bét
Üzlet

Felvásárlással nő tovább a 4iG

Portfolio
A 4iG  kötelező vételi ajánlatot tett az INNObyte Zrt. és leányvállalata, az Innoware Kft. többségi tulajdonának megszerzésére. Az akvizícióval a 4iG célja fejlesztési erőforrásainak és kompetenciáinak bővítése. Az INNObyte többségi tulajdonának megszerzése nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a 4iG a Fintech, az Ipar 4.0, a Mesterséges Intelligencia-fejlesztés és Blockchain területeken piacvezető státuszt szerezzen.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet
Újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, következő befektetői Klubunkon a DM-KER sztoriját, a kibocsátás részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.

Felvásárlással bővül a 4iG

Az ajánlatot az INNObyte tulajdonosai elfogadták. A tranzakció előkészítő szakasza lezárult, melynek során a 4iG, és az EY szakértői átvilágították a társaságokat. Az adásvételi megállapodást a felek október közepéig kötik meg, ezt követően a 4iG 70 százalékos, többségi irányító tulajdont szerez az INNObyte Zrt.-ben.

Az INNObyte 70 százalékos tulajdonának megszerzésére irányuló adásvételi szerződést a felek kölcsönös szándéka szerint október közepéig írhatják alá, melyről a társaságok a későbbiek során tájékoztatják részvényeseiket, illetve a nyilvánosságot.

Több mint 3 milliárd forint árbevételű cég az akvizíciós célpont

A 2014-ben budapesti székhellyel és pécsi fiókteleppel alapított INNObyte Informatikai Zrt. valamint leányvállalata, az Innoware Kft., közvetlen és közvetett módon közel 200 főt foglalkoztató innovatív szoftverfejlesztő vállalatcsoport. Az INNObyte a contact center szolgáltatások, az üzleti intelligencia, tesztautomatizáció, mesterséges intelligencia-fejlesztés, az adatbázis megoldások specialistája. A vállalat megrendelései elsősorban a telekommunikáció, az autóipar, az egészségügy, az agrárinformatika, közigazgatás, pénzügyi és banki informatika szegmenseiből, valamint az egyházi digitalizáció területéről származnak. A társaság elsősorban piaci megrendelők – kis- és középvállalatok, illetve nagyvállalatok - igényeit szolgálja ki. Az INNObyte társaságainak tavalyi évi együttes árbevétele meghaladta a 3,3 milliárd forintot, EBITDA-ja pedig kevéssel több, mint 447 millió forint volt.

Csak hogy perspektívába helyezzük: az INNObyte társaságainak tavalyi évi együttes árbevétele meghaladta a 3,3 milliárd forintot, a 4iG nettó árbevétele pedig 41,1 milliárd forint volt tavaly, vagyis a 2019-es árbevétel alapján 8 százalékkal növelné a 4iG bevételeit az akvirált cég, igaz, a 4iG dinamikus növekedési fázisban tart, az idei első félévben a nettó árbevétel közel 39 százalékkal nőtt, vagyis az INNObyte felvásárlása vélhetően 8 százaléknál kisebb mértékben növeli majd a 4iG bevételét.

A 4iG EBITDA-ja tavaly 4,1 milliárd forint volt, az INNObyte eredménye pedig közel 447 millió forint, vagyis a 2019-es számokat alapul véve közel 11 százalékos lenne az akvizíció eredménynövelő hatása. Itt is igaz az, amit a bevételeknél már írtunk, a 4iG EBITDA-ja az idei első félévben közel 35 százalékkal nőtt, vagyis az eredményre az előbb említett közel 11 százaléknál vélhetően kisebb mértékben hat majd akvizíció.

Részben fejlesztési erőforrásokat vettek

Az akvizícióval a 4iG célja fejlesztési erőforrásainak és kompetenciáinak szinergikus bővítése. Az INNObyte többségi tulajdonának megszerzése nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a 4iG a Fintech, az Ipar 4.0, a Mesterséges Intelligencia-fejlesztés és Blockchain területeken piacvezető státuszt szerezzen.

Illeszkedik a stratégiába

A 4iG régóta hangoztatott célja, hogy nem csak organikusan, de akvizíciókon keresztül növekedjen. Az első féléves gyorsjelentést követően is megerősítették ezeket a célokat, kiemelve, hogy a 4iG célja, hogy a következő két évben a magyar informatikai piac elsőszámú integrátor vállalatává váljon. Az akvizíciós tervek között a vállalat kiemelte, hogy a cél:

  • Magyarországon: piaci pozíció erősítése, piacvezető szerep elérése, befektetés új technológiákba, új szektorokba való belépés, képességfejlesztés
  • Közép-Kelet Európában: lehetséges akvizíciós célpontokat keresése a régióban
  • Akvizíciók finanszírozása: külső források (kötvények, hitelek) és saját pénzeszközök bevonásával
  • Stratégiai partnerségek –Közös vállalat: hosszútávú együttműködés európai / tengerentúli társaságokkal

Emelkedik az árfolyam

A bejelentést követően ma az árfolyam 0,7 százalékot emelkedett, idén a mai emelkedéssel együtt 7 százalékkal került lejjebb a vállalat részvényárfolyama.

4ig
lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavírus arantén maszk