trump
Üzlet

Esés az amerikai tőzsdéken, a Nasdaq különösen nagy pofont kapott

Portfolio
Elromlott péntekre a hangulat a világ tőzsdéin, miután Donald Trump bejelentette, hogy elkapta a koronavírust, és karanténba vonul. Ázsiában a tőzsdék javarészt szünnap miatt zárva tartottak, Európában eséssel indult a pénteki kereskedés, majd a nyitástól távolodva javulni kezdett a hangulat. Európához hasonlóan alakult a kereskedés képe a tengerentúlon, itt is a korábbi jelentősebb esés egy részét sikeresen ledolgozták a vezető indexek, a Dow index egy időre pluszba is fordult, de a nap végére ismét lefelé vették az irányt és végül mínuszban zártak az indexek.

A mai tőzsdei esés részben annak tudható be, hogy a befektetők elkezdték beárazni, hogy Donald Trump a következő hetekben, éppen az elnökválasztási küzdelem hajrájában nem tud majd érdemben kampányolni, ezzel nőtt annak az esélye, hogy a kevésbé piacbarátnak gondolt Biden nyeri a választást, Biden győzelme az amerikai vállalati adóterhek emelkedését hozhatná. A befektetők egy másik félelme, hogy miután Trump és felesége koronavírusos lett, elképzelhető, hogy az amerikai elnök még keményebben támadja majd Kínát, ahonnan Trump szerint a vírus is származik, az elnök rendszeresen kínai vírusnak nevezi a Covid-19-et. A két világhatalom közötti konfliktus további elmélyülése nyilvánvalóan nem tenne jót a tőzsdei hangulatnak.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Mínuszos zárás

A kereskedés végéhez közeledve ismét lekanyarodtak az irányadó amerikai indexek, a Dow 0,5, az S&P 500 1, a Nasdaq pedig 2,2 százalékos mínuszban zárt.

Pluszba fordult Dow

Napközben elkezdték ledolgozni az amerikai elnök koronavírus-fertőzése miatti eséseket az irányadó amerikai indexek, a Dow már pluszba is fordult az újabb stimulussal kapcsolatos reményeknek köszönhetően, miután Nancy Pelosi közölte, hogy hamarosan jöhet a pénzügyi segítség a légitársaságoknak. Ezt pedig úgy értelmezhették a befektetők, hogy a következő stimulus részeként. A Nasdaq viszont továbbra is nyomás alatt van a technológia-túlsúlyos index 2 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,6 százalékkal került lejjebb. A blue chipek között üde színfolt volt az OTP, melynek árfolyama 0,9 százalékot tudott emelkedni, a hazai nagypapír esetében azonban jelentős mínuszokat láttunk, a Mol 1,4 százalékkal került lejjebb, a Richter 2,1 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 1,2 százalékos mínuszban fejezte be a pénteki kereskedést.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mérséklődött az esés

Amerikában is mérséklődött az esés, a Dow jelenleg 0,8 százalékos mínuszban tartózkodik, míg az S&P 500 0,7 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,9 százalékkal került lejjebb. A rossz piaci hangulat egyrészt annak tudható be, hogy Donald Trump elkapta a koronavírust, éppen az amerikai elnökválasztási kampány hajrájában, másrészt a friss adatok szerint az amerikai munkaerőpiac helyreállása jelentősen lassult szeptemberben, amely szintén kedvezőtlen a piacok számára.

dow

Közben az európai piacokon is elolvadtak a korábbi jelentősebb mínuszok, néhány index esetében pedig már emelkedést látunk a kereskedés végéhez közeledve.

Rekordot döntöttek a Tesla negyedéves eladásai

A Tesla mai közleménye alapján 139 ezer járművet szállítottak le a harmadik negyedévben, aminek a döntő többségét a Model 3 és Y típusok tették ki. Ilyen magas számokra még nem volt példa a cég történetében, de nem csak a leszállított, hanem a legyártott autók tekintetében is új csúcsokat produkált Elon Musk cége.

