traders
Üzlet

3,16%-os mínuszban zárt a Nasdaq

Portfolio
Vegyes volt a kép az ázsiai tőzsdéken, a befektetők Jerome Powell szavait emésztették, a jegybankelnök arról számolt be, hogy a Fed minden eszközét kész használni a maradandó gazdasági kár elkerülésére. Európában kifejezetten jó volt a hangulat annak ellenére, hogy vegyes markogazdasági adatok érkeztek az eurozónából. A magyar tőzsde is menni tudott az európai hangulattal, a hazai nagypapírok közül a Richtert kell kiemelni, melynek árfolyama 4,6 százalékos pluszban zárt. A tengerentúli tőzsdék a kezdeti emelkedés után lefordultak, ebben részben szerepet játszhat a csalódást keltő friss makrogazdasági adat is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Csúnya mínusz lett a vége

525 pontos szakadás után, 1,92%-os mínuszban végezte a mai kereskedést a Dow Jones index. A Nasdaq 100 3,16%-os, az S&P 500 pedig 2,37%-os mínuszban tért nyugovóra. Főleg a tech-részvények húzták le a tőzsdéket.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

500 pontos mínuszban a Dow

Már több mint 500 pontos mínuszban van a Dow Jones a mai kereskedésben és nem sok jel mutat arra, hogy a helyzet bármit is javulni fog a háromnegyed óra múlva esedékes zárásig. Az 1,92%-os mínuszt mutató index mellett a másik két fontos tőzsdeindex is jelentős mínuszt mutat: az S&P 500 2,15%-os, a Nasdaq 100 1,25%-os esést szenvedett eddig el a mai kereskedésben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ez egyre cudarabb

Nincs megállás: a kereskedés végéhez közeledve egyre mélyebbre szánkóznak az amerikai részvényindexek. A Dow Jones már 0,71%-os, a az S&P 500 0,96%-os, a Nasdaq 100 pedig 1,14%-os mínuszban tartózkodik. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Folytatódik az esés

Tovább folytatódik az amerikai tőzsdék esése, egyre mélyebb a mínusz. A Dow Jones már 0,39%-os, az S&P 500 0,8%-os, a Nasdaq 100 pedig 0,9%-os esést mutat a kereskedés kezdete óta. Az esést megint a tech-részvények húzzák: az Apple és a Microsoft 1-1%-os mínuszt mutatnak. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Pluszban zárt a magyar tőzsde, ralizott a Richter

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,7 százalékot erősödött. A hazai blue chipek felemásan teljesítettek, az OTP 0,8 százalékot esett, a Mol 1 százalékot gyengült, a Magyar Telekom 0,3 százalékot erősödött, a Richter pedig 4,6 százalékot ralizott. Mivel a gyógyszergyártó cégtől nem érkezett vállalati bejelentése, így az emelkedésnek részben technikai okai voltak, a mai felpattanás a 200 napos mozgóátlagról történt, amely alá az árfolyam a hét elején esett.

Kereskedés RICHTER-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Elfogyott a lendület

Hamar elfogyott a kezdeti lendület az amerikai tőzsdéken, mostanra mindhárom vezető index mínuszban jár, a Dow 0,1 százalékot esett, az S&P 500 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékot gyengült. A hangulat romlásához részben hozzájárult, hogy miközben a feldolgozóipari teljesítmény javult,  a szolgáltatóipari a vártnál nagyobb mértékben gyengült, így összességében szeptemberben romlott kissé az előző havi másfél éves csúcshoz képest az Egyesült Államok gazdaságának teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet előzetes adatokon alapuló szerdai jelentése szerint.

