trmp
Üzlet

Amerikai elnökválasztás: Biden győzelme Európának, Trump győzelme az USA-nak kedvezhet

Portfolio
A francia befektetési bank Société Générale részletes jelentésében elemzi az amerikai elnökválasztás öt szerintük legvalószínűbb kimenetelének piacokra gyakorolt hatását. A legvalószínűbbnek a tiszta demokrata győzelmet tartják, ez a szcenárió az európai piacoknak kedvezne, míg egy esetleges Trump elnökség tovább vinné az "Amerika az Első" elvet.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A tiszta demokrata győzelem a legvalószínűbb

Az elemzők szerint egy tiszta demokrata győzelem a legvalószínűbb kimenet, erre 32 százalékos esélyt adnak, míg a második legvalószínűbb szcenárió alapján republikánus szenátus mellett lesz Biden elnökség, ennek 30 százalék a valószínűsége. A republikánus szenátus, demokrata Képviselőház és Trump elnökség kombinációnak 20 százalékos valószínűséget tulajdonítanak az elemzők, a demokrata alsóház és szenátus melletti Trump elnökségnek 16 százalék az esélye. A tiszta republikánus győzelemnek mindössze 2 százalékos valószínűséget tulajdonítanak a francia banknál.

2022 végéig nézve az európai börzék papírjainak a tiszta demokrata győzelem, míg az amerikai piacnak egy demokrata alsóház melletti Trump elnökség tenne a legjobbat a francia befektetési bank elemzői szerint.

A SocGen által felvázolt szcenáriók az elnökválasztás kimeneteléről és a piacok alakulásáról

Az elkövetkező két évben a választási eredményektől függetlenül laza monetáris politika várható a SocGen szerint, tovább fog nőni a már most is tetemes államadósság és az amerikai-kínai feszültség sem fog enyhülni. Mindkét elnökség a gazdaság koronavírus utáni talpra állítására fókuszálna a francia bank elemzői szerint.

Miben lenne más Biden, mint Trump?

A laza monetáris politikától függetlenül számos kérdéshez vélhetően máshogyan állna hozzá a két elnökjelölt a beiktatásuk után – pontokba szedtük a legnagyobb különbségeket:

  • Jelentős különbség lenne többek között az adózás kérdéskörében, Biden ugyanis nem csak a vállalati adókat tervezi növelni elnöksége során, de a 400 000 dollárnál többet keresőknek is növelné az adóalapját. Ez a körülmény is magyarázhatja, hogy miért tartják az amerikai tőzsdék szempontjából kedvezőbbnek egy újabb Trump-éra kezdetét a francia befektetési banknál.
  • A SocGen elemzői szerint Biden nem változtatna a Trump által kivetett vámokon, de újabb kereskedést korlátozó eszközökkel nem élne – ugyanez Trumpról nem mondható el.
  • A Biden vezetőség továbbá valószínűleg igyekezne tető alá hozni a megfizethető egészségügyi ellátásról szóló törtvényt (közismertebb nevén: Obamacare), míg Trump továbbra is elhanyagolná ezt a kérdéskört.
  • A Biden elnökség a SocGen elemzése szerint "jobban együttműködne a többi fejlett gazdasággal a digitális adózás széleskörű bevezetésének tekintetében, megnehezítve ezzel a technológiai szektor és az amerikai részvénypiac helyzetét.” Ennek következtében ugyanis növekednének a befektetők diverzifikációs lehetőségei a zöld befektetések és az európai részvénypiacok felé fordulva, ez nagy valószínűséggel rosszat tenne az amerikai dollárnak is. A SocGen dokumentuma alapján egy tisztán demokrata győzelem esetén „a 1,3 trillió dolláros, központi infrastruktúrát átalakító terv gyorsabban tudna végbe menni, ennek a változtatásnak központi elemei az állami visszavásárlási programok, a technológiai szektor szabályozása és a vállalati adórendszer átalakítása.”
  • Ezzel szemben egy újabb Trump-éra továbbra is az „Amerika az Első” irányelv mentén alakítaná az USA nemzetközi értéklánchoz fűződő viszonyát, a további adócsökkentéseket azonban csak az elég valószínűtlen teljes republikánus elnökség esetén tudná végig vinni Trump.

Egy Trump elnökség esetén a SocGen elemzői a stabil pénzügyi mérleggel rendelkező, közepes méretű amerikai vállalatok papírjait javasolják, illetve a kínai piac papírjaival és a növekedési potenciál alapján árazott részvényekkel szemben a Japán piac papírjait és az értékalapú befektetéseket ajánlják .

A francia bank elemzése alapján az amerikai piacnak a demokrata Képviselőház melletti Trump elnökség tenne a legjobbat, ebben az esetben 2022 végére 14 százalékot emelkedhetne az S&P 500 tőzsdeindex.

(MarketWatch)

Címlapkép: Alex Wong/Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
luckin1