GettyImages-1228515153
Üzlet

Jöhet a következő mentőcsomag, de most a bankok miatt?

Portfolio
Alaposan megütötték a pénzügyi szektort tegnap Európában és a tengerentúlon is. Az esések azt követően történtek, miután kiszivárgott egy jelentéssorozat, amelyben bankok ügyfeleik potenciális pénzmosási tevékenységeiről számolnak be az egyik amerikai pénzügyi felügyeleti szervnek, a Fincennek. A pénzügyi szektor azonban ettől függetlenül sem szerepelt jól idén más szektorokhoz képest. Sokakban pedig felmerült a kérdés, hogy vajon mentőcsomag lehet-e a történet vége, ha tovább folytatódnak az esések.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az S&P 500 pénzügyi szektora tegnap 2,5 százalékot esett, ami a legrosszabb esése volt augusztus 21. óta, amikor 3,4 százalékot gyengült a szektor. A pénzügyi botrányban is érintett bankok közül a JPMorgan például 3,1 százalékot esett, idén pedig már 32 százalékos mínuszban van.

jpm

Az eladási hullám azonban diszkrimináció nélkül érintett minden pénzügyi intézményt: a Morgan Stanley 3,5 százalékot esett, a Wells Fargo 4,3 százalékot, de a Blackrock is 0,8 százalékot.

Összességében az S&P 500 pénzügyi szektorának 66 tagja közül mindössze 7 olyan volt, Amelyek pluszban zárta a tegnapi napot.

A Wolfe Research befektetési vezetője szerint:

Lehet, hogy először a hitelkockázati feláraknak fel kell robbanniuk ahhoz, hogy a Fed lépéseket tegyen, de úgy gondoljuk, hogy még több likviditás érkezhet a piacokra, ha folytatódik ez a trend.

Gyorsan tegyük hozzá azonban, hogy a tegnapi nem az egyetlen problémája a pénzügyi szektornak, mivel idén egyébként is eléggé alul teljesíti a tágabb S&P 500 indexet.

Az S&P 500 már újabb és újabb csúcsokat döntött és az idei évre nézve már 1,5 százalékos pluszban van.

s&p500

 Ehhez képest a pénzügyi szektor az év elejéhez képest 20 százalékos mínuszban van, amin a tegnapi eladások nem segítettek.

s&p500financials

Látható, hogy a bankok és pénzügyi intézmények részvényei emelkedtek a márciusi mélypontok óta, de a csoport később elmaradt az indexhez és a többi szektorhoz képest is, a negyedik leggyengébben teljesítő szektor volt, messze elmaradva például a technológiai vállalatok teljesítményétől.

Ez sokaknak csalódást okozott a piacon, mivel arra számítottak, hogy a bankok vehetik át a vezetést a technológiai vállalatoktól, miután sokáig alul teljesítettek. Ez pedig kétséget is ébresztett sok piaci szereplőben, hogy milyen mértékben folytatódhatnak az emelkedések még. A Newton Advisors egy elemzője szerint:

A pénzügyi részvényekben látottak nagyon negatívan hathatnak az egész piacra, beleértve az S&P 500-at és a többi indexet is.

A Fed pedig azt is vizsgálja, hogy mennyire lennének képesek átvészelni a nagybankok két koronavírussal kapcsolatos recessziós forgatókönyvet egy nagyobb stressz tesztelés keretei között. Ez szintén bizonytalanságot okoz a befektetők körében, hiszen a tesztek eredményei érinthetik a bankok osztalékait és részvény-visszavásárlásait is.

És akkor még nem is említettük a nulla közeli kamatkörnyezetet, ami legalább a következő 2-3 évben fennmaradhat.

(MarketWatch)

Címlapkép: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
orbán viktor parlament