spx

Felemás nyitás az amerikai tőzsdéken

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,4 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékot esett. A befektetők a hamarosan érkező amerikai szolgáltató szektor és feldolgozóipar beszerzési menedzserindexre figyelnek, amely világosabb képet nyújt majd a gazdaság kilábalásáról a koronavírus válságból. A Dow jó teljesítményéhez hozzájárul, hogy a Nike 9,6 százalékot ralizott azt követően, hogy a tegnapi piaczárás után az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladó számokat publikált a cég. A Tesla árfolyam ezzel szemben 4,9 százalékos mínuszban nyitott, miután a tegnapi Battery Dayen Elon Musk sokkal inkább csak jövőbeli ígéretekkel szolgált, sem mint forradalmi technológiai újítással, amelyet a piac árazott.

dow

Újabb részvénykibocsátás a magyar tőzsdén - Itt vannak a részletek

Szeptember 22-én rendkívüli közgyűlést tartott a DM-KER, ahol a részvényesek több fontos kérdésben, többek között részvény- és kötvénykibocsátásról is döntöttek.

Tovább a cikkhez

Fék nélkül esik az arany ára - Merre tovább?

Hatalmas ralin van túl az arany az idei évben, és bár az augusztusi 2000 dollár feletti csúcsához képest némileg visszaesett az árfolyama, de még így is 25 százalékos pluszban van 2020-ban, ezzel messze az egyik legjobban teljesítő eszköz idén. Az elmúlt napokban azonban egyre lejjebb került az arany árfolyama, a fő mozgatórugó most az erősödő dollár, de az is igaz, hogy továbbra is alacsony az infláció a világban, és a technikai kép is elromlott.

Tovább a cikkhez

Vegyes nyitás jöhet Amerikában

Felemás nyitás jöhet a tengerentúlon, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,6 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,1 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot eshet majd a nyitás után. A piacok hangulatát javította, hogy Jerome Powell amerikai jegybankelnök kedden arról számolt be, hogy a Fed továbbra is kész minden eszközét bevetni a maradandó gazdasági kár elkerülése érdekében. Ma érkezik még egyébként az amerikai szolgáltatószektor és a feldolgozóipar beszerzési menedzser indexe is, valamint Jerome Powell kongresszusi meghallgatására is sor kerül. Egyedi részvények közül a Teslát és a Niket kell kiemelni, előbbi jelentős mínuszban, utóbbi pedig jelentős pluszban várja a nyitást.

dowhati

Tőzsdére mehet a Playboy, egy biankó vállalatba költözne be

A Playboy magazint tulajdonló Playboy Enterprises egy speciális célú akvizíciós társaságon keresztül léphet kilenc év után újra a tőzsdén jegyzett cégek közé, az ügylet azonban még korántsem biztos. Egy ilyen volumenű üzlet elég forrást biztosíthat a vállalatnak ahhoz, hogy elérjék jövőbeli növekedési céljaikat.

Tovább a cikkhez

Újabb lépést tesz a BMW egy zöldebb világ felé

Egyértelmű trend, hogy a hagyományos autógyártók is kezdnek egyre inkább az elektromos autók gyártása felé elmozdulni, ennek egyik példája a BMW, amely már korábban átalakította a müncheni gyárát az i4-es modellek tömeggyártásához, most pedig arról számolt be a cég, hogy az elektromos járművek alkatrészeinek gyártási kapacitásait is növelni akarják.

Tovább a cikkhez

Tépik a Richtert

A magyar tőzsde is menni tud ma a kifejezetten jó európai részvénypiaci hangulattal, az európai tőzsdéken közel 1,5 százalékos pluszokat látunk. A BUX index komponensei közül a Waberer's teljesít a legjobban, a hazai nagypapírok között pedig a Richtert kell kiemelni. Mivel vállalati hír nem érkezett a gyógyszergyártótól, így részben technikai okai vannak az emelkedésnek, a papír 1,3 milliárd forintos forgalmával az OTP után a legforgalmasabb részvény ma a magyar tőzsdén.