Tovább a cikkhez

Kivonul Nagy-Britanniából a Walmart

Az amerikai kiskereskedő óriás a TDR Capital tulajdonosainak adja el 6,8 milliárd font értékben nagy-britanniai üzletláncát, az Asdát. Az új tulajdonosok 1 milliárd fontot terveznek a cégbe invesztálni.

Tovább a cikkhez

Lefordultak a tengerentúli tőzsdék

Esnek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 1,3 százalékos esése mellett, az S&P 500 1,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 1,7 százalékot gyengült. A részvénypiaci hangulatot alaposan elrontotta, hogy Donald Trump korábban bejelentette, hogy koronavírusos, és ezért karanténba vonul. A hangulatot a friss munkaerőpiaci adat sem tudta javítani, hiszen jelentősen elmaradta a várttól, szeptemberben 661 ezerrel nőtt a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, szemben a 850 ezer fős elemzői várakozással.

dow

Esés jöhet Amerikában

Jelentős esés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állás alapján a Dow 1,3 százalékos esése mellett, a S&P 500 1,5 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 2,2 százalékos mínuszban indíthatja a pénteki kereskedést. A mai esés annak tudható be, hogy itteni idő szerint péntek reggel Donald Trump bejelentette, hogy koronavírusos lett. Az elnök betegsége nagy valószínűséggel kihat az amerikai elnökválasztási kampány alakulására is, egy esetleges Biden győzelem pedig az általános vélemények szerint kedvezőtlenebb lenne a piacok számára, többek között a jelölt által tervezett magasabb vállalati adóterhek miatt.

dowhati

Újra rátenyerelt egy tőzsdei bálna a nagy vételi gombra

1,7 milliárd dollár értékű vételi opciót vásárolt egy rejtélyes befektető a legnagyobb technológiai cégekben, a volumen alapján az ügylet az augusztusi „gigantikus Nasdaq bálna” tranzakciójára hajaz. Egyes befektetők és elemzők szerint a mostani tranzakció hátterében is a japán SoftBank állhat, a szeptemberihez hasonló árfolyamhatásra azonban nem számítanak a szakértők.

Tovább a cikkhez

Rossz a hangulat Európában, ütik az autógyártókat és a légitársaságokat

A koradélutáni órákban megint rosszra fordult a hangulat a vezető európai börzéken, több ország tőzsdéje is egy százalék körüli visszaesést könyvelhet el. A lengyel és a német index jelenleg -0,9 százalékon áll, a görög index 1 százalékkal került lejjebb, a sort a portugál börze zárja a maga 1,3 százalékos csökkenésével.

Szektorszinten kimondottan rosszul teljesítenek az autógyártók és a légitársaságok vállalatai, a német Volkswagen közel 2,5 százalékos visszaesést könyvelhet el, a légitársaságoknál a szintén német Lufthansa a sereghajtó a maga 4,08 százalékos visszaesésével. Üdítő adalék, hogy a magyar Wizz Air a rossz szektorbeli hangulat ellenére is pozitívan teljesít egyelőre.

Meghökkentő jóslat: 2030-ra nullára eshet a Tesla eladása Kínában

A Morgan Stanley elemzője, Adam Jonas szerint a Tesla kínai elektromosautó-értékesítése nullára eshet vissza 2030-ra. Ennek legfőbb okát abban látja az elemző, hogy a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatok rosszul alakulnak, és kevés az esélye annak adatbiztonsági megfontolások miatt, hogy a két nagyhatalom önvezető elektromos autói egymás utcáin csak úgy szabadon működjenek.

Tovább a cikkhez

A magyar piacon is enyhül a visszaesés

Rosszul indult a kereskedés Európa börzéin, a valamelyest javuló nemzetközi hangulattal együtt faragni tudott csökkenéséből a magyar index is, a BUX jelenleg 0,64 százalékos mínuszban áll, ez leginkább az OTP-nek köszönhető. A blue chipek közül egyedül az OTP teljesít pozitívan - jelenleg 0,72 százalékos a plusz -,  míg a Mol a sajátrészvény-tranzakcióról szóló hírek ellenére is 1,54 százalékos esést produkál, a Richter 1,87 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,82 százalékos mínuszban tartózkodik. 

