nikolapp
Üzlet

Nagyot zakózott tegnap a Nikola, itt van, hogy mit gondolnak a Wall Street elemzői a vállalat kilátásairól

Portfolio
Az elektromos teherautók gyártását tervező Nikola alapító-ügyvezetője nagy meglepetésre azonnali hatállyal lemondott és távozott a vállalat éléről tegnap. A bejelentést követően megütötték a Nikola részvényeit, melyek sokáig 30 százalékos mínusz körül is álltak, míg a nap végén 20 százalékkal lejjebb állapodtak meg végül. A Wall Street elemzői latolgatták ezt követően, hogy merre tovább.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Trevor Milton lemondása nagyjából másfél héttel azt követően történt, hogy a shortolásra szakosodott Hindenburg azzal vádolta meg az elektromos teherautók gyártását tervező céget, hogy az igazából hazugságokra lett felépítve és közel sem tartanak ott, amit a nyilvánosság előtt próbálnak mutatni. Az ügyben pedig vizsgálódik az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet és az Igazságügyi Minisztérium is.

A Nikolát követő 5 elemző közül hárman tartásra ajánlják a részvényeket, míg ketten továbbra is vételi ajánlást adnak. Az átlagos célárfolyam pedig 43 dollár, ami mintegy 55 százalékkal van a mostani árfolyam felett.

  • JPMorgan: Paul Coster elemző megtartotta a felülsúlyozásra történő ajánlását, de a célárfolyamot 45-ről 41 dollárra csökkentette a kockázatok emelkedése miatt. Az elemző azt is hozzátette, hogy:

Trevor Milton lemondása érzékenyen érinthet egyes ügyfélkapcsolatokat és a munkamorál is törékeny a cégnél, pont akkor, amikor a munkateher és a verseny is fokozódik.

  • Cowen: az elemzőház szintén tartotta vételi ajánlását, de ők egy jóval magasabb 79 dolláros célárfolyamot tartottak meg, amivel ők a legoptimistábbak. Jeffrey Osborne elemző szerint:

Remélhetőleg ezzel a lépéssel minimálisra sikerül csökkenteni a drámát és a következő hetekben és hónapokban a cég az elektromos teherautók fejlesztéseire tudnak figyelni, illetve a GM-mel közös munkájukra.

Az elemző ugyanakkor kritikus volt az alapító fokozott Twitter és Instagram használatával kapcsolatban, amin keresztül a vállalat kritikusaival kommunikált. Így a lemondását és a helyére érkező Stephen Girsky, volt GM ügyvezető kinevezését igazából pozitívnak látják.

  • Wedbush: Dan Ives elemző a vállalatot inkább tartásra ajánlja vétel helyett, de a megjelölt célárfolyama még így is 45 dollár. Az elemző Trevor Milton lemondását sokkolónak tartja és azt is írta, hogy:

Trevor lemondását a Wall Street egy igazi gyomrosnak tekinti rövid távon, mivel az alapítónak fontos szerepe volt a vállalati vízió és stratégia szempontjából.

És ehhez azt is hozzátette még, hogy:

Innentől kezdve a tervek kivitelezésen lesz a hangsúly, illetve a GM-mel kötött partneri megállapodáson.

Az alapító egyébként távozási megállapodása keretében fel kell, hogy adjon 4,9 millió korlátozott részvényt és egy kétéves 20 millió dollár értékű tanácsadói megbízást, ugyanakkor:

Trevor Milton megtarthat másik 91,6 millió részvényt, aminek az értéke tegnapi záróárfolyammal számolva is mintegy 2,5 milliárd dollár.

A vállalat ügyeibe pedig legalább a következő 3 évben nem szólhat bele és a közösségi portálokon keresztül sem nyilatkozhat a Nikolával kapcsolatban jogi felhatalmazás nélkül.

A Nikola árfolyama tegnap közel 20 százalékot esett, de idén még így is 167 százalékos pluszban áll. Az amerikai piacnyitás előtt 1,5 százalékkal van lejjebb a részvény, miután időközben a Deutsche Bank elemzői is levágták a célárfolyamot 29-re a korábbi 50 dollárról, de továbbra is tartásra javasolják.

nikolap

(MarketWatch, CNBC)

Címlapkép: Nikola

mentoszolgalat teszteles201029
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
GettyImages-1206945181
scheer sándor
koronavirus_labor_vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-1206945181