Repülés előtti néhány perces koronavírus-gyorsteszteket vezetnének be a légitársaságok

Az koronavírus-járvány második hulláma és az utazási korlátozások miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülő európai légitársaságok alternatív módszereket próbálnak keresni, hogy növelni tudják az utasaik számát és javítsák pénzügyi helyzetüket. Reményeiket a néhány perc alatt elvégezhető Covid tesztekre helyezik.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat Európában

Kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány második hullámának megugró fertőzési esetszáma és ez emiatt újból szaporodó kormányzati korlátozások miatt sok szolgáltató szektorbeli cég vezetőjének hangulata hirtelen jelentősen romlott és ez lehúzta mind a német, mind a francia, mind pedig az egész eurózóna szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzser indexét. Ezt a hatást az sem tudta kompenzálni, hogy közben a növekvő járványveszély mellett a feldolgozóipari cégek rendületlenül termelnek, és az üzleti aktivitásukat jelző index bő kétéves csúcsra ért.

Szárnyra kapott a Nike, de a versenytársak részvényeit is tépik

Erős negyedévet zárt a Nike, a társaság árbevétele hozzávetőlegesen azonos volt a korábbi évben elérttel, azonban közel 1,5 milliárd dollárral meghaladta az elemzői várakozásokat. Emellett profit soron is sikerült meglepetést okoznia a cégnek, és a 2021-es pénzügyi évre adott előrejelzés is meghaladta az elemzői konszenzust.

Tovább a cikkhez

Erős kezdés Európában

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 1,1 százalékot emelkedése mellett, a CAC 1 százalékkal került feljebb, míg az FTSE 100 0,9 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 0,7 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,8 százalékot erősödött. A hangulatot javította Jerome Powell tegnapi beszéde, mely szerint a jegybank elkötelezett, hogy ameddig szükséges, használja az eszközeit, hogy elkerülhető legyen a maradandó gazdasági károsodás. Ma több helyről is fontos makroadatok érkeznek Európából, elsősorban erre figyelnek a befektetők. 

dax

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tartózkodik 0,5 százalékos mínuszban, az OTP 1,2 százalékot emelkedett, a Mol 0,9 százalékot erősödött, a Richter árfolyama pedig 1,4 százalékkal került feljebb.

bux

Megijedtek a gazdagok, inkább kimaradnak a tőzsdei szárnyalásból

Egy friss felmérés szerint óvatosabbá váltak a gazdagok és a gazdag családok vagyonát kezelő bizalmi vagyonkezelők, ennek viszont az lehet az eredménye, hogy kimaradnak a jó tőzsdei lehetőségekből – számol be a hírről a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Nagy bejelentések a Teslától, mégis zuhan az árfolyam

Tegnap volt a Tesla nagy napja, a vállalat közgyűlést tartott, azt követően pedig a Battery Day-nek nevezett eseményre került sor, ahol a cég vezetői az akkumulátorgyártással kapcsolatban vázolták fel a jövőt. Az eseményen több izgalmas dolog - például 25 ezer dolláros, Autopilot rendszerrel ellátott elektromos autó, drasztikusan csökkenő akkumulátorár, jelentősen növekvő energiasűrűség, saját akkumulátorgyártás - is elhangzott, az új információk azonban nem nyugtatták meg a befektetőket, részben azért, mert vagy több év műlva eredményeket hozó fejlesztésekről, vagy pedig azért, mert túl általánosan megfogalmazott célokról van szó. A befektetők csalódottságát jól mutatja, hogy a Tesla piaci értéke több mint 50 milliárd dollárral csökkent, ami közel akkora, mint a Daimler teljes piaci kapitalizációja, de a Tesla tervei miatt esett az akkumulátorgyártók, így az LG Chem, a CATL és a Panasonic árfolyama is.