bux

Olvadnak a mínuszok

A kezdeti sokkot követőn jelentősen javult a hangulat a tőzsdéken, miután a befektetők újraértékelhették Donald Trump korábbi bejelentését. A diagnózis szerint Trump jól van, és a Fehér Házban karanténba vonult a felépülésig. Ha az elnök állapota súlyosbodna, az további negatív reakciót válthatna ki piaci szereplőkből, azonban az esetleges felépülés esetén akár megerősödve is kikerülhetne a helyzetből, amelyet politikai előnyére is fordíthat. Nem Trump az első vezető politikus, aki megbetegszik a vírussal. A brazil elnök, Jair Bolsonaro, és a brit miniszterelnök, Boris Johnson szintén átesett a megbetegedésen. 

Zuhanó olajárak és romló kilátások, bajban az olajipar

Ma is és az elmúlt napokban is újra esett az olaj ára, amivel a Brent és a WTI jegyzése is 40 dollár alatt áll. Az esésnek számos oka van, mind a keresleti oldalon, mind pedig a kínálatin, és nagy a bizonytalansági faktor is. A globális keresleti kilátások szinte folyamatosan romlanak a koronavírus-járvány növekvő esetszámaival párhuzamosan, az OPEC pedig képtelen csökkenteni és összehangolni tagjainak termelését. A közelgő amerikai elnökválasztás és egy újabb fiskális stimulus körüli bizonytalanságok szintén rátesznek még egy lapáttal a piaci volatilitásra. Az esést pedig megszenvedik a nagyobb olajtársaságok is, amik eddig sem voltak könnyű helyzetben.

Tovább a cikkhez

Javul a hangulat

Javul a hangulat Európában, miután a vezető indexek nagyot estek a nyitást után azt követően, hogy a Donald Trump bejelentette, hogy koronavírusos lett, ezért karanténba vonul. A kezdeti 1-1,5 százalékos mínuszok jelentősen mérséklődtek.

Közel 20 000 koronavírusos az Amazonnál

Az online kiskereskedő óriás jelentése alapján több, mint 19 800 munkavállalójuk kapta el a koronavírus járványt március óta. A vírushelyzet során elképesztően megnőtt az igény a vállalat termékeire és szolgáltatásaira világszerte, a júniussal bezáródó negyedév során rekordprofitot jelentettek a cégnél - mindennek az árnyoldala ütközött most ki, amikor az Amazon állományának jelentős részéről derült ki, hogy elkapták a fertőzést.

Tovább a cikkhez

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 1,4 százalékos gyengülése mellett, a CAC 1,4 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 1,1 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 1,2 százalékkal, míg a spanyolt tőzsde 1,1 százalékot gyengült. A nemzetközi részvénypiaci hangulatot alaposan elrontotta, hogy a Donald Trump koronavírusos lett, amely még nagyobb bizonytalanságot szül az amerikai elnökválasztással kapcsolatban.

dax

Eséssel nyitott a magyar tőzsde

Az alapvetően rossz nemzetközi hangulat mellett esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül gyengülést mutatnak, az OTP 1,4 százalékot esett, míg a Mol 0,8 százalékkal került lejjebb, a Richter 1,3 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékos mínuszban indította a pénteki kereskedést. 

bux

Enyhült a nyomás

Egy órája még 27 138 ponton állt a Dow Jones határidős részvényindexének értéke, miközben a Dow tegnap 27 817 ponton zárt be, vagyis a határidős index közel 680 pontos, vagy 2,4 százalékos esést indikált. Azóta javult a hangulat, a határidős index már 27 356 ponton áll, ez alapján 1,7 százalék mínuszban nyithat a Dow Jones.

