.

(MTI)

Több mint 3200 új beteg Ukrajnában egy nap alatt

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szombatra is több mint 3200 új beteget regisztráltak. Velük együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma már megközelítette a 172 ezret, az elhunytaké pedig már meghaladta a 3,5 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

Az elmúlt napon 3240 új esettel 172 712-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 48 újabb halálos áldozattal 3516-ra emelkedett, miközben eddig 76 754-en gyógyultak meg, közülük előző nap 1268-an. Jelenleg 92 442 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1924-gyel nőtt egy nap alatt. A héten szerdán regisztrálták a járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3584-et, az eddigi legtöbb napi halálos áldozatot, 76-ot pedig kedden.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, négyszázat, továbbá nyolc újabb halálesetet az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol az azonosított fertőzöttek száma már elérte a 19 140-et, az elhunytaké pedig a 312-t.

A kormány veszélyhelyzeti bizottsága előző nap felülvizsgálta az ország településeinek színes - azaz zöld, sárga, narancs és vörös - besorolását, ami hétfőtől lép életbe.

A kórházi ágyak leterheltségének határértékét 50-ről 70 százalékra emelték a vörös besoroláshoz. Így a vörösből az enyhébb, narancs besorolásba került át három megyeszékhely a nyugati országrészben: Ivano-Frankivszk, Ternopil és Csernyivci. Mindhárom vezetése hevesen tiltakozott a legszigorúbb korlátozásokkal - egyebek mellett a közösségi közlekedés leállításával és az iskolák bezárásával - járó vörös besorolás ellen.

Kárpátalján viszont továbbra is "vörös" maradt Csap település. Narancs besorolású lett Ungvár, sárga Beregszász, Munkács és Huszt. A főváros, Kijev továbbra is narancs besorolású. A narancs zónában egyéb szigorítások mellett a sport-, kulturális, vallási és egyéb rendezvények résztvevőinek létszáma legfeljebb 220 fő lehet.

(MTI)

Operatív törzs: a második hullám felmenő szakaszában vagyunk

Mától ismét rendszeresen tart sajtótájékoztatót az operatív törzs. Gál Kristóf, alezredes kezdte a tájékoztatót, aki elmondta, hogy a járványhelyzet indokolja az ismételt rendszeres tájékoztatást. Ezt követően Lakatos Tibor a rendőrség feladatairól beszélt, Müller Cecília pedig a hazai járványhelyzetet ismertette.

Tovább a cikkhez

Horvátországban és Szlovéniában enyhén csökkent a napi fertőzöttszám

Horvátországban és Szlovéniában is enyhén csökkent a koronavírussal fertőzöttek napi száma - derült ki a válságstábok szombati jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 212-vel nőtt, és elérte a 14 725-öt az azonosított fertőzöttek száma. Csütörtökön még 234 esetről számoltak be. Új haláleset nem történt, az elhunytak száma így 245 maradt, 12 353-an pedig már meggyógyultak. A betegek közül 288-an vannak kórházban, közülük 24-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2128, és 9714-en vannak hatósági karanténban.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint pénteken 114-el 4309-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Csütörtökön még rekordszámú, 137 új esetről számoltak be. Egy haláleset történt, így a járvány eddigi elhunytjainak száma 141-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 67-en vannak kórházban, közülük tizenegyet ápolnak intenzív osztályon. A múlt hét óta megkétszereződött a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az aktív fertőzöttek száma 1187.

Szlovéniában eddig csak zárt nyilvános helyen kellett maszkot hordani, szombattól a piacokon, a városközpontokban és a szabadtéri rendezvényeken is kötelező lesz. A szabálysértőket 400-tól 4000 euróig, azaz 140 ezertől 1,4 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják az ellenőrök.

(MTI)

Elkezdték átvezényelni a dolgozókat a Korányi kórházba

Elkezdtek átvezényelni dolgozókat a Korányi Intézetbe nem sokkal azután, hogy a kórház arra panaszkodott, hogy beteltek a kapacitásai – írja a Népszava. Az Emmi nemrégiben még cáfolta a kapacitáshiányról szóló híreket, miután a Korányi mellett a Szent László kórház és a Szent János kórház is közölte, hogy túlterheltséggel küszködnek.  

Tovább a cikkhez

NNK: jövő év elején kerülhetnek a koronavírus-oltóanyagok a gyógyszertárakba

Jövő év elejére várható a koronavírus elleni oltóanyagok megjelenése a gyógyszertárakban - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa szombaton az M1 aktuális csatornán.

Tovább a cikkhez

Rekord számok Indonéziában és a Fülöp-szigeteken

Rekordot döntött a fertőzöttek száma Indonéziában és a Fülöp-szigeteken - közölte a két országok egészségügyi minisztériuma szombaton.

