bear
Üzlet

Vége a nagy ralinak? - A gazdagok már eladnak

Portfolio
Miután visszapattantak a tőzsdék a márciusi mélypontról, a világ gazdagjai most kapva kapnak a lehetőségen, hogy részvényeik egy részét értékesítve dollármilliárdokat realizáljanak. A jegybankok – az amerikai jegybankkal az élen – azonban a különböző stimulusokkal továbbra is támogatják a ralit, a tőzsde irányába terelve a befektetni vágyókat.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az elmúlt hetekben számos befektető érzett késztetést az eladásra a tőzsdéken, kimondottan magas volt a volatilitás ebben az időszakban – egyesek szerint ez a jelenség akár a V-alakú kilábalás végét is jelentheti, és a jelek szerint a leggazdagabbak egy része is így vélekedik.

Akik eladtak, és akik (még) nem

A következő, nagyobb volumenű részvényeladások történtek az elmúlt időszakban:

  • Heinz Hermann Thiele, a Knorr-Bremse cégvezére 1,2 milliárd dollár értékű részvényt adott el,
  • az Adyen fizetési platform igazgatói Pieter van der Does és Arnout Schuijff Adyen 821 millió dollár értékű részvényt adtak el,
  • a Fortive ipari technológia vállalat tulajdonosai, Mitchell és Steven Rales szintén eladtak körülbelül 1 milliárd dollár értékű részvényt 
  • a Kossan Rubber alapítója, Lim Kuang Sia több, mint 30 millió dollár értékű részvényétől vált meg még augusztusban
  • Leslie Wexner, a divatipari kiskereskedő L Brands alapítója szintén nagy összegben, 89 millió dollárért vált meg részvény állományának egy részétől

A Bloomberg jelentése szerint a múlt hét folyamán

a szeptember 11-ével zárult héten az eladások összértéke 473 millió dollár volt, míg mindössze 9,5 millió dollár értékben vásárolták a részvényeket a bennfentesek.

A gazdagok jelentős eladásai mellett nem változott azonban a tény, hogy

a világ leggazdagabbjai vagyonaik jelentős részét továbbra is részvényekben tartják.

Például Jeff Bezos részvényesi értéke 172 milliárd dollárt tesz ki az Amazonban, míg a guru teljes nettó vagyona 186 milliárd dollár. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója 103 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, ennek csaknem egésze a vállalat részvényeiben van jelenleg.

Mindezek tudatában valószínűleg akkor fog igazán nagyot fordulni a piacok iránya, amikor a legnagyobbak is a profitrealizálás mellett teszik le a voksukat. A fent említett, nagy volumenű részvényeladások azonban mindenképpen intő jelként szolgálhatnak a kisbefektetők számára.

A gazdagok, a kevésbé gazdagok és az S&P 500

A Goldman ábrái kimondottan beszédesek a befektetői magatartás tekintetében.

Az első ábrán a világ leggazdagabbjai, azaz a felső 1 százalék tőzsdei papírokban való részesedése látható – amikor recesszióba ér a gazdaság és ennek okán a tőzsdék is esnek, olyankor a leggazdagabbak rendre igyekeznek megszabadulni részvénykitettségüktől.

Az S&P 500 és a leggazdagabbak részvénykitettségének alakulása ennek értelmében elég erősen együtt mozog, ahogy az az ábrán is látszik.

Ezzel szemben a kevésbé tehetőseknél éppen fordítva alakul a részvénykitettség mértéke és az aktuális piaci helyzet. Ez alapján elmondható, hogy a kevesebb információval és tapasztalattal, de annál nagyobb lelkesedéssel rendelkező kisbefektetők a lehető legrosszabb időben kezdenek bele a részvényvásárlásba, éppen a recessziók kezdetekor rendelkezik a többség relatíve nagyobb részvénykitettséggel – ennek köszönhetően megfigyelhető a piaci mozgás és a részvénykitettség között az anticiklikusság.

wealth3

(ZeroHedge)

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
luckin1