lenovoszamitogep
Üzlet

Magyarországon építi fel első európai gyárát a világ egyik legnagyobb számítógépgyártója

Portfolio
A Lenovo bejelentette, hogy 2021 tavaszán saját gyártóüzemet indít Magyarországon. Az üllői üzemben a márka termékportfóliójából elsősorban az asztali számítógépekre, grafikus munkaállomásokra és adatközponti termékek gyártására helyezik majd a hangsúlyt. Több mint 8 milliárd forintos beruházásról van szó, amihez 2 milliárd forintos támogatást ad az állam - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a beruházás keddi sajtótájékoztatóján.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A kínai cég számítógépgyártó üzeme a Pest megyei Üllőn épül 8,2 milliárd forintból. Ezzel a beruházással több szakaszban összesen ezer munkahely jön létre, és ezért a beruházásért a kormány két milliárd forintnyi vissza nem térintendő támogatást biztosít - közölte Szijjártó Péter.

Az új gyártóüzem a hosszú évek óta meglévő szerződéses gyártó Flex által üzemeltetett sárvári gyárat fogja kiváltani.

A mintegy 30 000 négyzetméteres új üllői gyártócsarnokban 2021 elejétől fog megindulni a számítógépek gyártása. 

Lenovo_Üllő_gyártóüzem_1
Forrás: Lenovo

"Ez egy fontos mérföldkő a globális gyártási kapacitásunk optimalizálásában és fejlődésében. Nagy öröm számunkra, hogy a már meglévő magyarországi jelenlétünkre alapozva, most egy új saját magyarországi gyártóüzemmel közelebb kerülhetünk az európai fogyasztókhoz" - mondta el Guan Wei, a Lenovo Nemzetközi Ellátási Lánc alelnöke.

A kínai Lenovo a világ egyik vezető számítógépgyártója. A második negyedévben az eladott személyi számítógépek volumenét tekintve a második legnagyobb szereplő volt globálisan, a világban értékesített PC-k több mint 24 százaléka Lenovo volt az IDC adatai szerint. A cég asztali számítógépek és laptopok mellett tableteket, mobiltelefonokat, szervereket, adattároló eszközöket és okostelevíziókat is gyárt.

A magyarországi gyártóüzem elindítása a Lenovo nemzetközi gyártási és ellátási lánc stratégiájának újabb állomása, amely jelenleg is már 180 piacon szolgálja ki az ügyfeleket a világ több mint 30 gyártóhelyéről saját gyáraiból és szerződéses partnerein keresztül – köztük Argentínából, Brazíliából, Kínából, Németországból, Magyarországról, Indiából, Mexikóból és az Amerikai Egyesült Államokból.

A Lenovo saját gyárai Pekingben, az amerikai Morrisville-ben (Észak-Karolina) és Szingapúrban találhatók, ezen kívül vannak gyárai a kínai Csengtuban és Hofejben, valamint Japánban. Kutatóközpontokat üzemeltet Pekingben, Morrisville-ben, Sanghajban, Sencsenben, Hsziamenben, Csengtuban, Nankingban, Vuhanban és Jamatóban.

A gyár Magyarországra hozatala a magyar export teljesítményét is javítani fogja, a Lenovo magyarországi tevékenysége 90% fölötti export hányaddal fog működni - tette hozzá Szijjártó Péter.

Lenovo_sajtótájékoztató_2
Forrás: Lenovo

Címlapkép: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images

worker dolgozó ipar gyári munkás
GettyImages-1206945181
kórház doktorok orvos
SZG_9534
Gerendai Károly
Intrum
mnb epulet
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
GettyImages-1206945181