dow
Üzlet

Miért esett tegnap a Dow? Itt vannak a fő okok

Portfolio
Jelentősen, 1,84 százalékkal esett vissza tegnap az egyik vezető amerikai tőzsdeindex, a Dow értéke. A korrekció mögött számos indok húzódik meg, a legjelentősebbek közé tartozik a koronavírus újabb hullámától való félelem, a bankszektor számos intézetét ért pénzmosási botrány és a legfelsőbb bíróság egy tagjának halála.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A tegnapi kimondottan rossz tőkepiaci hangulat nem csak az európai börzéket hatotta át, több mint 500 pontot zuhant az amerikai Dow Jones Index, ezzel 1,84 százalékkal került lejjebb a 30 legfontosabb amerikai vállalatot magába foglaló index, de az 500 legnagyobb piaci kapitalizációjú vállalatot tömörítő S&P 500 is több mint 1 százalékot esett vissza.

dow1

A befektetők aggodalmára több ok is szolgált a tegnapi nap folyamán, a jelentősebbek a következők:

  • Robbanásszerűen nő az új fertőzöttek száma Európában, a nagyobb európai gazdaságok újbóli lezárását kezdték el árazni a befektetők.
  • Nyilvánosságra került egy jelentéssorozat, melyben számos amerikai és európai nagybank piszkos ügyeiről számoltak be. Pénzmosással vádolták meg többek között a JPMorgant, a HSBC-t, a Standard Charteredet, a Deutsche Bankot és a Bank of New York Mellont, ezek hatására komoly eséseket láthattunk a bankszektor papírjainál.
  • Végül, de nem utolsó sorban kimondottan csúnya politikai küzdelmet vetít előre Trump és Biden között az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken elhalálozott bírája, Ruth Bader Ginsburg utódjának kijelölése körüli porkavarás.

A legfelsőbb bíróság körül zajló politikai küzdelem talán a legjelentősebb piacbefolyásoló fejlemény a tegnapi napról, ami csak még feszültebbé tette a már amúgy is nagyon megosztó elnökválasztási folyamatot.

Bár az amerikaiak még javában gyászolták a 87 éves korában elhunyt Ginsburget, már ki is alakult a "frontvonal" a demokraták és Trump között az új bíró kijelölésének kérdésében.

A jelenlegi elnök Donald Trump már pénteken vagy szombaton bejelentené a bíróság új tagját, a demokraták azonban ragaszkodnak hozzá, hogy a november 3-i választást megnyerő elnök jelölje majd ki az új bírát. 

A befektetők már eddig is egy nagyon kiélezett versenyt áraztak az elnökválasztás tekintetében. A legfelsőbb bíróság összetétele kapcsán kialakult feszültség azonban

az eddigieknél is fontosabbá és feszültebbé teszi az amerikai elnökválasztást - és most még nehezebb megjósolni, hogy ki lesz a győztes

- így nyilatkozott a Rabobank befektetési stratégája, Michael Every. A küzdelem minden más ügyet másodlagossá tesz Every szerint. 

Kimondottan égető továbbá az esetleges, újabb gazdasági stimulus kidolgozásának a kérdése. Az elemzői várakozások szerint egyre kevesebb rá az esély, hogy a törvényhozók és a Fehér Ház meg tudjon egyezni a segély részleteiben. 

(MarketWatch)

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
GettyImages-1227841046 (1)