Előfizetői tartalom

Tombol a bika a tőzsdéken, mégsem csak a részvényekkel lehetett idén sok pénzt keresni

Portfolio
Több szempontból is rendhagyó időszakot élünk át idén, a koronavírus az egész világot ledöntötte a lábáról, a gazdaságok kényszerűen leálltak, a tőzsdék zuhanni kezdtek, a kormányok és a világ jegybankjai pedig példátlan mértékű stimulussal próbálják biztosítani, hogy a világgazdaság újra talpra állhasson. Bár az elmúlt fél évben villámgyorsan felpattantak a világ tőzsdéi, általánosságban mégsem a részvényekkel lehetett a legnagyobb hozamot elérni, hiszen más eszközosztályok, például a nemesfémek is kifejezetten jól teljesítettek idén, és az energiahordozók között is volt egy titkos befutó.

Ha az egyes eszközosztályok idei teljesítményét nézzük, akkor 2020 legnagyobb nyertesei idén egyértelműen a nemesfémek és a technológiai részvények voltak. Az arany soha nem látott új csúcsra emelkedett idén, azonban innen jött egy korrekció, az ezüst árfolyama pedig 2013. április óta nem látott szintre ralizott ebben az évben. Jellemző volt egyébként az elmúlt évtizedek nemesfém-piaci árfolyamemelkedésére, hogy az első fázisban általában az arany teljesített jobban, és a rali későbbi fázisában vették a befektetők a lemaradó ezüstöt. A nemesfémek felülteljesítésének oka egyrészt a globális likviditásbőség, ami a kockázatos eszközök, köztük a nemesfémek iránti keresletet is emeli, másrészt a nemesfémeket egyfajta biztonságos menedékeszköznek is tekintik, és bár a részvénypiacokon március közepe óta masszív emelkedést láttunk, sokan tartottak egy esetleges újabb tőkepiaci korrekciótól (amely szeptemberben be is következett), amelyben a nemesfémek jól teljesíthetnek. Ráadásul a nemesfémek jellemzően jól teljesítenek magas inflációjú környezetben, sokak várakozása szerint a következő években ilyen várható, ezt erősíti a Fed korábbi bejelentése is, mely szerint a gazdaság helyreállásának érdekében esetlegesen hajlandók tolerálni egy megugró inflációs környezetet. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a járvány miatti korlátozások a nemesfémek, az arany és az ezüst bányászatát is érintették, kínálati sokkot okozva.

Érdekes egyébként azt látni, hogy a befektetők a szeptemberi részvénypiaci korrekció alatt nem csak a részvényeket adták, de a nemesfémek is gyengén teljesítettek, mind az arany, mind pedig az ezüst árfolyama csökkent az elmúlt egy hónapban, az arany árfolyama 2 százalékot, míg az ezüsté 11,2 százalékot esett.

Ha az idei év eddig leggyengébben teljesítő eszközeit nézzük, akkor több nyersanyagot is látunk a lista végén. Ki kell emelni ezek közül az olajat, a Brent és a WTI árfolyama a kereslet visszaesésével együtt óriásit zuhant idén, de nem csak a kereslet esett vissza az olaj piacán, hanem túlkínálat is kialakult, a helyzetet pedig még tovább rontotta, mikor Szaúd-Arábia megnyitotta az olajcsapokat és elárasztotta a piacot, melynek hatására a tárolói kapacitások is rohamosan fogyni kezdtek, bizonyos határidős olajkontraktusok ára pedig a történelem során először negatív tartományba került, azaz az eladók fizettek a vevőknek, hogy szabadulni tudjanak az olajtól. Köszönhetően a kereslet növekedésének és az olajkartell által eszközölt kitermeléscsökkentésnek, az olaj árfolyama az elmúlt időszakban stabilizálódni látszik a 40 dollár körüli szinten, viszont több iparági szereplő is arról számolt be, hogy az olaj kereslete csak évek múlva térhet vissza a válság előtti szintre, emellett a különböző mentőcsomagok jelentős része is az alternatív energiatermelést támogatja, és szabályozói környezet is ebbe az irányba tereli a gazdaságot, az unió például a károsanyag kibocsátás 50 százalékos csökkentésére tett javaslatot 2030-ig, amely a hagyományos robbanómotoros gépjárművek által támasztott üzemanyag keresletet tovább gyengítheti.

Miről szól még a cikk?

  • Titkos befutó emelkedett fel a nyersanyagpiacon.
  • A szeptemberi tőzsdei korrekció visszavetette a részvényeket.
  • Miért lemaradó a magyar tőzsde, mi történt az OTP-vel, és a Mollal?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés