allegro
Üzlet

Széttépték a lengyel eBay-t már az első kereskedési napon

Portfolio
Korábban többször beszámoltunk már róla, hogy a lengyel Allegro a régió évek óta látott legnagyobb kibocsátását hajta végre, az e-kereskedelmi cég pedig látszólag felkeltette az befektetők érdeklődését, hiszen a részvények kibocsátási árához képest több mint 50 százalékkal magasabb árfolyamon nyitott a papír.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Bombasiker a „lengyel eBaynek” nevezett Allegro első tőzsdei kereskedési napja nyilvános cégként. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a részvények kibocsátási árát az ársáv felső határában, 43 zlotynál határozták meg, ehhez képest 65 zlotyn nyitott az árfolyam, ami kibocsátási árhoz képest 51,2 százalékkal van feljebb. Bár még csak a kereskedés első felében járunk, az árfolyam már a 69,2 zlotys szinten is járt, ami a kibocsátási árhoz képest 60,9 százalékos emelkedésnek felel meg. A kibocsátási árral számolva a cég 44 milliárd zlotys piaci kapitalizációval rendelkezett, a nyitáskori árfolyamon számolva azonban a cég piaci értéke 66,7 milliárd zloty (17,6 milliárd dollár).

allegrooo

Az Allegro tőzsdei bevezetése fordulópontot jelenthet a varsói tőzsde életében, hiszen ez volt a tőzsde valaha volt legnagyobb kibocsátása, és évek óta ez volt a legnagyobb kibocsátás a régióban. 

A Mid Europa Partners, a Permira és a Cinven 2017 januárjában megvásárolták az Allegrot 3,25 milliárd dollárért, és azóta különböző fejlesztéseket hajtotta végre a cégnél, részben ennek tudható be az, hogy a GMV 99 százalékkal, a nettó árbevétel 102 százalékkal, a tisztított EBIDTA 113 százalékkal nőtt. Emellett az alkalmazottak száma 1 380 főről közel 2 300 főre nőtt 2016 vége és 2020 júniusa között.

Az Allegro egyébként Lengyelország első számú online kiskereskedelmi platformját üzemelteti, a cég az elmúlt időben erős árbevétel növekedést, profitabilitást és jelentős cash flowt ért el. A csoport működteti a vezető online piacteret Lengyelországban, az Allegro.pl-t, valamint a vezető ár-összehasonlító oldalt is, a Ceneo.pl-t. Az Allegro célpiaca a hozzávetőlegesen 621 milliárd zlotys lengyel kiskereskedelmi piac, melynek közel 3 százalékát adja az Allegro, de a várakozások szerint nem csak az Allegro piaci részesedése, de a torta mérete is nőhet, 2024-ig 724 milliárd zlotyra bővülhet a teljes piac. 

Az Allegro tőzsdei bevezetése reményt adhat az európai IPO piacnak, amely lemaradó volt Amerikával szemben, viszont szeptemberben már mutatott életjeleket, a brit The Hut Group az elmúlt 7 év legnagyobb kibocsátást hajtotta végre a londoni tőzsdén.

Címlapkép: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavírus arantén maszk