Indonéziában 4168 új esetet regisztráltak, ami abszolút napi rekord. Ezen kívül 112 új halálesetről tudni. Az országban 240 687 fertőzöttje és 9448 halálos áldozata van a koronavírusnak. Ezzel Indonézia vezeti a délkelet-ázsiai halálozási rangsort.

A Fülöp-szigeteken 3962 új fertőzöttet és 100 halálesetet jegyeztek fel. Mindkét szám rekord volt az elmúlt öt nap adataihoz viszonyítva. Az országban 283 460 fertőzöttje és 4930 halálos áldozata van a koronavírusnak. A Fülöp-szigetek vezeti a fertőzöttek délkelet-ázsiai rangsorát.

(MTI)

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a szombat reggeli adatok

809 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, ezzel 16 920 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 krónikus beteg, így az elhunytak száma 675 főre emelkedett.

Tovább a cikkhez

30 millió fertőzött a világon

30 504 864 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak ma reggelig a világon a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, több mint az ötödét az Egyesült Államokban. A legtöbb fertőzöttet jegyző országok jelenleg:

  • Egyesült Államok, 6,7 millió fő
  • India, 5,3 millió fő,
  • Brazília, 4,5 millió fő,
  • Oroszország, 1 millió fő,
  • Kolumbia, 750 ezer fő.

A halálos áldozatok hivatalos száma közelíti az 1 millió főt a világon, ma reggel 951 841 halottnál jár a Johns Hopkins Egyetem számlálója. Ebből

  • az Egyesült Államokban 198,6 ezer
  • Brazíliában 135,7 ezer
  • Indiában 85,6 ezer
  • Mexikóban 72,8 ezer
  • az Egyesült Királyságban 41,8 ezer

halálesetet jegyeztek fel a covid betegséggel összefüggésben.

jhu_terkep

Adócsökkentéseket és állami támogatásokat lengetett be Varga Mihály a koronavírus ellen

Újabb adócsökkentésről és az építőipari beruházások támogatásáról is dönthet a kormány az újabb gazdaságvédelmi intézkedések részeként – árulta el a Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter. Építőipari áfacsökkentés, állami támogatások visszavezetése és ágazatok célzott adócsökkentése is szóba jöhet a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítása mellett. Optimista forgatókönyv mellett jövőre szerinte 4-5%-kal is nőhet a magyar GDP, de ehhez 2021 közepéig meg kell érkeznie egy hatékony vakcinának.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: dönt a kormány, órákon belül megszólal az operatív törzs

Június 17-e után először ismét sajtótájékoztatót tart az operatív törzs szombaton 11.30-as kezdettel, nagy valószínűséggel a törlesztési moratórium esetleges meghosszabbításáról szóló ma reggeli döntést is ismertetik. Az eseményről a Portfolio élőben tudósít.

Tovább a cikkhez

Tombol a munkaerőhiány a magyar egészségügyben a koronavírus közepette

Több min 9000 dolgozó hiányzott Magyarországon az egészségügy-szociális ellátásban a második negyedévben. Ezzel az egészségügy vált azzá az ágazattá, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány.

Tovább a cikkhez

Felgyógyultak a koronavírusból, de megmaradnak a szövődmények – Ki mire számítson?

Tüdő, szív, agy, vese, emésztőrendszer – úgy tűnik, semmi sincs biztonságban, ha a koronavírusról van szó. A szakemberek folyamatosan kutatják, milyen hosszabb távú hatásai vannak az új vírusnak, de azt már most látni, hogy jelentős szövődmények maradnak fenn. Baktréiumbuborékoktól a tüdőben a szívrendellenességen át egészen az agykárosodásig mindenről hallani. Rossz hír, hogy az enyhébb lefolyás esetén is fennmaradhatnak szövődmények, és ez alól a fiatalok sem kivételek. Alábbi cikkünkben a koronavírus szövődményeiről szóló nagyobb kutatásokat szedtük össze.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: dőlnek a szomorú rekordok Európában, itthon újraindul az operatív törzs tájékoztatója

Világszerte már 30 millió ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma közel 945 ezer, a gyógyultaké pedig 20,4 millió a Johns Hopkins Egyetem pénteki összesítése szerint. Koronavírus-hírek egy helyen. A nap során sorra érkeztek a megugró új koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos számok, szomorú rekordok dőltek Csehországban, Szlovákiába és például Spanyolország több térségében korlátozásokat rendeltek el azután, hogy ilyet a nanpokban Franciaországban és Angliában is bejelentettek. Friss híreink pénteken percről-percre.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: szép csendben 14-ről 10 napra csökkenti a kormány a kötelező karantén idejét

Jövő hétfőtől, szeptember 21-től nemcsak a zenés-táncos szórakozóhelyek nyitvatartási, illetve a maszkviselés szabályai változnak jelentősen, hanem az is, hogy aki külföldről lép be az országba, annak az eddig előírt kötelező karantén ideje 14-ről 10 napra csökken - derül ki egy friss kormányrendeletből.

Tovább a cikkhez

Címlapkép: Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
unhappy_2