jim cramer
Üzlet

Most kell bevásárolni a nagy technológiai papírokból a guru szerint

Portfolio
A részvénypiacok szeptemberi esése ellenére Jim Cramer, a CNBC Mad Money című műsorának házigazdája szerint továbbra is vannak olyan területek, ahol érdemes lehet beszállási pontokat keresni. Cramer szerint a nagy technológiai részvények, mint az Amazon, Apple, Alphabet és Microsoft már közel vannak azokhoz a szintekhez, ahol érdemes lehet vételi lehetőséget keresni. Emellett olyan osztalékrészvényeket is vonzónak tart a guru, mint a General Mills és a Johnson & Johnson.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, következő befektetői Klubunkon a DM-KER sztoriját, a kibocsátás részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.

De bármi mással kapcsolatban türelmesnek kell lenni

– mondta Cramer szerdán, amikor az amerikai tőzsdéken ismét csúnya esést láttunk.

A Dow 1,9 százalékot esett, míg az S&P 500 2,4 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq Composite 3 százalékot veszített értékéből. Egyre csúnyább a szeptember az amerikai indexeknek, a Dow már 5,9, az S&P 500 7,5, a Nasdaq pedig 9,7 százalékot esett a hónapban.

spx

Cramer arra számít, hogy a piaci volatilis megmaradhat, „amíg a túlzottan optimista új befektetők közül többen bedobják a törölközőt” – utalva ezzel azokra a befektetőkre, akik koronavírus-járvány ideje alatt vágtak bele a tőzsdézésbe, és akik alaposan kivették a részüket a Wall Street masszív ralijából.

Amikor a piac száguld, látszólag sok befektető elfelejti a legalapvetőbb szabályt: vegyél az alján, adj el a tetején. Ehelyett a tetején akarnak vásárolni és eladni még magasabban. A probléma azzal a stratégiával, hogy ha a részvények esnek, akkor csúnya az esés – emiatt sokkal gyorsabban veszítesz pénzt

– mondta a guru.

Viszont Cramer azt is elmondta, hogy lát lehetőséget a nagy technológiai papírokban, miután azok árfolyama jelentősen visszaesett ebben a hónapban.

Az Apple például 107 dollár környékén jár a szerdai zárás szerint, tegnap több mint 4 százalékot veszített értékéből, a szeptemberi csúcsához képest pedig 22 százalékra van. Hétfőn még 25 százalékos volt a mínusz a korábbi csúcshoz képest.

apple

Hasonlóan az e-kereskedelmi óriás Amazon 3 500 dollár környékén érte el a történelmi csúcsát a hónap elején, szerdán pedig durván 3 000 dollárnál zárt az árfolyam. Ahhoz, hogy a korábbi csúcstól 25 százalékra kerüljön az árfolyam, közel 2 600 dollárra kellene esnie.

amazon

Hasonló gondolatmenet mentén elemezte a Microsoftot is, a részvény árfolyama 200 dollárnál van jelenleg, de 175-180 dollár környékén már vonzóvá válhat, viszont figyelembe véve azt is, hogy idén csak 27 százalékot emelkedett, így talán korábban eléri a mélypontját.

mrsoft

A Google anyacégével, az Alphabettel kapcsolatban a guru elmondta, hogy nehezebb értékelni, mivel lemaradó volt a versenytársakhoz képest, és idén csak 5,23 százalékos pluszban van. Emellett a cég ellen egy antitröszt vizsgálat is folyik az igazságügyi minisztérium részéről, amely potenciálisan egy kockázati faktor.

De egy rengeteg készpénze van és fantasztikus növekedése. Ha tovább esik, szerintem venni kell

alphabet

A spektrum másik oldalára rátérve Cramer azt is elmondta, hogy a befektetőknek érdemes lehet megfontolni osztalékpapírok hozzáadását a portfóliójukhoz, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai államkötvények esetében a hozamkörnyezet tartósan, évekig alacsony maradhat.

Cramer szerint a General Mill és a Johnson & Johnson mellett a PepsiCot és a rivális Coca-Colát lehet érdemes megfontolni. Mindkét részvény lejjebb került a korábbi csúcsokhoz képest és előbbi 3,12 százalékos, utóbbi pedig 3,34 százalékos osztalékhozammal rendelkezik.

Ezek a részvények valódi értéket képviselnek. Úgy gondolom, hogy holnap vehetsz néhányból, aztán vehetsz még többet, ha tovább esnek. Emellett további előny, hogy egyáltalán nincs bennük „hot money”, így a többi részvényes nem fog pánikba esni és eladni, mikor az árfolyamok tovább esnek

– mondta Cramer.

A guru hangsúlyozta, hogy a részvény ajánlásokkal nem akarja senkiben a hamis biztonság illúzióját kelteni. A piacot ütik, és lehetetlen megjósolni, hogy mikor lesz vége az eladói hullámnak.

Viszont azt tudjuk, hogy mikor van értelme belevenni a gyengeségbe: amikor a magasan szálló részvények esnek 25 százalékot a csúcsról, a defenzívek pedig akkor működnek, mikor a hozamok meghaladják a 3 százalékot

– mondta a guru.

(CNBC)

Címlapkép: John Lamparski/Getty Images

digitális bankolás tablet
mentoszolgalat teszteles201029
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
GettyImages-1206945181
scheer sándor
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-1206945181