Működik a fedezék

Amikor elromlik a tőzsdei hangulat, a befektetők szinte reflex szerűen nyúlnak a nemesfémekhez, ma is ezt látjuk, igaz, csak mérsékelten emelkednek az árfolyamok. Az arany ára 0,5 százalékot emelkedett, ezzel idén már 26 százalékkal került feljebb.

ezust

Az ezüst ára ma 1,2 százalékkal került feljebb, idén már 24 százalékot ralizott.

arany

Ütik az olajat

A tegnapi jelentős esés után ma tovább ütik az olajat, a novemberi leszállítású WTI már 3,2 százalékos mínuszban van. Ez egyrészt betudható Donald Trump bejelentésének, amely alapvetően elrontotta a tőkepiaci hangulatot, de a gyengülő kereslet, és az újabb körös fiskális stimulus elhúzódása miatti bizonytalanság is rányomja a bélyegét az olaj piacára. A friss adatok szerint az OPEC készletszintjei szeptemberben napi 160 ezer hordóval nőttek, amely elsősorban annak volt betudható, hogy Líbia és Irán nem, hogy visszafogta, de növelte az olajkitermelését, az olaj piacán a kereslet pedig továbbra sem tért vissza a pandémia előtti szintre. Egyelőre úgy tűnik hogy a technikai szempontból fontos 37,5 dolláros szint meg tudta fogni az esést, itt szeptember elején volt egy bázisépítés, ha ez a szint elesne, akkor a 35 dollár körüli zónára lesz érdemes figyelni.

wti11

Elkapta a koronavírust az amerikai elnök, de miért esnek a tőzsdék?

Az elmúlt hetekben a felmérések szerint Joe Biden vezetett Donald Trumppal szemben az amerikai elnökválasztási versenyben, és a hivatalban lévő elnök nem tudta csökkenteni a hátrányát Bidennel szemben a hét közepi elnökjelölti vitát követően sem. A mai tőzsdei esés részben annak tudható be, hogy a befektetők elkezdték beárazni, hogy Donald Trump a következő hetekben, éppen az elnökválasztási küzdelem hajrájában nem tud majd érdemben kampányolni, ezzel nőtt annak az esélye, hogy a kevésbé piacbarátnak gondolt Biden nyeri a választást, ami az amerikai vállalati adóterhek emelését is hozhatná.

A befektetők egy másik félelme, hogy miután Trump és felesége koronavírusos lett, elképzelhető, hogy az amerikai elnök még keményebben támadja majd Kínát, ahonnan Trump szerint a vírus is származik, az elnök rendszeresen kínai vírusnak nevezi a Covid-19-et. A két világhatalom közötti konfliktus további elmélyülése nyilvánvalóan nem tenne jót a tőzsdei hangulatnak.

Tőzsdei esés jön Európában

  • Mérsékelt emelkedéssel zárták a csütörtöki kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,1 százalékkal került feljebb, az S&P 500 0,5 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,5 százalékot erősödött. Csapkodás jellemezte az amerikai tőzsdéken a kereskedést tegnap, miután az amerikai elnökválasztással, és az újabb körös gazdasági mentőcsomaggal kapcsolatos bizonytalanság továbbra is rányomja a bélyegét a piaci szereplők hangulatára.
  • Ázsiában estek a tőzsdék pénteken, a japán tőzsde a csütörtöki technikai szünet után 0,7 százalékot esett, csak mérsékelten tudta javítani a hangulatot, hogy a japán kormány újabb gazdaságélénkítő lépéseket készít elő. A dél-koreai, sanghaji, és hongkongi tőzsdék szünnap miatt zárva tartottak pénteken.
  • Az amerikai határidős indexeken csúnya esést látunk ma reggel, a vezető indexek határidős kontraktusai 1,5-2 százalékot mínuszban vannak, miután Donald Trump bejelentette, hogy koronavírusos, és ezért karanténba vonul. Európában is esésre lehet számítani, a határidős DAX 1,4 százalékos esést vetít előre a pénteki piacnyitásra. 
  • Pénteken itthon egy felülvizsgált külkereskedelmi adat érkezik, Amerikában pedig a szeptemberi foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok lesznek lényegesek.
  • Az olaj ára lejjebb került ma reggel, a novemberi határidős WTI 2,4 százalékos esést követően 38 dollárnál jár, az arany árfolyama mérsékelten emelkedik, a sárga nemesfém jegyzése 1908,5 dolláron áll.
  • A forint gyengült az euróval szemben, egy euróért 359,6 forintot kell fizetni, míg egy dollár 306,7 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Wong/Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus arantén maszk