zoom videókonferencia
Üzlet

"Rasszista" mesterséges intelligencia miatt borult ki a bili a Twitternél

Portfolio
A Twitter vizsgálja, hogy miért fordulhatott elő, hogy az arcfelismerő mesterséges intelligencia algoritmusuk a fehér bőrű személyek arcát részesítette előnyben egy sötétebb bőrű ember arcához képest. Az első vizsgálatuk szerint nem részrehajló az algoritmus, de tovább vizsgálódnak – írja a CNBC.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Twitter-felhasználók több ízben is jelezték a közösségi oldalnak, hogy tapasztalataik szerint a fehér arcokat a képfelismerő algoritmus előnyben részesíti a sötét bőrű személyek arcával szemben, ez akkor tűnik fel, ha valaki mobilon oszt meg fehér és sötétebb bőrű személyeket.

A Twitter első elemzése szerint nem találtak arra utaló jelet, hogy az algoritmus így működne, de további kutatásokat végeznek.

Az ügyet Colin Madland robbantotta ki, aki arról posztolt a platformon, hogy a Zoom videókonferencia app sötétbőrű kollégájának nem jeleníti meg az arcát, amikor ő háttérképet állít be az appban. Amikor a fehér bőrű Madland ezt a felfedezését publikálni akarta Twitteren, a Twitter az ő arcát ismerte fel a képeken, fekete bőrű kollégájáét nem.

Több korábbi kutatás eredménye is arra enged következtetni, hogy a mesterséges intelligencia algoritmusok a társadalomban jelen lévő részrehajlásokkal működnek. Egy 2018-as MIT-s kutats szerint a Microsoft és az IBM mesterséges intelligencia algoritmusáról kimutatták, hogy a sötétebb bőrűek arcát nehezebben ismerték fel, mint a fehér bőrű személyekét. 2019-ben az Amazon AI algoritmusáról állapította meg egy kutatás, hogy a sötétebb bőrű személyek arcáról nehezebben állapította meg az algoritmus az illető nemét, mint fehér bőrű személyek esetében.

(CNBC)

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
unhappy_2