stock
Üzlet

Figyelmeztet a guru: nem érdemes most beszállni a tőzsdébe

Portfolio
A Wells Fargo Securities befektetési stratégiáért felelős vezetője nem tervez a közeljövőben részvényeket vásárolni. Christopher Harvey szerint a piac jelenleg túl sebezhető, könnyen elképzelhetőnek tart egy nagyobb korrekciót és a volatilitás jelentős megugrását. Leginkább a november 3-i amerikai elnökválasztás és a koronavírus helyzet esetleges romlása aggasztja a Wells Fargo szakemberét.
Újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, következő befektetői Klubunkon a DM-KER sztoriját, a kibocsátás részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.

Christopher Harvey, a Wells Fargo stratégája két fő okot sorakoztat fel amellett, hogy miért nem tervez mostanában részvényeket vásárolni:

egy kiélezett elnökválasztási verseny Trump és Biden között, illetve a koronavírus esetszámok USA-beli felfutása

aggasztják leginkább a szakembert.

Amikor a koronavírusról van szó, a piacnak úgy látszik, meg van az a szokása, hogy először lő és csak aztán kérdez

– mondta Harvey a CNBC egy interjúja során. Ha nem számítjuk a választással kapcsolatos kockázati tényezőket, a szakember akkor is 2-4 százalék közötti visszaesést jósol a mostani szintekhez képest, a koronavírus fertőzés USA-beli terjedését figyelve.

Az esetszámok alakulását szemléltető grafikon veszélyes alakulására hívja fel a figyelmet Harvey. Az ábra az egyesült államokbeli új esetszámokat dokumentálja, a 7 napos mozgóátlag segítségével – bár a júliusi nagy megugrás óta laposabb lett a görbe, a szakértő szerint „bármelyik irányba kilőhet” a grafikon az előttünk álló időszakban.

Mindezek mellett addig sem hajlandó új pénzt fektetni a részvénypiacokba a guru, amíg nem tisztázódik a már most is nagyon feszült amerikai elnökválasztási helyzet. Harvey reményei szerint a kedden megrendezésre kerülő elnökjelölti vita támpontot adhat majd a választás kimenetelére nézve.

Ha a keddi vitától csak szorosabb lesz a verseny, akkor tényleg nagyon feszült lesz a helyzet. Egy ilyen szoros versengés hatására nem tartjuk kizártnak, hogy 10 százalékos eséseket fogunk látni a részvénypiacokon

- vélekedett a stratéga.

Bár rövid távon valóban óvatos, Harvey továbbra is optimista marad a 2021-es várakozásai tekintetében, ez az elnökválasztás eredményétől függetlenül így van.

Szinte biztosra vesszük, hogy rövidesen megérkezik a válasz a koronavírusra, ez pedig nagyon jót fog tenni a piacoknak. Úgy véljük, hogy lassan, de biztosan feljebb fog kerülni a gazdaság a vírushelyzet megoldása után

- tette hozzá Harvey.

A várakozások tükrében a guru tervezi növelni részvénypiaci kitettségét a középtávoli jövőben. Leginkább a „pandémia mentes” világ haszonélvezőire fókuszálna, szerinte az ipari tevékenységeket űző vállalatok papírjai között lesz érdemes körülnézni a vírushelyzet lecsengése után.

Most azonban továbbra is megtartja az S&P 500-ra vonatkozó 3388 pontos év végi célját a szakértő, így a szeptember 2-i rekord magas értéknél közel 6 százalékkal lenne lejjebb az index értéke az év végére. Harvey szerint „idén már megjártuk a csúcsot”.

Az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P 500 Index idén eddig 2,1 százalékkal került feljebb úgy, hogy elképesztő eladási hullámot vészelt át március közepén. Az akkori mélyponthoz képest 60 százalékot szárnyalva érte el az index értéke szeptember 2-i csúcspontját, amikor 3580,84 ponton állt az S&P 500. Azóta azonban jelentős, közel 8 százalékos korrekciót tapasztalhattunk.

sp500

(CNBC)

Címlapkép: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images

worker dolgozó ipar gyári munkás
GettyImages-1206945181
kórház doktorok orvos
SZG_9534
Gerendai Károly
Intrum
mnb epulet
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
GettyImages-1206945181