nike
Üzlet

Szárnyra kapott a Nike, de a versenytársak részvényeit is tépik

Portfolio
Erős negyedévet zárt a Nike, a társaság árbevétele hozzávetőlegesen azonos volt a korábbi évben elérttel, azonban közel 1,5 milliárd dollárral meghaladta az elemzői várakozásokat. Emellett profit soron is sikerült meglepetést okoznia a cégnek, és a 2021-es pénzügyi évre adott előrejelzés is meghaladta az elemzői konszenzust.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Közzétette legfrissebb számait a Nike, a társaság árbevétele az augusztus 31-ig tartó negyedévben 1 százalékkal 10,6 milliárd dollárra esett vissza, devizahatásoktól tisztítva pedig közel azonos volt a tavalyi év azonos időszakával összevetve, ezzel szemben az elemzők 9,1 milliárd dollárt vártak. A társaság divíziói közül egyedül a cipők eladásai nőttek a negyedévben, melyek a teljes árbevétel 68 százalékát tették ki. A legjobban a kínai régió teljesített, itt összesen 8 százalékkal nőtt a bevétel, a leggyengébben az ázsiai-csendes óceáni és latin-amerikai régió teljesített, ahol 12 százalékos volt a visszaesés. A Nike Direct értékesítése 3,7 milliárd dollárt tett ki, ami 12 százalékos növekedést jelent, a Nike brand digitális értékesítése 82 százalékkal ugrott meg, az növekedés legalább két számjegyű volt az összes régióban. Az előző negyedévben egyébként 75 százalékkal nőtt az online értékesítés, ami már a teljes árbevétel közel harmadát tette ki (korábban ezt a cél 2023-ra tűzte ki a cég).

Tudjuk, hogy a digitális az új normális

– mondta a cég vezérigazgatója.

A bruttó marzs 90 bázisponttal 44,8 százalékra esett vissza a koronavírus negatív hatásai miatt, beleértve a magasabb promóciós költségeket a készletszintek túlzott emelkedésének elkerülése végett, valamint a beszállítói lánchoz kapcsolódó magasabb költségeket. Ezeket a faktorokat részben ellensúlyozni tudták a kedvező termékmarzsok, valamint a korábbi negyedévben tapasztalt megrendelés-lemondások miatti költségek csökkenése, köszönhetően a nagyobb fogyasztói keresletnek.

A társaság adózott eredménye 11 százalékkal 1,5 milliárd dollárra a nőtt, miután az értékesítési és adminisztratív költségek csökkenése, több mint ellensúlyozni tudta az alacsonyabb bruttó marzsot és árbevételt. Az egy részvényre jutó eredmény ezzel összhangban 10 százalékkal 0,95 dollárra emelkedett, szemben az elemzők 0,46 dolláros várakozásával.

Előre tekintve a cég a teljes pénzügy évre (az előző volt az első pénzügyi negyedévük) az árbevétel magas egyszámjegyű / alacsony kétszámjegyű növekedésére számít a korábbi évhez képest, miután az év második felében szignifikáns növekedést várnak. Az elemzők ezzel szemben 5,9 százalékos árbevétel növekedést várnak, így az előrejelzés jóval meghaladta a konszenzust.

A befektetők kedvezően fogadták, hogy a Nike a várakozásokat meghaladó számokat közölt, az árfolyam kedden 3,1 százalékos pluszban zárt, majd a zárás után valósággal felrobbant, 13,1 százalékot ralizott.

nikee

A Nike erős gyorsjelentését követően a cég versenytársainak részvényeire is rávetették magukat a befektetők, a Puma árfolyam 5 százalékot emelkedett ma.

puma

Az Adidas árfolyama pedig 4,8 százalékkal került feljebb.

adidas

Címlapkép: Ben Hoskins/Getty Images for Nike & Michael J Fox Foundation

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
orbán viktor parlament