Örülhetnek azok az amerikaiak, akik okostelefont vennének karácsonyra
Üzlet

Mikor lesznek egységes telefontöltők Európában?

Inforádió
Egy évtizede nem tudja elérni az Európai Unió, hogy a gyártók egységes töltőt készítsenek a mobiltelefonokhoz. Egy jogszabálytervezetnek idén nyárra kellett volna elkészülnie, de könnyen lehet, hogy hamarabb lesz vezeték nélküli töltés, mint törvény - derül ki az InfoRádió beszámolójából.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az európaiak minden évben 51 ezer tonna telefontöltőt dobnak ki a szemétbe, kizárólag azért, mert az egyébként sértetlen régi kábel nem passzol az új készülékükhöz.

Ez hatalmas mennyiségű elektronikai hulladék, ami jelentősen károsítja a környezetet. Ennek ellenére az Európai Unió már több mint tíz éve sikertelenül próbálja rávenni a gyártókat, hogy használjanak egyforma töltőkábeleket.

Először 2009-ben szólították fel őket arra, hogy alkalmazzanak egységes megoldást, ami akkor még a micro-USB volt, ellenkező esetben jogi eljárást indítanak ellenük, de semmi sem történt. Pontosabban annyi, hogy míg tíz évvel ezelőtt még 30-féle töltő létezett, mára már csak három maradt: a már említett micro-USB, az androidos telefonok többségénél használt USB-C és az iPhone-okra kifejlesztett Lightning.

Az Európai Parlament 2014-ben újra nekirugaszkodott ennek az akadálynak, és kiadott egy állásfoglalást. Idén januárban pedig fölényes többséggel, 582 igen és 40 nem szavazattal eldöntötte, hogy egységes töltőkábelek kifejlesztésére kötelezi a gyártókat. Azt is előírnák, hogy ne kelljen minden egyes új telefon mellé új töltőt is vásárolni.

Az uniós törvényhozás azt szerette volna, ha az Európai Bizottság már idén nyárra elkészíti a tervezetet, ez azonban nem történt meg, vélhetően a koronavírus-járvány miatt, de valószínűleg közrejátszott benne az iparági lobbi ellenkampánya is. Az Apple például azért nem szeretne egységes töltőt, mert az nem az általa kitalált Lightning, hanem a nagyobb helyigényű, tehát más funkciók helyét elfoglaló USB-C lenne. A cég szerint egyébként az elektronikai hulladék mennyisége éppen az innovációt korlátozó, egységes töltő miatt nőne tovább.

A szakértők egyébként egyetértenek abban, hogy az igazi megoldást nem az egységes töltő, hanem a vezeték nélküli töltéstechnológiájának kidolgozása és elterjedése jelentené, hiszen a legjobb hulladék az, amit nem is állítunk elő.

Címlapkép: Getty Images

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
traders