pozsony
Üzlet

Már Szlovákiában sem értékesíthet a Novis Biztosító

Portfolio
Az európai biztosításfelügyelet és a szlovák nemzeti bank (NBS) vizsgálata nyomán az NBS felfüggesztette a pozsonyi székhelyű, itthon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó Novis Biztosító termékeinek értékesítését. Az MNB a hazai biztosítottak érdekeinek védelmében már két évvel ezelőtt felfüggesztette a Novis Biztosító átláthatatlan életbiztosításainak további értékesítését, így az tavaly óta nem kínál új termékeket itthon.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A szlovák nemzeti bank (Národná banka Slovenska, NBS) mai közleménye szerint 2020. szeptember 11-től ideiglenes intézkedésként felfüggesztette a pozsonyi székhelyű, Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként jelen lévő Novis Insurance Company, Novs Versicherungsgesellschaft, Novis Compagnia di Assicurazioni, Novis Poisťovňa a.s. biztosítónál (Novs Biztosító) termékeinek terjesztését. A felfüggesztés a biztosító működésének valamennyi tagállamát érinti.

Részletesebben itt írtunk az ügyről:

A döntésre az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) és az NBS a biztosítónál idén március óta végzett, több országra kiterjedő közös ellenőrzése kapcsán került sor. E folyamat még nem zárult le.

A biztosító üzleti megbízhatóságát (prudenciális felügyelését) az anyaországi jegybank, az NBS ellenőrzi. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyarországi ügyfelek érdekeinek védelmében, a fogadó országok közjóra és a fogyasztóvédelemre vonatkozó jogosítványaival élve ugyanakkor az elmúlt években számos intézkedéssel korlátozta az – itthon több fogyasztóvédelmi szabálytalanságot is elkövető – Novis Biztosító hazai tevékenységét. Emiatt a biztosító jelenleg közel egy éve egyetlen termékét sem kínálhatja itthon.

A feltárt szabálytalanságok miatt a jegybank így 2018. július 4-én felfüggesztette, majd 2019. július 11-én megtiltotta a Novis Biztosító több, befektetési egységekhez kötött élet- és nyugdíjbiztosításának hazai értékesítését. Ezt követően az MNB 2019 októberében függesztette fel a biztosító rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött SENSUM konstrukciójának hazai forgalmazását is.

Az MNB folyamatosan egyeztet az NBS-val, az EIOPA-val, illetve a társaság működése kapcsán érintett egyéb európai pénzügyi felügyeletekkel a Novis Biztosító kapcsán - közölte a felügyelet.

Címlapkép: Getty Images

aston martin
sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
aston martin