Tovább a cikkhez

Egészen elképesztő jövőt vázolt fel a Tesla - Jön a 25 ezer dolláros autójuk

Lezajlott a Tesla Battery Day, amely során Elon Musk és csapata igazán kitett magért, számos olyan újítást mutattak be, amelyek megvalósítása esetén látványosan növelhetik iparági előnyüket az elektromos autózásban. Konkrétan a celladizájnban, az akkumulátorcellák gyártásában és kémiai összetételében, valamint az akkumulátorcsomag elhelyezésében léptek előre oly módon, hogy az hosszú távon drámai költségcsökkenéshez vezethet az elektromos autók legdrágább komponensénél, illetve látványos teljesítménynövekedést hozhat a gyártó modelljeinél. A Tesla vezére meg is ragadta az alkalmat arra, hogy bejelentse: 3 éven belül érkezik a Tesla 25 ezer dolláros modellje, egyben megkezdődött a brutális menetteljesítményű Tesla Model S Plaid előrendelése is. A befektetők mégsem fogadták kitörő örömmel a látottakat, hallotakat, amelyben az is szerepet játszhat, hogy több fontos kérdés megválaszolatlan maradt és Musk 10 éves tervében a gyártás felfuttatása szűk keresztmetszetet jelent egyelőre.

Tovább a cikkhez

Közel 1 százalékos pluszban nyithat a DAX

  • Emelkedéssel zárták a keddi kereskedést a tengerentúli tőzsdék, amely elsősorban a technológiai szektor erős teljesítményének volt betudható. Az Amazon 5,7 százalékkal került feljebb, miután a Bernstein „felülteljesítő” értékelést adott a cégre, és közölte, hogy a vállalat a járvány után is erős maradhat. A FAANG többi tagja is kifejezetten jól teljesített, mindegyik 1,6 százalék feletti emelkedéssel fejezte be a keddi kereskedést. Bár korábban láttunk egy kisebb rotációt a hetekkel ezelőtti korrekció alatt, a járványhelyzet felerősödése, és az újabb körös amerikai fiskális csomaggal kapcsolatos késlekedés ismét a befektetők aggodalmát váltotta ki, így technológiai szektor és a tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek szektora teljesített a legjobban kedden. A Dow végül 0,5 százalékot emelkedett, az S&P 500 1,1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,9 százalékot erősödött.
  • Az ázsiai tőzsdék vegyesen teljesítettek szerdán, a miután a befektetőket aggasztotta, hogy a koronavírus járvány újbóli felerősödése hogyan fog hatni a gazdasági kilátásokra. A Nikkei 0,2 százalékkal került lejjebb, míg sanghaji tőzsde 0,2 százalékot emelkedett, a hongkongi index pedig 0,3 százalékot erősödött. Ázsia más részein jobb a hangulat a dél koreai Kospi 0,3 százalékot emelkedett, míg a ausztrál részvényindex 2,3 százalékot erősödött azt követően, hogy a kiskereskedelmi forgalom az országban a várnál jobban alakult.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, egyedül a határidős Nasdaq tartózkodik mérsékelt mínuszban, a határidős DAX 0,9 százalékos emelkedést vetít előre a szerdai piacnyitásra.
  • Szerdán igazi adatdömpinget látunk majd, elsősorban külföldön. A hajnali órákban érkezett a szeptemberi japán BMI, sokkal érdekesebbek azonban az európai és amerikai beszerzésimenedzser-indexek - előbbiek a reggeli órákban, utóbbi délután 4 óra előtt érkezik. Az index változásait érdemes fenntartásokkal kezelni, mindenesetre egy-egy nagy kilengésből vagy trendszerű elmozdulásból következtethetünk a gazdasági teljesítmény alakulására. Ma kezdődik még Jerome Powell kongresszusi meghallgatása is, az itt elhangzó beszéde leiratát előre közzéteszik. Magyarországon már nem lesz ennyire mozgalmas a nap, az MNB repotenderére lesz érdemes odafigyelni.
  • Az olaj ár lejjebb került ma reggel, a novemberi határidős WTI 0,6 százalékos gyengülést követően 39,53 dollárnál jár, az arany árfolyama is lejjebb került 0,8 százalékkal, a sárga nemesfém jegyzése 1884,3 dolláron áll.
  • A forint stagnál ma az euróval szemben, egy euróért 363,19 forintot kell fizetni, míg egy dollár 310,7 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Thomas Lohnes/Getty Images

aston martin
sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
aston martin